FOCUS: Târgul de Carte Gaudeamus, bogat anul acesta în nume mari ale literaturii contemporane

Scriitorii francezi Philippe Claudel, Laurent Graff, Régis Jauffret şi români Mircea Cărtărescu, Horia Roman Patapievici şi Ileana Mălăncioiu vor fi prezenţi, alături de alte nume consacrate ale literaturii, la cea de-a XIV-a ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus, desfăşurată între 21 - 25 noiembrie.

15 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Târgul de Carte Gaudeamus, bogat anul acesta în nume mari ale literaturii contemporane

FOCUS: Târgul de Carte Gaudeamus, bogat anul acesta în nume mari ale literaturii contemporane

Ediţia a XIV-a a Târgului de Carte Gaudeamus, care se deschide miercuri, la Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti, găzduieşte anul acesta aproximativ 450 de expozanţi şi beneficiază de un buget de aproximativ 500.000 de euro, după cum a declarat pentru MEDIAFAX Vladimir Epstein, directorul târgului.

Prezentă pentru a patra oară la târg, Ambasada Franţei a pregătit un stand cu multe surprize pentru cititorii români: 650 de lucrări, de două ori mai multe decât anul trecut, cărţi franceze variate - romane, eseuri, documentare, benzi desenate, cărţi pentru tineri - publicate de cele mai importate edituri franceze, Gallimard, Le Seuil, Actes Sud, Stock, Fayard, Hachette etc., la preţ redus. De asemenea, publicul va putea descoperi o expoziţie consacrată autorului şi ilustratorului francez Edmond Baudoin, al cărui ultim volum de benzi desenate, "Travesti", este adaptarea grafică a cărţii scriitorului Mircea Cărtărescu.

"Bucuriile literare" se vor prelungi cu invitarea a trei scriitori francezi de prim rang: Philippe Claudel, premiat recent cu Goncourt al Liceenilor pentru cartea "Le Rapport de Brodeck", Régis Jauffret, premiat în 2005 cu Femina pentru "Case de nebuni" ("Asile de fous"), şi Laurent Graff, autorul volumului "Strigătul" ("Le Cri").

Laurent Graff va fi prezent la târg în prima zi, miercuri, la standul editurii Humanitas, pentru a participa la lansarea cărţii sale "Strigătul" ("Le Cri"), un roman existenţialist, inspirat de tabloul omonim al lui Munch, despre care va vorbi ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul.

Tot miercuri, Régis Jauffret va veni la standul editurii Rao pentru o întâlnire cu cititorii, în cadrul căreia va acorda autografe. De asemenea, editura a mai pregătit şi lansarea cărţii "Un adevăr incomod", a laureatului premiului Nobel pentru pace pe 2007, Al Gore.

De asemenea, Régis Jauffret va fi prezent joi la standul grupului editorial Corint, pentru o sesiune de autografe prilejuită de apariţia în limba română a volumului "Poveste de iubire" ("Histoire d'amour" - 1998), la editura Leda. La standul Corint, vizitatorii vor putea lua parte, de asemenea, la lansarea antologiei "Urcarea muntelui", de Ileana Mălăncioiu, în colecţia Scriitori români, precum şi la cea a "Jurnalului secret (Noi dezvăluiri)", al criticului literar Alex. Ştefănescu.

Editura Polirom a pregătit pentru ziua de joi o dublă lansare: "Cortina de ceaţă – Vladimir Tismăneanu în dialog cu Mircea Mihăieş" şi "Reinventarea politicului. Europa Răsăriteană de la Stalin la Havel, Ediţia a II-a revăzută", de Vladimir Tismăneanu, la care vor fi prezenţi Horia Roman Patapievici şi Valeriu Stoica.

Vineri, Horia Roman Patapievici îşi va prezenta volumul apărut recent la editura Humanitas, "Despre idei & blocaje", iar Gabriel Liiceanu va lansa volumele "Despre seducţie" şi "Sensuri metafizice ale crucii", ultimul scris împreună cu Anca Manolescu, Horia Roman Patapievici şi Andrei Pleşu.

Tot la Târgul Gaudeamus, Humanitas Multimedia va lansa, la standul său din Pavilionul Central Romexpo, audiobook-urile "Michelangelo electric", de Sarah Hall, în interpretarea actorului Dragoş Bucur, "11 elegii", de Nichita Stănescu, în lectura Oanei Pellea, şi "Bartleby - o poveste pe Wall Street", nuvela lui Herman Melville, în lectura lui Radu Beligan.

Vineri, standul editurii Rao va prezenta volumul "Istoria urâtului", coordonată de Umberto Eco, ce succede volumului "Istoria frumuseţii", apărută în România în urmă cu doi ani.

Sâmbătă, preşedintele Traian Băsescu va participa, împreună cu Gabriel Liiceanu şi Vladimir Tismăneanu, la prezentarea volumului "Raport final / Comisia prezidenţială pentru analiza dictaturii comuniste din România".

Radu Paraschivescu va fi şi el prezent la evenimentele Humanitas, cu noua sa carte, "Mi-e rău la cap, mă doare mintea", despre care vor vorbi, printre alţii, Radu Naum şi Cristian Tudor Popescu. Acesta din urmă va prezenta şi o altă apariţie a editurii, "Corespondent de război: Irak, Israel, Palestina, Guantanamo-Cuba", semnată de jurnalistul Adelin Petrişor.

Standul Polirom va mai prezenta, sâmbătă, romanele premiate sau nominalizate la Man Boker Prize "Moştenitoarea tărâmului pierdut", de Kiran Desai, "Veghea", de Sarah Waters şi "Pe plaja Chesil", de Ian McEwan. În aceeaşi zi, editura îşi invită cititorii la o întâlnire cu jurnalistul Cristian Tudor Popescu, prilejuită de publicarea unui nou volum, "Luxul morţii", în colecţia "Ego. Publicistică", de la Polirom. De asemenea, tot sâmbătă va fi lansat şi romanul "Jurnalul unui scandal", de Zoe Heller, care stă la baza unuia dintre cele mai controversate filme ale anului 2007 cu Cate Blanchett şi Judi Dench în rolurile principale.

În ultima zi a târgului, duminică, 25 noiembrie, Mircea Cărtărescu îşi va întâlni cititorii la standul Humanitas, unde va prezenta trilogia "Orbitor" - "Aripa stângă", "Corpul", "Aripa dreaptă".

La această ediţie a Târgului Gaudeamus, pe lângă numeroasele lansări de cărţi de publicistică, editura Cartea Românescă va mai prezenta şi volume de dramaturgie, precum "mady-baby.edu", de Gianina Cărbunariu, "Kamikaze", de Alina Nelega, şi "Un tramvai numit Popescu", de Cristian Popescu.

De asemenea, editura Curtea Veche vine la Gaudeamus cu o serie de apariţii alese special pentru ocazie, destinate unui public larg - al treilea volum în limba română al celui mai "cool" bucătar al momentului, Jamie Oliver, ghidul "La ce să te aştepţi când eşti însărcinată" şi povestea ilustrată "Cum şi-au petrecut jucăriile Crăciunul". Însă editura nu îi uită nici pe fanii scriitorului turc Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 2006, cărora le propune un nou titlu - "Fortăreaţa Albă". Volumul, publicat în Colecţia Byblos, a fost distins în 1990 cu Independent Foreign Fiction Prize.

O altă editură prezentă la târg este Paralela 45, care vine cu douăzeci de noi apariţii, printre care volumul colectiv de poeme "Băutorii de absint", de Traian T. Coşovei, Nichita Danilov, Ion Mureşan, Ioan Es. Pop şi Liviu Ioan Stoiciu. În 24 noiembrie, editura va prezenta "100 de cărţi interzise. O istorie a cenzurii în literatura mondială" , de Nicholas J. Karolides, Margaret Bald şi Dawn B. Sova.

Ediţia a XIV-a a Târgului Gaudeamus se va defăşura în acelaşi loc ca în anii precedenţi - la Pavilionul Central Romexpo. Intrarea la târg se va face pe bază de bilet, care are preţul stabilit de 3 lei. De la plata biletelor sunt exceptaţi elevii, studenţii, pensionarii, membrii uniunilor scriitorilor şi cadrele didactice.

Organizatorii speră ca ediţia de anul acesta a târgului să înregistreze şi o creştere a numărului de vizitatori faţă de anul trecut (92.000 de vizitatori), bazându-se în parte şi pe campania de promovare a evenimentului.

Banii încasaţi vor fi utilizaţi, sub supravegherea Radio România, organizator al evenimentului, pentru finanţarea unor debuturi literare şi pentru traducerea lucrărilor unor scriitori români în limbi de circulaţie internaţională.

De asemenea, biletele de intrare vor constitui totodată şi bilete pentru Tombola Gaudeamus. Câştigătorii celor trei premii (un autoturism Dacia Logan, un laptop şi un aparat de radio cu CD player) vor fi desemnaţi prin tragerea la sorţi care va avea loc duminică, 25 noiembrie.

( Material realizat de Irina Darlea şi Cristina Mazilu, life@mediafax.ro )

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici