FOCUS: Lucian Bute îşi apără pentru a cincea oară titlul mondial la supermijlocie, versiunea IBF

Pugilistul Lucian Bute îl întâlneşte, sâmbătă (duminică dimineaţă în România), pe columbianul Edison "Pantera" Miranda, şi îşi apără pentru a cincea oară titlul mondial la categoria supermijlocie, versiunea IBF, într-o gală ce va avea loc la Centre Bell din Montreal (Canada).

59 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Lucian Bute îşi apără pentru a cincea oară titlul mondial la supermijlocie, versiunea IBF

FOCUS: Lucian Bute îşi apără pentru a cincea oară titlul mondial la supermijlocie, versiunea IBF (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Până să ajungă să îşi apere pentru a cincea oară titlul de campion mondial, Lucian Bute (născut la data de 28 februarie 1980, în comuna gălăţeană Pechea) a cunoscut câteva succese şi în cariera sa de pugilist amator, când a cucerit medalia de bronz la Campionatele Mondiale din 1999 (Houston - Texas) şi medalia de aur la Jocurile Francofoniei din 2001.

În anul 2003 a trecut la profesionism şi a semnat un contract cu clubul canadian Interbox. Debutul său în boxul profesionist a fost fulminant, în primele 15 meciuri obţinând victorii prin KO. Succesele sale l-au propulsat în clasamentul IBF, iar la 15 iunie 2007 se afla în faţa camerunezului Sakio Bika, la meciul eliminatoriu pentru titlul la categoria supermijlocie, în versiunea IBF. Lucian Bute l-a învins pe pugilistul african, după o decizie unanimă a arbitrilor (116-111, 118-109 şi 118-109) şi a devenit challanger pentru titlul mondial la supermijlocie.

După numai patru luni, Lucian Bute avea să devină al treilea pugilist român care a câştigătitlul mondial la box profesionist, după Mihai Leu şi Leonard Doroftei. Bute l-a învins în stil de mare campion, prin KO tehnic, pe deţinătorul centurii la super-mijlocie, în versiunea IBF, columbianul Alejandro Berrio, într-un meci care s-a disputat la Bell Centre din Montreal.

În aceeaşi sală a oraşului canadian Montreal, pugilistul român şi-a apărat cu succes centura, la 29 februarie 2008, după ce l-a învins, tot prin KO tehnic (în repriza a zecea), pe americanul William Joppy.

Al doilea meci în care Lucian Bute trebuia să-şi apere centura a fost şi cel mai greu, întâlnindu-l pe mexicanul Librado Andrade, la data de 24 octombrie 2008, la Bell Centre. Atunci, românul a dominat meciul timp de 11 runde, însă a fost trimis la podea în cea de-a 12-a (şi ultima), iar arbitrul a încheiat lupta când acesta s-a ridicat. Bute şi-a apărat pentru a doua oară centura mondială, impunându-se la puncte. Andrade a afirmat, imediat după meci, că arbitrul l-a favorizat pe Bute, încetând să numere atunci când românul se afla la podea. Presa canadiană a scris, tot în acea perioadă, că arbitrul a numărat prea încet şi românul a fost salvat de gongul final.

Al treilea meci în care Lucian Bute şi-a pus centura în joc a fost împotriva unui alt columbian, Fulgencio Zuniga, la 13 martie 2009. Motivat de criticile care i s-au adus, în urma victoriei controversate cu Andrade, românul l-a surclasat categoric pe adversarul său, printr-un KO tehnic în repriza a patra.

Ultimul meci disputat de Lucian Bute, împotriva aceluiaşi Librado Andrade, a fost unul cu o încărcătură mare, deoarece mexicanul îşi dorea revanşa. Deşi a schimbat locaţia în care românul era obişnuit să boxeze, iar meciul cu Andrade s-a disputat la Quebec, Lucian Bute l-a pus la podea pe adversarul său după numai patru reprize, ridicându-i în picioare pe cei 16.000 de spectatori.

Pentru campionul mondial la supermijlocie, versiunea IBF, urmează un alt meci în care trebuie să-şi apere centura pe care o deţine din 19 octombrie 2007. Lucian Bute îl va întâlni pe columbianul Edison "Pantera" Miranda, într-o gală ce se va disputa în data de 17 aprilie, la Bell Centre din Montreal.

Palmaresul lui Miranda, care numără 33 de victorii (29 prin KO) şi 4 înfrângeri este unul impresionant. Totuşi, meciul care l-a făcut celebru pe columbian a fost cel din 23 septembrie 2006, când a fost învins, la puncte, de campionul mondial la categoria mijlocie, versiunea IBF, armeanul Arthur Abraham. Miranda i-a rupt maxilarul adversarului său, însă deciziile controversate ale arbitrilor, care au lăsat meciul să continue şi l-au penalizat de mai multe ori pe columbian au făcut ca acesta să nu câştige centura de la categoria mijlocie.

Născut la data de 7 ianuarie 1981, Miranda a trecut la categoria supermijlocie în anul 2007, unde are un palmares de 5 victorii (5 prin KO) şi 2 înfrângeri (una prin KO).

Meciul dintre Lucian Bute şi Edison Miranda este programat sâmbătă, de la ora 22.00 (duminică, ora 05.00, în România), la Bell Centre din Montreal.

(Material realizat de Daniel Ormuz, daniel.ormuz@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici