FOCUS: Campionii României au ajutat la construirea unei case destinate persoanelor cu dizabilităţi

Mai mulţi foşti sportivi români campioni olimpici, mondiali sau europeni au renunţat la hainele de antrenori sau cele de birou pentru a da o mână de ajutor, luni, la Clinceni, la ridicarea unei case în care vor locui opt persoane cu dizabilităţi mentale sau locomotorii.

28 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Campionii României au ajutat la construirea unei case destinate persoanelor cu dizabilităţi

FOCUS: Campionii României au ajutat la construirea unei case destinate persoanelor cu dizabilităţi (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Doina Melinte, Violeta Beclea-Szekely, Monica Roşu, Otilia Bădescu, Valeria Răcilă Van Gronningen, Laura Badea, Ionela Târlea, Doina Ignat şi Cristian Gaţu au răspuns solicitării venite din partea Habitat for Humanity România, Motivation România şi Fundaţiei Vodafone România de a ajuta la ridicarea unei case din lemn pentru cinci persoane cu dizabilităţi mentale şi trei cu dizabilităţi locomotorii.

Tinerii care vor beneficia de suportul celor trei fundaţii se vor ajuta reciproc la treburile casei şi vor duce o viaţă semi-independentă, fiind monitorizaţi de către un supraveghetor.

După un scurt instructaj primit din partea şefului de şantier, sportivii şi-au pus căştile de protecţie pe cap şi au început să lucreze la casă. Niciunul dintre aceştia nu "a tras chiulul", astfel Valeria Răcilă alături de Otilia Bădescu susţineau plăcile de OSB care vor forma pereţii exteriori, în timp ce Laura Badea stătea cu un pumn de cuie şi aştepta ca Monica Roşu să-i aducă un ciocan, pentru că uitase de el.

La un moment dat, Valeria Răcilă şi Laura Badea au fost atenţionate de către un inginer de şantier să bată cuiele până la capăt, că altfel pereţii vor cădea, iar Cristian Gaţu, care a sosit ultimul dintre voluntarii-sportivi, a fost nevoit să răspundă de mai multe ori la telefon, deşi era cocoţat pe o scară, iar cu o mână vorbea la telefon, iar cu cealalta bătea cuie.

Campioana olimpică la canotaj, Doina Ignat, obişnuită, probabil, cu sportul pe care l-a practicat, nu reuşea să ţină cuiul cu o mână şi să îl bată cu cealaltă, astfel că după ce îşi fixa cuiul în placa de OSB, ţinea cu ambele mâini coada de ciocan pentru fixarea bucăţilor de fier neascultătoare.

Dubla campioană olimpică de la Atena, Monica Roşu, şi-a scăpat casca de protecţie în noroi şi nu a mai dorit să o poarte, deoarece era murdară, dar după ce a fost ameninţată că va fi dată afară din şantier, a decis să o pună înapoi pe cap.

Violeta Beclea-Szekely a tratat lemnul din interior cu soluţie ignifugă, alături de Ionela Târlea, în timp ce restul invitaţilor s-au limitat doar la a bate cuie în lemn sau în a-şi da cu ciocanul peste degete, precum Valeria Răcilă sau Monica Roşu.

"Eu nu sunt la prima abatere. Am mai construit case în altă parte pentru aceste fundaţii. Este un lucru frumos ce facem aici, iar mie îmi place să fac lucruri frumoase. La orgine, eu sunt inginer constructor, iar datorită sportului nu am construit case ci mai mult le-am dărâmat. Dacă mă mai ţineţi de vorbă o să îmi învineţesc degetele precum Valeria Răcilă", a declarat preşedintele FRH, Cristian Gaţu, singurul fost sportiv prezent pe şantier.

Monica Roşu este convinsă că locuinţa la construirea căreia a ajutat va rezista oricăror intemperii. "Vrem să fim aici şi la inaugurare, iar această casă o să reziste şi la uragane, atât e de rezistentă. Este mai uşor aici, la construirea de case, decât la gimnastică, pentru că nu trebuie să mă dau peste cap ca să fac un lucru bine", a adăugat cea mai tânără "şantieristă" din echipa sportivilor.

După aproximativ două ore, timp în care au transpirat şi s-au bronzat, sportivii s-au întors la treburile lor din oraş, nu înainte de a da autografe pe căştile de protecţie pe care le-au purtat.

Unul dintre beneficiarii acestei locuinţe, Stelian, a afirmat că din cauza unui infarct miocardic nu mai poate practica tenis şi baschet în fotoliu rulant. "Am venit la Motivation România în 1999, iar în 2003 m-am apucat de baschet. Timp de un an şi jumătate făceam naveta între Dâmboviţa şi Bucureşti pentru a mă antrena de trei ori pe săptămână. În 2004 am început să fac tenis de câmp. Timp de trei ani făceam cinci antrenamente pe săptămână a câte patru ore fiecare şi astfel am reuşit să joc o finală în Ungaria. Din păcate acum un am am făcut un infarct miocardic la ANEFS şi nu mai pot face sport de performanţă, ci doar de întreţinere", a spus Stelian, care era bucuros că acum va putea să îi ajute pe alţi tineri aflaţi în aceeaşi situaţie cu el să facă sport.

(Material de Andrei Mazurchievici, andrei.mazurchievici@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici