FOCUS: Negoiţă, Blaga, Boureanu şi Ion Besoiu - menestrelii reuniunii PDL de la Braşov

Democrat-liberalii Liviu Negoiţă, Vasile Blaga şi Cristian Boureanu, alături de actorul Ion Besoiu au fost, vineri noaptea, menestrelii reuniunii informale a PDL din Poiana Braşov, unde s-au cântat melodii populare şi patriotice şi s-au recitat poeme eroice, spre încântarea asistenţei.

3 afișări

Membrii Biroului Permanent Naţional al PDL şi parlamentarii acestei formaţiuni s-au întâlnit, vineri noaptea, în restaurantul unui hotel din Poiana Braşov, într-o reuniune "de socializare", înaintea şedinţei oficiale programate pentru sâmbătă.

Pentru început, foştii PD-işti şi PLD-işti s-au aşezat, cumva stingheri, la mese separate, în funcţie de partidul din care au făcut parte înaintea fuziunii celor două formaţiuni.

La intrarea în restaurant, Blaga şi Videanu erau întâmpinaţi cu saluturi aproape milităreşti de către parlamentarii acestei formaţiuni.

Blaga s-a aşezat la o masă laterală, flancat de Liviu Negoiţă, Cristian Boureanu şi Gheorghe Albu. Videanu şi soţia sa s-au aşezat la masa din centrul restaurantului, alături de Radu Berceanu şi Romeo Raicu, aici venind ulterior şi Emil Boc.

După două ore – timp în care PDL-iştii s-au delectat cu sărmăluţe, şniţele de pui, salate, păstrăviori, fructe de mare şi salate diverse – în sală a intrat un taraf de cinci lăutari, spre bucuria liderilor democrat-liberali, care astfel au întrevăzut şansa de a detensiona atmosfera.

Lăutarii s-au repezit direct la masa lui Gheorghe Ştefan, pe care l-au recunoscut imediat de la televizor. Entuziasmat, primarul oraşului Piatra Neamţ le-a strigat să-i cânte melodii moldoveneşti, iar lăutarii nu au aşteptat a doua solicitare, mai ales când au văzut că PDL-iştii au mână largă şi scot cu uşurinţă bancnotele de zeci de euro din buzunare.

Boureanu a chemat şi el lăutarii la masă, cerându-le, însă, să cânte melodii munteneşti. Spiritele erau încălzite de ceardaşuri, sârbe şi învârtite, iar entuziasmul cuprinsese întreaga sală. Boureanu cânta cu ei, trăind fiecare vers al melodiilor care curgeau una după alta.

Dintr-o dată, Blaga s-a ridicat de la masă şi a cerut linişte în sală. De lângă el, Negoiţă şi-a dres glasul şi a început să acompanieze melodiile lăutarilor. În scurt timp, toţi cei de la masa Negoiţă-Blaga-Boureanu cântau cu foc, bătând din palme. Parlamentarii PDL, uimiţi şi încântaţi, s-au apropiat de petrecăreţi, aplaudând veseli.

Când lăutarii mustăcioşi au ajuns la o melodie teleormăneană, Videanu nu a mai rezistat. S-a ridicat de pe scaun şi s-a apropiat de ei, pentru a cânta alături de finul său, Liviu Negoiţă, şi de Vasile Blaga.

Negoiţă părea să fie într-o formă de zile mari. Udându-şi când şi când buzele din paharul cu apă minerală pe care îl avea în faţă, primarul Sectorului 3 s-a dovedit a fi un adevărat tenor, oferind un recital, cu o voce cristalină, cu tremolo-uri de profesionist.

Blaga a cerut din nou tăcere şi, într-o linişte de mormânt, Negoiţă a început să recite un lung poem eroic al lui Maxim Gorki, despre cneji şi curteni, cavaleri curajoşi şi scutieri, sacrificii, credinţă, lacrimi, onoare şi vitejie.

Sala era încremenită. Vocea povestitorului părea să vină din eter, de undeva din zăpezile de afară. Când menestrelul a tăcut, pentru câteva fracţiuni de secundă PDL-iştii nu au putut nici măcar să se mişte.

Apoi au izbucnit în aplauze prelungi, al căror şir a fost întrerupt de actorul Ion Besoiu, care era cazat în hotel şi fusese invitat la petrecerea PDL, la masa lui Blaga. Impresionat de Negoiţă, Besoiu a recitat şi el, cu o voce profundă de bariton un alt poem.

Sala era deja în extaz.

Încheierea i-a aparţinut lui Blaga. Secretarul general al PDL a recitat, la rândul său, un poem eroic rusesc, despre patrie şi curaj, onoare şi credinţă.

După ce Blaga a încheiat, lăutarii au prins din nou glas. La masă, Blaga a început să discute cu Negoiţă şi cu Besoiu despre viaţa lui Dostoievski şi romanul său, "Fraţii Karamazov".

Nimănui nu-i mai păsa de politică, reuniunea PDL-iştilor părea a fi o întâlnire a unor profesori de literatură, un cerc de filosofi.

Lăutarii şi-au făcut datoria şi au trezit sala la viaţă. Din când în când, în scurtele pauze dintre melodii, se auzea urarea foştilor PD-işti, adresată lor înşile: "Să trăiască Pedeua". Imediat, însă, erau corectaţi de foştii PLD-işti: "Acum să spuneţi să trăiască Pedeleaua, că acum partidul se numeşte PDL, nu mai e PD".

Recitalul s-a încheiat, însă, după câteva ore, când liderii PDL au urcat în camere, a doua zi urmând să pună la cale strategia politică şi parlamentară a partidului pentru noua sesiune a Parlamentului.

( Material realizat de Teo Postelnicu, teo.postelnicu@mediafax.ro )

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici