FOCUS: "California Dreamin'" - un film de patru stele pentru criticii din Franţa şi Belgia

Filmul regretatului regizor Cristian Nemescu, "California Dreamin' (Nesfârşit)", distins, până în prezent, cu 22 de premii, a atras încasări de circa 80.000 de dolari în prima săptămână de prezenţă în cinematografele din Franţa şi a fost notat cu patru stele de critici de film francezi şi belgieni.

10 afișări
Imaginea articolului FOCUS: "California Dreamin'" - un film de patru stele pentru criticii din Franţa şi Belgia

FOCUS: "California Dreamin'" - un film de patru stele pentru criticii din Franţa şi Belgia

Cea de-a 60 a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) a însemnat două mari succese pentru România, primul Palme d'Or - pentru "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu, dar şi premiul Un Certain Regard, pentru "Califormia Dreamin' (Nesfârşit)", al regretatului regizor Cristian Nemescu.

Produs de MediaPro Pictures, "California Dreamin' (Nesfârşit)" a intrat în cinematografele din Franţa pe 2 ianuarie, iar în cele din Belgia, pe 9 ianuarie.

În Franţa, unde a fost lansat cu critici elogioase ale presei, în prima săptămână de premieră, "California Dreamin' (Nesfârşit)" a reuşit să intre în box office cu încasări de 80.476 dolari, potrivit site-ului www.boxofficemojo.com.

Succesul la publicul francez al lungmetrajului cu Armand Assante şi Răzvan Vasilescu în rolurile principale, confirmat de comentariile pozitive postate de spectatori pe site-urile de cinema din Franţa, vine după ce "California Dreamin' (Nesfârşit)" a fost distins cu 22 de premii internaţionale şi naţionale.

După ce în mai şi-a adjudecat Premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes, Nemescu a mai obţinut: Premiul Golden Falcon - Festivalul de Film de la Ibiza, Premiul Juriului - Festivalul de Film de la Rabat, Marele Premiu - pentru cel mai bun film (Iris Award) - Festivalul European de Film de la Bruxelles, Premiul Publicului - Festivalul European de Film de la Bruxelles, Premiul special Canvas pentru cel mai bun film - Festivalul European de Film de la Bruxelles, Premiul Special al Juriului pentru Scenariu - Festivalul Internaţional de Film de la Torun, Premiul Criticii - Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi - IPIFF 2007, Premiul special al sponsorului "Special prize from head sponsors of the festival «Atameken Holding»" - Festivalul Internaţional de Film Eurasia, Kazakhstan, Premiul Fundaţiei Satyajit Ray - Festivalul de Film de la Londra, Premiul special al Juriului - Festivalul Molodist de Film de la Kiev - Ucraina, Premiul cel Mare "Aleksandar Sasa Petrovic" - Auteur Film Festival 2007, Belgrad, Premiul FIPRESCI - Auteur Film Festival 2007, Belgrad, Serbia, Menţiune - Festivalul Internaţional de Film de la Milano, Italia, Premiul Coup de Coeur al juriului IUFM - Festivalul de Film "A l’Est du nouveau", Rouen - Franţa, Premiul Juriului Studenţilor – Festivalul Internaţional de Film de la Bratislava, Slovacia, Premiul Juriului Studenţilor - Competiţia Interregională de Film a Ţărilor de Nord, Olanda.

Filmul lui Cristian Nemescu s-a bucurat şi de aprecierea publicului din România, unde, în 2007, a avut încasări de aproape 95.000 de dolari. Pe de altă parte, potrivit datelor furnizate de agenţia Champions, "California Dreamin' (Nesfârşit)" s-a clasat pe locul al doilea, după "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", în topul premierelor româneşti, fiind văzut, în cele zece săptămâni cât a rulat în cinematografele din România, de 20.867 de persoane.

Lungmetrajul a obţinut premii şi în România, precum Trofeul Anonimul şi Premiul Publicului la Festivalul Internaţional de Film Anonimul, Premiul de Excelenţă pentru film şi Premiul de Excelenţă pentru interpretare acordat actorului Alex Mărgineanu - Festivalul Naţional de Film "7 Arte" - Călăraşi. Totodată, Premiul Superlativele VIP - categoria "Film" - i-a fost acordat post-mortem lui Cristian Nemescu, regizor ucis într-un accident de maşină în anul 2006.

După ce presa franceză a dedicat un spaţiu generos filmului în ziua intrării în cinematografele din Franţa (2 ianuarie), şi cea din Belgia francofonă a lăudat calităţile filmului şi talentul regizorului român. De asemenea, pelicula a primit, din partea criticilor şi a publicului din cele două ţări, un punctaj mare, între trei şi patru stele, în cele mai multe cazuri - La Croix, patru stele, Elle, patru stele, Paris Match, trei stele, Télérama, trei stele, Le Monde, trei stele, La Libre Belgique, trei stele.

În ediţiile de miercuri, ziua în care filmul a avut premiera în sălile de cinema belgiene, Le Soir şi La Libre Belgique relatează pe larg povestea lungmetrajului, apreciind calităţile regizorului Cristian Nemescu.

"1999, într-un sătuc românesc: războiul din Kosovo provoacă durere. Un convoi NATO trebuie să traverseze ţara cu ordin de a transporta material militar. Probleme: echipajul călătoreşte fără foaia de transport oficială, şeful gării satului, încăpăţânat, ţine cu scurpulozitate să respecte legile. Trenul american este blocat până la noi ordine, în timp ce soldaţii se întâlnesc pe peron cu localnicii, care sesizează imediat interesul comercial al acestei escale neprevăzute", scrie cotidianul belgian Le Soir.

"Prezentat la ultimul Festival European de la Bruxelles, filmul postum al tânărului Cristian Nemescu combină, cu o bucurie inedită, comedia nebună şi drama socială. Ne gândim uneori la momente specifice realismului brut şi abstract al «No man's land» de Danis Tanovic. Impactul frontal dintre folclorul burlesc şi tragedia istorică se traduce aici printr-un savuros cocteil", mai scrie cotidianul, care regretă moartea tânărului regizor.

"Lovitură de maestru pentru această încercare a regizorului român. Regretele nu pot fi decât mari. Nemescu, ucis în 2006 într-un accident de maşină, nu a avut timp să termine montajul filmului său. Se instalează un sentiment de neîmplinire".

Şi La Libre Belgique vorbeşte în termeni pozitivi de filmul cineastului român, publicând în ediţia de miercuri un material despre filmul "California Dreamin' (Nesfârşit)" sub titlul "Trenuri atent supravegheate".

"«California Dreamin’» este un film unic. Tânărul său regizor, 27 de ani, a decedat într-un accident de maşină la sfârşitul montajului; deci, nu vor exista alte filme de Cristian Nemescu. Şi, de la primele sale imagini, ştim că îl vom regreta", scrie La Libre Belgique.

Prezentând povestea lungmetrajului în ediţia electronică, cotidianul scrie: "Cristian Nemescu propune o cronică a unui sat românesc unde timpul nu se grăbeşte. Dacă regimul comunist nu mai există, mentalitatea este prezentă, iar starea de degradare, de asemenea (...) În mod manifest, Nemescu excelează în conturarea personajelor, ale căror portrete le trasează cu nuanţe şi jubilaţie. Astfel, şefului de gară nu-i lipseşte un anume şarm maliţios", mai spune autorul materialului.

Astfel, presa de limba franceză din Belgia se face ecoul celei de la Paris, care a avut numai cuvinte de laudă la adresa lungmetrajului lui Nemescu. "Deşi neterminat, «California Dreamin'», primul lungmetraj al tânărului şi regretatului Cristian Nemescu, decedat în urma unui accident în 2006, la 27 de ani, confirmă extraordinara vitalitate a noului cinema românesc. Bazat pe un fapt real, filmul retrasează povestea comică a unui tren NATO cu material militar, blocat într-un orăşel din România de un şef de gară care aplică propria lege", scria, înainte de lansarea filmului, cotidianul La Tribune.

"«California Dreamin'»: trenul Istoriei se opreşte la Căpâlniţa", titra şi Le Monde. Filmul, în opinia cotidianului Le Monde, nu cere spectatorului decât să se înveselească, trecând din digresiune în digresiune, în compania unor personaje care îşi urmăresc propriile scopuri, diferite unele de altele. Seria acestor personaje este deschisă de Doiaru, "prototipul mediocrităţii umane, văduv acrit şi mafiot local, care se ascunde în spatele legii pentru a-şi asuma, în realitate, răzbunarea unui destin ratat care nu este altul decât cel al României sacrificate de americani la finele celui de-al doilea război mondial". De altfel, cotidianul încheie afirmând că trenul din "California Dreamin'" este chiar trenul Istoriei, definit mai mult ca loc de sacrificiu decât ca orizont de mântuire.

"California Dreamin' (Nesfârşit) urmează să intre în prima parte a acestui an şi în Marea Britanie, Irlanda, Israel, dar şi în America de Nord şi Australia, după ce a fost deja văzut de publicul din Olanda şi Rusia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici