Securizarea frontierei de est a României. Vezi cât s-a cheltuit pentru maşini şi aparatură

Securizarea frontierei de est a României, care va deveni, practic, odată cu aderarea la Spaţiul Schengen, frontiera răsăriteană a Uniunii Europene, a presupus alocarea a zeci de milioane de euro, în special pentru aparatură de înalt nivel şi maşini noi pentru dotarea punctelor de frontieră.

1221 afișări
Imaginea articolului Securizarea frontierei de est a României. Vezi cât s-a cheltuit pentru maşini şi aparatură

Securizarea frontierei de est a României. Vezi cât s-a cheltuit pentru maşini şi aparatură (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Pe frontiera de est a ţării, atât pe frontiera cu Republica Moldova, cât şi cu Ucraina, se continuă în prezent asigurarea dotărilor necesare sectoarelor de Poliţie de frontieră, în special în ceea ce priveşte mobilitatea pe frontiera verde, dar şi pentru modernizarea punctelor de trecere a frontierei.

Zeci de autoturisme, microbuze, autospeciale de supraveghere cu termoviziune şi ATV-uri au intrat în ultimul an în dotarea Poliţiei de Frontieră Iaşi, investiţia, în valoare de 1,17 milioane de euro, având ca scop securizarea viitoarei frontiere externe Schengen.

În ultimul an, în dotarea Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Iaşi au intrat 33 de autoturisme VW Passat, 28 autoturisme VW Variant, cinci Audi A4, 20 de microbuze 8+1 marca VW Transporter, 12 ATV-uri şi şase autospeciale de supraveghere cu termoviziune tip Land Rover Discovery 4.

Până la sfârşitul acestui an vor mai fi repartizate către IJFP Iaşi 41 de autoturisme de teren, marca Massif Iveco, patru autospeciale Mitsubishi L200 pentru transportul câinilor şi două autospeciale pentru transportul persoanelor reţinute. Valoarea totală a investiţiei în cazul autovehiculelor repartizate IJPF Iaşi se ridică la 1,17 milioane de euro.

Potrivit conducerii IJPF Iaşi, ultimele autovehicule au fost achiziţionate chiar în această lună, din fonduri europene nerambursabile prin facilitatea Schengen, fiind vorba de şase autospeciale de supraveghere cu termoviziune tip Land Rover Discovery 4 şi 12 ATV-uri.

"Autoturismele noi au caracteristici tehnice speciale cu privire la funcţionalitate, operativitate, fiabilitate şi au performanţe tehnice ridicate. De asemenea, fiecare autospecială este dotată cu dispozitive de avertizare acustice şi optice, sisteme de comunicaţii mobile, proiectoare portabile, baterie suplimentară şi altele. Totodată, autovehiculele asigură deplasare rapidă şi intervenţie oportună în cazul producerii unor evenimente de frontieră", a declarat Denis Lazăr, purtătorul de cuvânt al IJPF Iaşi.

Poliţiştii de frontieră susţin că autospecialele de supraveghere cu termoviziune detectează orice mişcare pe timp de noapte pe o rază de aproximativ 20 de kilometri, echipa care supraveghează zona din maşină putând ţine în permanenţă legătura cu echipele de teren.

Totodată, în patru localităţi de frontieră din judeţul Iaşi, respectiv Gorban, Golăieşti, Probota şi Isaia, vor fi instalate, până la sfârşitul acestui an, radare fixe, prin care se va monitoriza orice mişcare produsă pe frontieră estică a României, pe raza judeţului Iaşi.

"Camerele de supraveghere vor fi montate pe nişte piloni. Au fost identificate zone mai înalte pentru instalarea acestora. Noul sistem asigură supravegherea ariilor largi sau detecţia unei ţinte la distanţe mari, de peste 20 kilometri. Acesta nu necesită o sursă suplimentară de iluminare a ţintei şi oferă o imagine excelentă chiar şi în condiţii meteo dificile, ceaţă, fum, ploaie sau ninsoare. Imaginile sunt stocate pe un ecran, iar în momentul când operatorul sesizează ceva în neregulă, anunţă echipa operativă care va interveni în zona suspectă", a mai spus purtătorul de cuvânt al IJPF Iaşi Denis Lazăr.

Ea a adăugat că punctul de trecere a frontierei din Gara Nicolina- Iaşi a fost mutat la Ungheni, noua locaţie îndeplinind toate condiţiile impuse de standardele europene.

"Noi spunem că pe graniţa de est din judeţul Iaşi, pe toată lungimea de 216,8 kilometri, suntem pregătiţi în vederea aderării la spaţiul Schengen, atât ca dotare, cât şi ca nivel de pregătire a personalului", a afirmat purtătorul de cuvânt al IJPF Iaşi.

Şi Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Vaslui a fost dotat de către Uniunea Europeană, numai în ultima lună, cu zeci de au autoturisme şi ATV-uri pentru patrulare precum şi cu aparatură de supraveghere a frontierei de est a UE, în vederea pregătirii României pentru aderarea la Spaţiul Schengen.

Pe lângă autospecialele şi aparatura cu care a fost dotat în ultimii patru ani, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Vaslui a mai primit de la Uniunea Europeană în această toamnă alte 18 autoturisme Volkswagen Passat, 20 microbuze Volkswagen Transport, nouă ATV-uri şi şase autospeciale cu aparatură de termoviziune Land Rover.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră Vaslui, toate autovehiculele şi aparatura primite au fost introduse deja în activitatea de patrulare şi supraveghere a frontierei de est a UE, care ar urma să coincidă şi cu graniţa spaţiului Schengen.

Tot în vederea pregătirii pentru aderarea la Spaţiul Schengen, Vama Albiţa, cel mai important punct de trecere al frontierei de pe graniţa de est a României, a fost modernizat complet şi dotat cu sisteme speciale de supraveghere şi control al autovehiculelor, bagajelor şi documentelor.

"Până în prezent, în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Albiţa au fost instalate camere video de vedere generală de supraveghere a perimetrului punctului, trape cu colţi antipneu atât la intrare cât şi ieşire pentru prevenirea trecerilor frauduloase, semafoare pentru dirijarea circulaţiei, bariere în infraroşu şi senzori de gard. De asemenea, pe lângă aparatura existentă, s-au mai primit un aparat cu raze X pentru controlul bagajelor şi coletelor poştale, detectoare de gaz, un detector portabil de persoane după bătăile inimii, un detector portabil de explozivi şi droguri, un echipament pentru înregistrarea rapidă a amprentelor, minikit-uri pentru verificarea documentelor şi un videocomparator spectral pentru verificarea documentelor", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX Adrian Corogeanu, purtătorul de cuvânt al IJPF Vaslui.

Pe lângă dotările şi modernizările făcute până acum pe graniţa de est a UE, urmează amplasarea unor radare în apropierea frontierei pentru detectarea persoanelor care ar încerca să treacă fraudulos graniţa. Aceasta, după ce fâşia arată a fost marcată şi adusă în stare operativă pentru depistarea tuturor trecerilor ilegale.

În judeţul Galaţi au fost distribuite doar pentru mobilitatea terestră a poliţiştilor de frontieră 48 de autospeciale (şase dotate cu aparate de termovoziune) şi nouă motociclete ATV, iar în perioada următoare vor fi recepţionate alte 29 de autovehicule.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Frontieră Galaţi, Marcel Antohe, a declarat că pentru mobilitatea navală au fost achiziţionate şi date în folosinţă în acest an o şalupă rapidă de patrulare SRN, patru ambarcaţiuni rapide de patrulare tip ONIX SD şi un ponton de acostare şi supraveghere dotat cu mijloace de observare radar şi aparat de termoviziune. Toate acestea au fost dotate cu sisteme performante de comunicaţii.

IJPF Galaţi a mai primit două camere portabile de termoviziune NESTOR, 34 de binocluri care să fie folosite pe timp de noapte şi ochelari de vedere pe timp de noapte, cinci detectoare de CO2 DRAGER, cinci detectoare de persoane dupa bătaia inimii, 17 dispozitive fixe de examinare a documentelor şi 35 dispozitive portabile de examinare a documentelor.

În ceea ce priveşte infrastructura, la IJPF Galaţi a fost construit un nou sediu pentru Sectorul Poliţiei de Frontieră Galaţi, valoarea contractului de lucrări de construcţie fiind de 13.034.563 de lei. În acelaşi timp, se fac lucrări de modernizare a pavilionului administrativ al sediului Poliţiei de Frontieră din comuna Oancea, în valoare totală de 390.000 de euro, finanţate prin Facilitatea Schengen. Lucrările ar urma să fie finalizate în luna decembrie.

Alte două proiecte, cu finanţare din partea Guvernul SUA - Departamentul Energie şi intitulate "Second Line of Defense-SLD", au fost iniţiate la Postul Poliţiei de Frontieră Galaţi-Rutier şi Oancea. Acestea prevăd implementarea unor sisteme de monitorizare a traficului ilegal de materiale radioactive. Proiectul de la Galaţi, cu o valoare de 360.370 de dolari, a fost deja finalizat în luna mai a acestui an, iar cel de la Oancea urmează sa fie recepţionat în primul trimestrul al anului 2011.

Prin Facilitatea Schengen, IJPF Galaţi a achiziţionat şi generatoare electrice mobile pentru preluarea întreruperilor de curent pentru sediul IJPF Galaţi, sediul PPF Feroviar, sediul PPF Docuri, iar din fonduri externe au mai fost achiziţionate pentru realizarea şi implementarea sistemului integrat de securizare a frontierei generatoare electrice fixe pentru preluarea întreruperilor de curent la IJPF Galaţi, la sediile din Zona Liberă, Galaţi- Rutier, sediul Oancea şi Folteşti, au fost consolidate turnurile de comunicaţii şi au fost montate camere de supraveghere a zonei de frontieră.

IJPF Galaţi a beneficiat de fonduri de la bugetul de stat pentru extinderea sistemului de comunicaţii mobile şi au fost construite turnuri de comunicaţii în locaţiile gălăţene Suhurlui şi Vădeni, termenul estimat pentru recepţia acestor lucrări fiind luna decembrie a anului viitor.

La Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Botoşani au fost repartizate, până în prezent, două autoturisme Audi A4, 18 auto Volkswagen Passat Variant, 24 de microbuze Volkswagen Transport Kombi şi 37 autovehicule de teren marca Massif Iveco, iar de curând au fost primite şi 12 ATV-uri.

Purtătorul de cuvânt al IJPF Botoşani, Minodora Răcnea, a declarat că autovehiculele noi, dotate la standard de ultimă generaţie, sunt destinate securizării viitoarei frontiere externe Schengen în scopul creşterii eficienţei misiunilor executate şi a calităţii supravegherii frontierei terestre. Aceste maşini fac parte din contractul RO FSCH 18.2. - Mobilitate Terestră, în cadrul căruia până la sfârşitul anului 2010 Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Botoşani va mai primi mijloace de mobilitate terestră.

Ea a menţionat că autovehiculele au caracteristici tehnice speciale cu privire la funcţionalitate, operativitate, fiabilitate şi performanţe tehnice ridicate, fiind destinate îndeplinirii misiunilor operative. De asemenea, fiecare autospecială este dotată cu dispozitive de avertizare acustice şi optice, sisteme de comunicaţii mobile, proiectoare portabile, baterie suplimentară . Totodată, autovehiculele asigură condiţii moderne de lucru pentru echipaj, deplasare rapidă şi intervenţie oportună în cazul producerii unor evenimente de frontieră.

În cursul acestei luni, IJPF Botoşani a primit şi şase autospeciale cu termoviziune, marca Land Rover. Aceste autospeciale au caracteristici tehnice speciale, respectiv tracţiune 4x4 integrală permanentă cu sistem electronic de control al tracţiunii, suspensie pneumatică cu posibilitatea ajustării gărzii la sol pentru teren greu. Şi aparatura de observare îndeplineşte standarde tehnice ridicate, autospeciala fiind dotată cu cameră cu termoviziune, cameră de vedere pe timp de zi color, telemetru laser şi GPS profesional, a menţionat purtătorul de cuvânt al IJPF Botoşani.

Ea a mai spus că prin Facilitatea Schengen la IJPF Botoşani au fost primite, în luna iunie, şi două ambarcaţiuni Onyx, cu ajutorul cărora se va supraveghea frontiera pe râul Prut.

Noile ambarcaţiuni sunt dotate cu radare şi GPS. Bărcile măsoară 8,2 metri lungime şi trei metri lăţime, iar viteza maximă este de 60 de kilometri pe oră. Cu aceste ambarcaţiuni vor patrula echipaje formate din câte două persoane, capacitatea de transport a navelor fiind de şase persoane. Navele sunt foarte uşoare, fiind construite din aluminiu. Fiind acoperite, cu aceste nave se va putea patrula mai mult timp pe râul Prut, inclusiv pe vreme nefavorabilă.

Tot prin Facilitatea Schengen, IJPF Botoşani a obţinut fonduri pentru reabilitarea sediului SPF Româneşti, au fost achiziţionate echipamente şi mijloace tehnico-logistice specializate pentru supravegherea eficientă a frontierei externe, cum ar fi camere portabile cu termoviziune, ochelari de vedere pe timp de noapte, autospeciale de supraveghere cu termoviziune, dispozitive de examinare a documentelor si biodetectie, echipamente pentru controlul autovehiculelor.

În judeţul Suceava, pregătirile pentru aderarea la Spaţiul Schengen au început în 2009 şi au fost continuate în 2010, a declarat purtătorul de cuvânt al IJPF Suceava, Ilie Poroch-Seriţan.

El a spus că, logistic, IJPF Suceava a fost dotat anul acesta cu aproximativ o sută de mijloace de transport, autoturisme Audi, Wolksvagen, Land Rover Defender cu termoviziune, VW Transporter, Iveco Masiv şi multiple echipamente de supraveghere a frontierei pe timp de zi şi noapte.

Totodată, este pus în practică subsistemul de comunicaţii mobile în regim TETRA, în vederea verificării oportune a persoanelor şi mijloacelor de transport care tranzitează sau care se află pe teritoriul României. Poroch Seriţan a menţionat că poliţiştii de frontieră din cadrul IJPF Suceava au fost instruiţi asupra modului de efectuare a misiunilor cu aceste echipamente de ultimă generaţie.

El a mai spus că angajaţii IJPF Suceava au fost testaţi privind cunoaşterea prevederilor legislaţiei comunitare şi naţionale referitoare la controlul şi supravegherea frontierei de stat, pe locul de serviciu s-a urmărit modul de cunoaştere din punct de vedere practic a procedurilor de lucru aplicabile la frontiera verde prin crearea unor situaţii ipotetice, iar în punctele de trecere s-a urmărit cunoaşterea de către poliţiştii de frontieră a aplicaţiilor informatice disponibile, precum şi modul de utilizare a aparaturii existente.

Potrivit sursei citate, în prezent sunt în curs de finalizare lucrările de modernizare pentru aducerea la standardele Schengen a punctelor de mic trafic din cadrul I.J.P.F. Suceava de la Ulma, Climăuţi şi Izvoarele Sucevei, cât şi la Staţia C.F.R. Vicşani.

România ar urma să adere la Spaţiul Schengen în 27 martie 2011.

Poliţia de Frontieră a cumpărat, în total, în 2010, peste 1.300 de autovehicule şi 29 de nave, precum şi echipamente de supraveghere specifice, în cadrul a 97 de contracte din fonduri europene nerambursabile, prin Facilitatea Schengen.

Fostul ministru al Administraţiei şi Internelor Vasile Blaga declara, în iunie, că în dotarea Poliţiei de Frontieră (PFR) urma să intre maşini noi, nave şi tehnică de supraveghere şi control al frontierelor şi alte echipamente, în valoare totală de 370 de milioane de euro.

Peste 115 milioane de euro din Facilitatea Schengen, bani alocaţi României pentru pregătirea aderării la Spaţiul Schengen, care au fost economisiţi pentru că unele contracte s-au încheiat la valori mai mici decât cele estimate iniţial, au intrat, din 31 martie, la bugetul de stat.

(Material realizat de Florin Gheţău, Teodor Istrate, Mădălina Băltoi, Tudor Neacşu, Liliana Bujdei).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici