Ion Cristoiu: Planul este amânarea alegerilor. Nu ştiu dacă amândouă, dar localele vor fi amânate. Până când? Până îşi revine PNL în sondaje

  • D. Petrescu: Suntem la capătul puterilor! 400.000 de angajaţi din industria HoReCa îşi pot pierde slujbele, urmare a deciziilor guvernanţilor de a ţine în continuare restaurantele închise la interior.
  • D. Petrescu: În domeniul HoReCa nu au fost depistate focare de infecţii. Cei 600 de infectaţi zilnic nu vin din restaurante şi din zona restaurantelor.
  • I. Cristoiu: PNL amână alegerile până când îşi revine în sondaje. E vorba să amâne localele şi generalele, până în martie, decizie cu care e de acord şi PSD.
  • I. Cristoiu: Legea carantinei şi izolării nu e o lege COVID, e vorba de un act normativ care dă posibilitatea la abuz, pentru că va fi valabilă în cazul oricărei epidemii declarată de statul român.
3330 afișări

Dragoş Petrescu susţine că, de când a început epidemia, restaurantele au fost găsite ,,ţapi ispăşitori", industria ospitalităţii fiind cea mai lovită de restricţiile guvernanţilor.

Antreprenorul din domeniul HoReCa explică însă că, repercusiunile deciziilor guvernanţilor de a ţine restaurantele închise la interior au un impact dezastruos: 400.000 de angajaţi din această industrie care îşi pot pierde slujbele! Dragoş Petrescu susţine că zona de restaurant şi închiderea restaurantelor sunt doar un motiv care poate folosi guvernanţilor, dar nu reprezintă cauza pentru care astăzi România are mai mulţi infectaţi.

Jurnalistul Ion Cristoiu a discutat cu Marius Tucă despre amânarea alegerilor, considerând că motivul acestei amânări, pe care PSD o agreează, este ca PNL să îşi revină în sondaje. Totodată cei doi ziarişti au vorbit despre Legea Carantinei şi Izolării, care a fost votată joi seara în Parliament, considerând că această lege nu este una pentru COVID, ci este pentru oricare epidemie pe care o va decide statul roman în viitor, iar acest lucru dă naştere la o mulţime de abuzuri.

Ion Cristoiu la "Marius Tucă Show":

Marius Tucă: Bună seara. De ce a făcut Ceauşescu mitingul din 21 decembrie?

Ion Cristoiu: El era ferm convins că poporul îl iubea.

Marius Tucă: El a început să sune la platformele industriale să îl salveze poporul.

Ion Cristoiu: Până pe 20, cand s-a întors din Iran, el a crezut că se rezolvă. El nu a ştiut de cei 40 de morti, pentru că ceilalţi i-au ascuns faptul. Era un om care trăia într-un glob de sticlă. Preşedinţii români postdecembristi sunt cam la fel. 

Tucă: S-au blocat în lift când au plecat de la CC.

Cristoiu: La un moment dat e un dialog între premier şi presă, acum. Da, Orban. Domnule premier, cine îşi asumă responsabilitatea că oamenii mor prin spitale? Era întotdeauna atât de decăzută presă? Cum să pui o asemenea întrebare?

Tucă: Reporterii nu plecau din redacţie până nu îşi făceau un punctaj. Acum cred că toate aceste întrebări sunt trimise pe mail, sms, whatsapp. Cât timp există specimene care pun întrebări servite... Referitor la prognoza de 1.200 de cazuri în august, mă aştept la amânarea alegerilor.

Cristoiu: Există nişte personalităţi care trebuie să pară independenţi, ba chiar critică.

Cristoiu: Pentru noi când intră cei mai mari asta înseamnă că există un obiectiv naţional, şi care merită orice consecinţă colaterala negativă. Nu ştiu dacă amândoua, dar localele vor fi amânate.

Tucă: Cred că va veni un ordin pe ţară, care spună :amânaţi alegerile cu orice preţ. Zicea cineva că în septembrie am putea avea 1.800 de cazuri noi zilnic.

Cristoiu: Ei zic că numărul creşte pentru că oamenii nu respectă regulile. Asta înseamnă că ei vor bate la cap oamenii două luni şi ei nu vor respectă?

Tucă: Păi da, ziceau că cifrele sunt conform trendului. Tu, că guvern, ce faci că să opreşti trendul? Dar interesul lor e să amâne alegerile.

Cristoiu: Cum adică? E un trend şi tu nu faci nimic? Teroriştii ne-au ţinut în case.

Tucă: E pentru prima dată când simt că România este carantinata de guvernanţi şi Iohannis.

Cristoiu: Ştiţi că fac interviul de la 6 la 7, de vreo 3 interviuri au început să intervină barzaunii, să comenteze. Toţi ai mei sunt sceptici.

Tucă: Planul este să amâne alegerile până când?

Cristoiu: Până când PNL îşi revine în sondaje. Ei cred că o să înceapă să coboare în septembrie şi se va întră intr-o normalitate.

Tucă: În martie ar fi amânate şi locale şi parrlamentarele

Cristoiu: Şi PSD este interesat de asta

Tucă: Nu puteau să se înţeleagă şi să nu mai vină în fiecare zi să spună că sunt mii de cazuri? Doctorul Marinescu a spus că sunt extrem de puţine cazuri de oameni care au plecat din spitale după decizia CCR. De ce toată această punere în scenă când putea să fie un pact politic şi să amâne alegerile până la anul?

Cristoiu: O să fac o comparaţie cu decembrie 89. Toate documentele arată că a început pe 22 decembrie când Piaţă a strigat "Fără comunişti". 

Tucă: Cum vedeţi formă finală a legii carantinei

Cristoiu: Am înţeles că se păstrează termenul de suspect. CCR a dat o decizie potrivit căreia carantinarea şi internarea în spital să fie făcută prin lege. Au făcut o lege pe care au trimis-o la Parlament în ultimul moment. Ciolacu trebuia să îi spună lui Orban că el nu vrea legea în urgenţă. Nu e vorba de legea COVID. E vorba de o lege care da posibilitatea la abuz. Democraţia spune că trebuie luate măsuri că să nu se facă abuzuri.

Cristoiu: În Italia, în pandemie, sunai la 112 al lor, erai controlat acasă şi dacă nu erai grav stăteai acasă şi te controla medicul de familie prin telefon.

Tucă: De ce această demenţă?

Cristoiu: Aveau nişte interese la spitale. Cred că e un şi un interes material. Cred că poţi să obţii pe seama acestor pacienţi o suma de bani. Mie mi s-ar fi părut normal că ONG-urile să facă gălăgie.

Tucă: Nu mai avem societatea civilă

Cristoiu: Am tot mai multe semne că avem un binom SRI - DSU care vrea să folosească lupta împotriva pandemiei pentru a amână alegerile şi nu cred că e numai PNL.

Cristoiu: Afacerea Black Cube se rezumă la un lucru, vinovat este Daniel Dragomir care a plecat. Faptele arată că în ianuarie 2015 Klaus Iohannis era hotărât să nu o mai confirme pe Condruta Kovesi. Era Raluca Prună ministrul Justiţiei, care a spus că de dată asta va fi concurs. Prin martie, Prună s-a schimbat. După sursele mele, asupra lui Iohannis au fost făcute presiuni din afară că să o pună.

Cristoiu: Cred că la un moment dat a intervenit Coldea pe cont propriu să o apare. În momentul în care s-a declanşat aceată acţiune cu Codlea, divizia presă a spus că în  spatele lui Daniel Dragomir sunt nişte tipi, Ghiţă, cutare, cutare. Nu ai voie într-un rechizitoriu să îi faci elogiu Codruţei Kovesi.

Tucă: Această investigare puteam să o facem noi doi

Cristoiu: Tatălui lui Kovesi i s-a propus o afacere pentru a-i întinde o cursa Codruţei Kovesi. Noi doi cu televiziunea foloseam nişte concluzii. Ei nu au lăsat să se termine. Pe la mijlocul investigaţiei a fost arestată. Coldea părea un om normal până la un anumit punct. Cred că era că şi Arafat încredinţat că are un rol mesianic.

Cristoiu: M-am întâlnit şi cu Elvis, mai puţin domnul care e acum ambasador. La un moment dat am fost lider de opinie.

Tucă: Aţi făcut schimb de device-uri, cu Coldea?

Cristoiu: Îi plăcea mult Digi. El spunea că Digi e exemplu de televiziune, şi eu spuneam că e o televiziune frigidă.

Tucă: Binomul a stat de fapt în mâinile lui şi în ale Codruţei Kovesi.

Cristoiu: După ce a plecat ea, el a rupt binomul. Coldea mi-a explicat: câtă vreme e trecuta în aia de siguranţă naţională, corupţia e un atentat la siguranţă naţională, să o scoată şi noi ne cumintim. El avea o ramă, şi acolo au făcut o poză de familie.

Tucă: Kovesi din ce familie făcea parte?

Cristoiu: Nu ştiu. Dar la sindrofii se fac poze. Hai să facem o poză. Era Kovesi, nevasta lui Ghiţă, şi socru-su.

Tucă: ŞI ce dovedea această poză? Că ea zicea că nu s-a întâlnit cu Ghiţă.

Cristou: Iar el nu a dat filmul. Adică filmarea propriu-zisă.

Tucă: Când s-a rupt binomul de Băsescu? Când l-au condamnat pe frate-su sau când cu imaginile lui Bercea cum discutau despre bani?

Cristoiu: Cred că Băsescu a fost veşnic şantajat cu dosarul lui, ăla cu Petrov.

Tucă: Băsescu a fost la 278 de emisiuni Marius Tucă SHow. El m-a rugat un singur lucru după interviu: să te întâlneşti cu un băiat tânăr, de perspectiva. 2004. E vorba de Florian Coldea. A avut loc întâlnirea, i-am dus nişte cărţi, am stat zece minute. Era un om pe care Băsescu atunci îl aducea în sistem.

Cristoiu: Coldea îl şantaja moral.

Tucă: Eu nu cred că a fost şantajat. Se termină al doilea mandat. El nu a crezut că Coldea şi Kovesi urmau să îl trădeze. Nu a crezut nici când au apărut pozele cu Bica şi Udrea la Paris că era vorba de Coldea.

Cristoiu: Dosarul a fost la SRI. 

Tucă: S-a trezit într-o zi cu frate-su cu faţă lui, etc.

Cristoiu: Au fost două cauze. În general în al doilea mandat aia se gândesc la viitor. El a lucrat cu ei, i-a ţinut în mâna, cu ideea că în spatele meu e poporul. Pentru el numărul uriaş de oameni împotriva lui a fost un şoc real. Referendumul a fost momentul când a ajuns la mâna lor pe bune.

Tucă: Va aduceţi aminte ce l-a salvat. Nimic nu e total controlabil. Şi a venit 2012, despărţirea de popor.

Cristoiu: După care au început să-l lucreze. Cum să-ţi ia fratele fără să îţi spună? Prin constituţie erau boligati să îl anunţe că fratele sau a luat-o razna?

Tucă: Când a devenit cadavru?

Cristoiu: Prin 2012. Deja se gândeau la următorul.

Tucă: A două oară l-au salvat, după referendum.

Cristoiu: În 2013 Klaus Iohannis era primar de Sibiu, nu avea treaba cu PNL. Anunţă Crin Antonescu că se înfiinţează poziţia de prim vice preşedinte. Iohannis se înscrie în PNL< şi e adus direct prim vice preşedinte în PNL.

Tucă: Când s-a lepatat Iohannis de Coldea şi Kovesi?

Cristoiu: Amândoi au început să lucreze pe cont propriu.

Tucă: De ce blestemul asta al poporului român, să fie condus de securişti şi la 30 de ani de la revoluţie?

Cristoiu: Ăştia sunt cei mai organizaţi. Ei sunt militari, sunt în această mare tipic românească, de balamucisti, şi reuşesc să coordoneze.

Tucă: Plecaţi undeva în vacanţă?

Cristoiu: În principiu ar trebui să plec în septembrie la Nisa.

Tucă: Ne vedem săptămâna viitoare, joi. Vă mulţumesc.

 

Omul de afaceri Dragoş Petrescu, la "Marius Tucă Show":

Marius Tucă: Bună seara, Dragoş.

Dragoş Petrescu: Nu ştiu dacă îmi mai merit numele în ultima vreme.

Marius Tucă: Cum stăm cu industria HORECA, în negocierile cu Guvenrul?

Dragoş Petrescu: Avem o comisie formată cu premierul, care a încheiat normele privitoare la activitatea restaurantelor în interior, şi aici ne-am blocat. A crescut numarul de infecţii şi speranţele noastre pe termen scurt s-au spulberat.

Marius Tucă: Au fost şi nişte întâlniri cu reprezentanţii Primăriei Capitalei pentru oferirea de spaţiu suplimentar lângă terase, fără costuri adiţionale. În ce măsură se va putea face acest lucru?

Dragoş Petrescu: Am avut o întâlnire cu primarul Gabriela Firea. Noi plătim chirii pentru spaţii interioare, chiar dacă nu le folosim. În săptămanile care au trecut, patru primării de sector au trecut prin consiliile locale această decizie a primarului, deci nu vom pălti taxa pe domeniul public.

Marius Tucă: Când vom putea să mărim capacitatea de locuri pe terase, pe trotuare?

Dragoş Petrescu: În funcţie de posibilităti, vor putea ocupa spaţiul excedentar în apropierea restaurantelor.

Marius Tucă: S-a reproşat industriei că taresele restaurantelor, hotelurilor, ar fi fost în această perioadă focare pentru raspândirea COVID?

Dragoş Petrescu: Noi am dovedit la nivel national că în general am respectat regulile. Au fost nişte zone, foarte mediatizate, cărora li s-a crescut importanţa în mod fals, adică litoral şi 1-2 operatori în Parcul Herăstrău, care nu au respectat regulile, dar nu putem ţine o ţară întreagă în loc pentru aceste excepţii. Trebuie să impuinem legea, şi statul român poate să facă asta.

Dragoş Petrescu: Vedem câte 8-9 controale pe seară, care nu prea au legătură cu COVID-ul.

Marius Tucă: Nouă ni s-a cerut hârtia care demonstra că s-a curăţat hota.

Dragoş Petrescu: La noi ori se fac controale excesive, ori deloc. E nevoie de controale pentru lupta împotriva COVID.

Marius Tucă: Nu a venit nimeni cu controale referitoare la COVID.

Dragoş Petrescu: Nu vin opt controale unde antreprenorul abia respiră.

Marius Tucă: Aceste restaurante despre care vorbim, au fost închise aproape trei luni de zile, deci asta e cea mai lovită industrie. În loc să repare, în continuare ţin genunchiul pe grumazul industriei HORECA. Deschierea înăuntru e foarte importantă. S-au deschis restaurante înăuntru peste tot, mai puţin în România. Creşterea cazurilor nu are nicio legătură cu terasele restaurantelor. Am fost în multe, lumea e civilizată, lumea respectă regulile, distanţa, sunt circuite pentru a te duce la baie, personalul poartă mănuşi. Nu înţeleg această înverşunare împotriva restaurantelor. 

Dragoş Petrescu: Cei 600 de infectaţi nu vin din zona restaurantelor. Noi am fost găsiţi ţapi ispăşitori, aşa că suntem pe un butoi de pulbere. Sunt 400.000 de angajaţi în această industrie care îşi pot pierde slujbele şi nu se justifică blocarea industriei. Nu mai găsim audienţă în cadrul Guvernului şi sper să revină la sentimente mai bune.

Marius Tucă: Avem nevoie ca Orban să se poarte civilizat într-o ţară civilizată, să vină şi să negocieze. Sunt milioane de oameni care depind de domeniul HORECA, cu tot cu familiile celor care lucreaza aici.

Dragoş Petrescu: A fost desconsiderată această forţă a sectorului ospitalier şi a fost diminuat impactul pe care il are în economie, dar noi suntem la capătul puterilor şi e posibil ca jumătate din industrie să se închidă definitiv.

Marius Tucă: Mulţumesc pentru intervenţie. Facem o pauză şi revenim cu Ion Cristoiu.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
Dragoş Petrescu vorbeşte despre negocierile fără rezultat cu autorităţile şi restaurante rămase închise de aproape patru luni. Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu analizează împreună cu Marius Tucă cele mai importante evenimente ale ultimelor zile.
 
Despre stări de alertă prelungite, restaurante mereu închise, legi despre carantină şi izolare, joi, 16 iulie, începând cu ora 19:30, la emisiunea "Marius Tucă Show", transmisă pe mediafax.ro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici