FOCUS: Preşedinţii de secţii din Capitală şi-au pierdut noaptea la coadă la predat sacii cu buletine

După 14 ore de muncă, preşedinţii şi mulţi dintre colegii lor de birou electoral de secţie de votare din Bucureşti au aşteptat ore în şir, mai organizat sau mai haotic, pentru a preda sacii cu buletine, într-un ritual istovitor care, în Capitală, se repetă de ani de zile, la fiecare scrutin.

27 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Preşedinţii de secţii din Capitală şi-au pierdut noaptea la coadă la predat sacii cu buletine

FOCUS: Preşedinţii de secţii din Capitală şi-au pierdut noaptea la coadă la predat sacii cu buletine (Imagine: arhiva Mediafax Foto)

Mai civilizat, pe scaune şi cu o cafea între palme, sau în picioare, în frig, preşedinţii de secţii de votare din Capitală au aşteptat cu orele să predea la sectoare sacii cu buletine şi procese-verbale cu rezultatele alegerilor, mai bine de jumătate dintre ei rămânând treji până după ora 5.00.

Sistemul pus la punct de reprezentanţii primăriilor de sector din Bucureşti a fost unul relativ similar. Cu maşini închiriate special în acest scop, preşedinţii au fost aduşi, după ce şi-au numărat voturile şi şi-au întocmit procesele verbale, la sediile primăriilor de sector, locul în care au funcţionat birourile electorale ale circumscripţiilor din sectoare. După ce, ajutaţi de angajaţi ai Primăriilor, depuneau sacii cu documente şi materiale electorale în spaţii special amenajate, reprezentanţii secţiilor se încolonau şi începeau o aşteptare grea pentru a intra, în funcţie de bonurile de ordine primite la sosire, la birourile de statistică pentru verificarea, validarea şi înregistrarea proceselor-verbale cu rezultatele scrutinului de duminică.

La Sectorul 6, "domnul Cristache, fost ofiţer în armata română", actual director de relaţii cu publicul în Primărie, a pus la punct un sistem "similar celor militare" în care maşinile venite de la secţii aveau un traseu clar prin curte iar oamenii veniţi cu sacii intrau într-un circuit în care depuneau materialele şi-şi aşteptau rândul în hol, pe bănci, având la dispoziţie şi un chioşc de unde-şi puteau cumpăra o cafea sau o gustare.

La Sectorul 2 în schimb, în jurul orei 4.00, preşedinţii erau plini de nervi şi urlau din ultimele puteri la angajaţii Primăriei, pe care-i certau pentru proasta organizare. Oamenii stăteau la coadă afară, în curtea Primăriei, cei mai mulţi dintre ei văitându-se de frig. La acuzele preşedinţilor, oamenii Primăriei au răspuns, în câteva rânduri, tăios, acuzându-i chiar, pe un ton răstit, de incompetenţă pe unii preşedinţi pentru erorile de întocmire a proceselor-verbale, principala cauză pentru prelungirea aşteptării în opinia oficialilor de la sector.

La Sectorul 5, jurnaliştii nu au avut acces în sediul Primăriei, acolo unde preşedinţii îşi aşteptau rândul să intre la Statistică, în ciuda faptului că aveau acreditări pentru a participa la scrutin emise de Biroul Electoral Central. Jurnaliştii care doreau să discute cu reprezentanţi secţiilor nu o puteau face decât la intrare, fără a putea astfel să afle cât de repede ajung să predea procesele-verbale. Vigilenţa consilierilor şi a poliţiştilor comunitari care "primiseră ordin" ca presa să nu intre în holul instituţiei nu a putut fi păcălită în niciun fel, atmosfera fiind una de cazarmă în vreme de război.

"Cherie", aşa cum era strigată de colegi o angajată a Poliţiei Comunitare din sector ce păzea intrarea şi se ocupa cu ordinea în curtea instituţiei, nu a iertat pe nimeni, ajungând chiar să ceară unor oameni în vârstă care se odihneau pe o rigolă de flori fără a deranja pe nimeni, aşteptându-şi colegii aflaţi înăuntru, să plece din zona "destinată numai maşinilor cu saci".

Totuşi, oficialii de la sectorul 5 au oferit sandwich-uri şi răcoritoare celor aflaţi la coadă, "din fondul de protocol".

Toţi cei care şi-au pierdut noaptea de duminică spre luni au susţinut însă, la unison, că motivul principal al neplăcutei aşteptări este însăşi legea, "nu proastă, ci extrem de proastă", potrivit atât oficialilor cât şi preşedinţilor de secţii de votare.

Chiar dacă echipele medicale nu avuseseră, până în jurul orei 5.00, niciun caz de leşin sau de epuizare, principala diferenţă faţă de scrutinurile trecute - "unde cădeam ca muştele", după cum spunea o profesoară de 60 de ani, preşedinte de secţie de votare din Sectorul 6 - a fost răcoarea de afară.

"Oricum, sperăm că în jur de ora 7.00 totul se va termina", a conchis, optimist, cazonul domn Cristache de la Sectorul 6, în jurul orei patru şi jumătate, după ce fuseseră procesate doar câteva zeci de procese-verbale.

Pentru preşedinţii de secţie de votare pe care-i va fi prins termenul domnului Cristache pe holurile primăriilor de sector din Bucureşti, ora 7.00 însemna finalul a 24 de ore de muncă şi aşteptare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici