Transfugi în România

"Ăştia stau prin America, prin Spania, prin Italia, nu în Românica, şi ni-l pun nouă pe Băsescu preşedinte. De ce nu se întorc în ţară, dacă le place aşa de mult cu Băsescu?"

26 afișări
Imaginea articolului Transfugi în România

Transfugi în România (Imagine: Mihai Barbu/MediafaxFoto)

Cam aşa s-au manifestat nişte militanţi mediatici antiBăsescu pornind de la "pricina" fabricată ad hoc pentru victoria actualului preşedinte: diaspora. Din punct de vedere logic, o prostie floridă: pe Băsescu l-au făcut preşedinte cei peste 5 milioane de români din România care l-au votat, nu cele câteva zeci de mii de voturi din străinătate. Din punct de vedere moral, această atitudine faţă de emigraţie îşi are rădăcina în propaganda ceauşistă cu privire la "transfugi". Cei care nu se mai întorceau din străinătate erau decretaţi drept "trădători de ţară", un fel de ciumaţi cu care a păstra legături era o vină gravă, trecută la dosar ("un unchi în SUA, o prietenă în Refege"). Când reveneau în vizită în ţară, erau urmăriţi pas cu pas, ca nişte spioni paraşutaţi. Li se confiscau casele, care erau repartizate unor tovarăşi juşti, Ceauşescu a vrut la un moment dat să-i pună să-şi plătească studiile dacă voiau să plece din ţară. "Transfugul" era un român inferior, de fapt nici nu mai era român. Imediat după '89, propaganda ceauşistă s-a convertit în "salamul cu soia" pe care diaspora ar fi ratat ocazia să-l mănânce împreună cu "băştinaşii" în crâncenii ani '80. Acum, dispreţul rezidenţilor faţă de ei e pus în cuvântul "căpşunari", care-i cuprinde, de pildă, şi pe specialiştii în computere.

Citeşte tot editorialul lui Cristian Tudor Popescu pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici