Sute de arădeni merg zilnic în Ungaria la cumpărături. Preţurile sunt mai mici cu 25 la sută

Numărul arădenilor care trec zilnic frontiera în Ungaria pentru a face cumpărături a crescut considerabil în ultimele zile, în condiţiile în care alimentele de bază sunt, în medie, mai ieftine cu 25 la sută şi există numeroase oferte ale magazinelor în luna decembrie.

17731 afișări
Imaginea articolului Sute de arădeni merg zilnic în Ungaria la cumpărături. Preţurile sunt mai mici cu 25 la sută

Sute de arădeni merg zilnic în Ungaria la cumpărături. Preţurile sunt mai mici cu 25 la sută

Înainte de sărbători, magazinele, pieţele sau depozitele alimentare din Ungaria au oferte la produsele de bază, la dulciuri, jucării şi detergenţi, astfel că arădenii au calculat că pot cumpăra mai ieftin cu 25 la sută.

Arădenii care aleg Ungaria pentru cumpărături spun că preţurile au devenit mult mai avantajoase pentru români şi pe fondul devalorizării forintului.

"În ultimele zile am cumpărat la cursul de 1,45 de lei o sută de forinţi, iar în vară plăteam 1,6 lei. Alimentele de bază au fost şi înainte mai ieftine în Ungaria, dar acum este şi mai avantajos să le cumpărăm de acolo. Ofertele de sărbători din magazinele lor sunt mai multe şi există o diversitate mare a produselor", spune Ecaterina Horvath, din municipiul Arad, care merge aproape săptămânal la un supermarket din Mako.

Clienţii arădeni aleg în special magazinele mari din Mako, Szeged, Gyula şi Bekescsaba, însă afirmă că găsesc oferte bune şi imediat ce trec graniţa, în magazinele mici sau în piaţa din Battonya.

Mulţi dintre cumpărători aduc din Ungaria marfă pentru a o vinde la un preţ ceva mai mare în pieţele din Arad sau cunoscuţilor.

"Aduc în special dulciuri, detergenţi şi alimente neperisabile, cum sunt conservele. În perioada asta trec foarte bine bomboanele de Crăciun, pe care le cumpăr de acolo la jumătate de preţ faţă de magazinele noastre. Le dau puţin mai scump la piaţă, dar clienţii tot sunt mulţumiţi", afirmă o femeie din Arad care deţine o gheretă în Piaţa "Mihai Viteazul".

Parcările magazinelor din Ungaria apropiate de frontieră sunt pline aproape la fiecare sfârşit de săptămână cu maşini cu numere de Arad sau Timiş. În unele centre comerciale, angajaţii vorbesc şi limba română, iar etichetele produselor sunt traduse. Unii mici comercianţi acceptă inclusiv moneda românească.

Cât despre preţurile produselor de bază, zahărul şi uleiul sunt printre cele mai avantajoase. Un kilogram de zahăr costă în Ungaria aproximativ 3 lei. Uleiul se cumpără în ţara vecină cu 4 lei, orezul cu 3,5 lei, untul (grăsime 65 la sută) cu 2,7 lei, făina cu 1,5 lei, laptele (1,5 grăsime) cu 1,7 lei, iar cartofii cu 70 de bani în magazine şi 50 de bani în pieţe.

Bomboanele de pom, din ciocolată cu jeleu, costă 10 lei kilogramul. Aduse din Ungaria, acestea se vând în pieţele din Arad cu 13 - 15 lei.

Detergenţii din mărcile cunoscute în România costă în ţara vecină cu până la 20 la sută mai puţin.

Totodată, arădenii cumpără cu baxuri de 10 kilograme carne de pui, care este mult mai ieftină în depozitele de peste graniţă sau în magazinele rurale. Kilogramul de aripi de pui costă aproximativ 5 lei, pulpele 6 lei, iar pieptul cu os costă 9 lei kilogramul.

Potrivit Biroului de presă al Poliţiei de Frontieră Arad, traficul prin punctele de frontieră arădene cu Ungaria a crescut în ultimele zile la 15.000 de persoane în 24 de ore, faţă de 12.000 în zile obişnuite.

Prin Vama Nădlac, punctul de ieşire spre Mako sau Szeged, în ultimele 24 de ore au trecut 9.000 de persoane, cu 3.000 mai multe faţă de zilele obişnuite.

(Material realizat de Marian Buga, marian.buga@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici