FOCUS: Joia Mare - pentru români, o zi cu semnificaţii speciale

Dincolo de importanţa religioasă a evenimentele evanghelice din Joia Mare, ziua Patimilor Domnului, când Mântuitorul este prins şi judecat, românii au acordat zilei de joi - care precede sau urmează Paştelui - şi alte valenţe, cele mai multe fiind reminiscenţe ale păgânismului.

770 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Joia Mare - pentru români, o zi cu semnificaţii speciale

FOCUS: Joia Mare - pentru români, o zi cu semnificaţii speciale (Imagine: Mediafax Foto)

La denia din Joia Mare se citesc cele 12 Evanghelii şi se scoate Crucea, pe care se află Hristos răstignit. Postamentul Crucii este scos pe uşa de miazănoapte, după citirea primului Tropar din antifonul al XV-lea. Toţi credincioşii se apropie de cruce şi o sărută. Clopotele bat pe tot parcursul perindării prin faţa crucii. Joia Mare este ziua în care a avut loc Cina cea de Taină şi vânzarea lui Isus de către Iuda. Hristos s-a pregătit pentru moarte şi Înviere, oferind ucenicilor trupul şi sângele lui, pâinea şi vinul mântuirii. Din această zi nu se mai trag clopotele la biserică, ci doar se bate toaca.

Românilor însă, ziua de joi li s-a părut potrivită şi pentru cele mai diverse sărbători, care, aşa cum observă şi Ion Ghinoiu, autorul lucrării "Obiceiuri de peste an", sunt reminiscenţe ale fondului păgân, anterior creştinismului.

Celebrată în 27 aprilie, Joimăriţa este una dinte ipostazele zeiţei morţii care supravegheză focurile de Joimari. În imaginarul popular ea are o înfăţişare înfiorătoare: cap uriaş cu părul lung şi despletit, dinţii laţi şi gura căscată, o babă zmeoaică, o stafie sau un duh necurat, un animal respingător. Se spune că locuinţa ei ar fi în păduri neatinse de topor şi neumblate de picior de om sau în creierii munţilor. Uneltele de pedeapsă şi tortură pe care le poartă cu sine sunt, în exclusivitate, legate de foc: căldăruşe sau oală de lut cu foc şi jar, vătrai etc. La un moment dat a căpătat, nu se ştie cum, atribuţii de justiţiar, pedepsind fetele şi femeile leneşe, mai ales pe cele care nu şi-au terminat de tors cânepa, inul şi lâna.

Joile după Paşte, ciclu de nouă joi nelucrătoare, sunt considerate rele, agricultorii temându-se de ploile cu piatră. În schimb, aceste zile sunt slobode pentru distracţie şi joc. Lor li se mai spune, în Valea Nistrului de Jos, Joile Oprite sau Joile Pomenite. Joile Oprite formează un ciclu de nouă joi, cuprinse între Paşte si săptămâna a doua după Rusalii, când erau interzise anumite activităţi casnice, agrare, pastorale etc. În sudul ţării ele sunt numite Joile Verzi, iar în est, Joile Pomenite, şi sunt dedicate unor fenomene ale naturii potrivnice omului: ploile însoţite de grindină şi piatră, furtunile şi vânturile puternice, trăsnetele şi incendiile provocate de acestea, brumele şi îngheţurile târzii etc. În speranţa că ele vor fi îmbunate şi transformate din forţe malefice în forţe benefice, calendarul popular prevedea unele interdicţii de muncă, de unde le vine şi numele de Joi Oprite.

Joia Paparudei, sărbătoare cu dată mobilă în sudul ţării (Vlaşca, Brăila, Buzău, Constanţa) se celebrează în joia a noua după Paşte. În cinstea Paparudei se udau fetele cu apă scoasă din puţuri sau luată din gârle, pentru a ploua fără grindină.

Joia Verde se sărbătoreşte în zonele extracarpatice fie în joia a opta sau a noua după Paşte, fie în prima sau a doua săptămână după Rusalii, când se încheie ciclul de nouă Joi Oprite şi se deschide ciclul Joilor Nepomenite, favorabile activităţilor. La Joia Verde se credea că ies insectele din adăposturile subpământene şi se împrăştie pe Pământ. În Moldova şi Bucovina, în această zi, numită Joia Bulciului, Joia Mânioasă sau Buciumul Rusaliilor, începeau renumitele bâlciuri şi iarmaroace.

Joile Nepomenite, zile obişnuite de muncă, în opoziţie cu Joile Pomenite sau Joile Oprite, pun totuşi restricţii pentru unele activităţi în zone ca Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Moldova. Zonal, Joile Nepomenite formează un ciclu de trei zile nefaste pentru cei care nu le respectă: joia din Săptămâna Brânzei, joia din Săptămâna Paştelui şi joia din Săptămâna Rusaliilor sau Căluşului (Banat).

În prima joi a lunii mai, Junii braşoveni încingeau un dans ritual numit "Căţeaua". La miezul nopţii ei se dezbrăcau pînă la brâu, la comanda vătafului. Urmau apoi mişcări tumultuoase şi ameţitoare, în jurul unui "mijloc", stabilit de conducător. Acest joc ciudat a fost consemnat şi în ceremonialul nupţial, când era executat de feciori pe furiş, la Masa mare, în timpul nopţii, mai ales în Moldova.

Paştele Cailor, sărbătoare cabalină cu dată mobilă, care se celebrează în joia din a şasea săptămînă care urmează după Paşte, este sinonim cu Joia Iepelor, când se crede că, pentru un ceas, o singură dată pe an, se satură caii de păscut iarbă. Se pare că în vechime, Paştele Cailor a fost, asemănător Sângiorzului (23 aprilie) şi Sâmedrului (26 octombrie), o zi a soroacelor, când se încheiau sau se lichidau diferite înţelegeri şi afaceri. Dar, spre deosebire de acestea, care sunt sărbători cu dată fixă în calendarul popular, Paştele Cailor avea, datorită calculului pascal, dată mobilă, putând varia de la an la an, cu un număr mare de zile. Din acest motiv, importanţa sărbătorii s-a diminuat treptat, căpătând un înţeles peiorativ: a nu înapoia ceea ce ai împrumutat, a amâna până la "Sfântul aşteaptă", a nu te ţine de cuvânt. Cu variante şi credinţe locale, sărbătoarea a fost atestată pretutindeni în România.

(Departamentul Life; life@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici