FOCUS: Senzualitate “de culoare”, la cel mai înalt nivel, la Bucureşti (Video şi Galerie Foto)

Alvin Ailey American Dance Theater au prezentat luni seara, la Sala Palatului un spectacol în patru acte, specific stilului companiei, caracterizat prin virtuozitate, frumuseţe, pasiune, dar şi senzualitate.

26 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Senzualitate “de culoare”, la cel mai înalt nivel, la Bucureşti (Video şi Galerie Foto)

Senzualitate “de culoare”, la cel mai înalt nivel, la Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto)

Aflaţi pe scena bucureşteană datorită turneului aniversar, care marchează 50 de ani de la înfiinţarea companiei, dansatorii afro-americani au tradus cultura şi istoria “de culoare”, printr-o senzualitate fără limite.

GALERIE FOTO

După cum spunea fondatorul companiei, Alvin Ailey, rădăcinile lor sunt în Sud, în muzica blues, în viaţa oamenilor obişnuiţi plină de frumuseţe, de durere, dar şi de speranţă, şi în muzica gospel, o altă sursă importantă de inspiraţie, care ajută la înţelegerea paradoxurilor fiinţei umane.

Toate acestea devin realitate prin spectacolele trupei, spectacole care respectă trecutul, trăiesc prezentul şi cred în viitor.

La Bucureşti, publicul a avut parte de 4 acte: “Night Creature”, “Solo”, “Love Stories” şi “Revelations”, sub bagheta directorului artistic al companiei, Judith Jamison, având această menire la cererea mentorului ei, Alvin Ailey, care a ales-o personal să îi succeadă înainte de moartea sa prematură.

Prima parte, “Night Creature”, care face parte din “Ailey Celebrates Ellington” (1974), realizată pe muzica “Ducelui” (Duke Ellington n.r.) a introdus publicul în ceea ce avea să urmeze.

Concret, exact, frumos, cu costume pictate, pe ritmurile uneia dintre cele mai influente personalităţi din istoria muzicii.

A urmat “Solo”(1997), pe muzica lui Bach, unde a predominat baletul, cu elemente rafinate, care au creat structura clară si simplă a spectacolului.

Al treilea act, “Love Stories”(2004) a fost un amestec de dans contemporan, mişcări africane, hip hop şi stepping pe ritmurile specifice ale lui Stevie Wonder. În această parte s-au împletit tradiţia dansului modern american cu expresia culturală afro-americană.

Ultima parte, dar nu cea din urmă, “Revalations”, numită şi capodopera lui Ailey a avut premiera în 1960 şi este cel mai vizionat spectacol de dans contemporan din întreaga lume.

Acest ultim act a fost apogeul serii, la sfârşitul “revelalaţiilor” publicul ridicându-se în picioare apaludând şi dansând.

Ritmuri cunoscute în tradiţia africană ca “Sinner man”, “Wade in the water”, “You May Run On”, “Fix me, Jesus”, “The Day is Past and Gone” au accentuat prezentarea istoriei, culturii şi tradiţiilor afro-americane: de la plantaţiile unde munceau ca sclavi şi erau biciuţi, până la credinţa de neclintit în Dumnezeu.

Un spectacol-lecţie despre morală, fineţe şi frumuseţe, un spectacol-poveste despre ce a fost şi niciodată nu ar trebui să mai fie.

 

(Material realizat de Liana Iovu, liana.iovu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici