Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş: Este posibil ca Autostrada Sibiu - Piteşti să fie gata în următorii patru ani

  • UE pune la dispoziţia României 350 de milioane de euro pentru echipamente dedicate sistemului medical
  • La jumătatea lunii ar putea fi lansat apelul pentru proiecte, a anunţat ministrul Marcel Boloş, în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show”
  • Boloş a estimat că în patru ani va fi gata tronsonul de Autostradă Sibiu -Piteşti, cel mai important din România
1017 afișări
Marius Tucă: Câţi bani vin în România pentru medici şi pentru sistemul medical, din fonduri europene?
 

Marcel Boloş: Criza medicală e un subiect de mare importanţă la nivelul UE, dar şi pentru România. Sunt numeroase cheltuieli care s-au făcut. Noi am putut să accesăm fondurile europene. Sunt două sume importante. Există 350 de milioane de euro pentru echipamentele medicale. Am constatat un interes deosebit pentru echipamentele de protecţie medicală. Banii sunt în conturile BNR. Pe data de 15 mai vrem să lansam apelul de proiecte pentru cererile de finantare şi după aceea intrăm în procedeul de evaluare. Începând cu luna octombire - noiembrie sper ca banii să fie in contul beneficiarilor.

 


 

Despre plăţile pentru medici  
 
Marcel Boloş: Banii ar urma să intre începând cu luna mai, pentru drepturile din luna aprilie. Vom deconta 100% partea de efort financiar pe care au făcut-o spitalele. Stimulentul a prins cel mai bine la asistenţii medicali, iar paleta de beneficiari a înregistrat modificări.
 
Vom asigura costurile cu salariile pentru cei 1.000 de asistenţi sociali care vor asigura servicii la domiciliu pentru peste 100.000 de persoane în vârstă. Efortul financiar nu e mare.

Despre şomajul tehnic
 
Marcel Boloş: Noi am putut să asigurăm doar o parte din plăţile pentru şomajul tehnic. În prezent, numărul contractelor individuale a crescut la 1.100.000. Noi am putut să suportăm doar o parte. La nivelul CE se lucrează la un fond comun pentru toate ţările membre ale UE, care va permite statelor membre să contracteze împrumuturi. E nevoie în această perioadă ca întreprinderile mici şi mijlocii să fie sprijinite.
 
1 miliard de euro de la Comisia Europeană pentru relansarea economiei
 
Marcel Boloş: A existat două etape. 1. Negocierea cu Comisia Europeană. Această etapă s-a finalizat. Miliardul de euro poate fi accesat de noi ca şi stat membru.  2. Stabilirea metodelor de plată către membri. Va fi o modalitate de accesare simplă. Modelul e de origine nemţească.

Despre granturi pentru IMM-uri

Marcel Boloş: Varianta cea mai bună pentru IMM-uri va fi făcută cunoscută cât de curând. Firmele care doresc să îşi relocă activităţile şi să iniţieze o altă categorie de business au micro granturi pentru investiţii. Grantul poate să aibă valoarea între 50.000 şi 200.000 de euro. Mai analizăm un produs nou bancar.
 
Marius Tucă: Cand va fi gata ordonanţa?
 
Marcel Boloş: Cred că în prima partea a lunii iunie va fi aprobată. Firmele, prin grantul nostru, devin mai puternice. Ideea noastră este ca prin grant să asiguram multiplicarea lui.
 
Marius Tucă: Câţi români s-au întors din cauza epidemiei?
 
Marcel Boloş: În jur de un milion de români. Noi încercam să îi sprijinim oferindu-le alternativa accesării de bani europeni.
 
Marius Tucă: În afară de imminvest, ce alte măsuri concrete de repornire aţi luat?
 
Marcel Boloş:  Grant IMM. Intenţionăm să gândim şi alte produse de finanţare, astfel încat să sprijinim IMM-urile.
 
 
Câţi bani a primit România de la UE?
 
Marcel Boloş: Aprobarea pe care o avem de la UE e pentru o schemă de ajutor de stat, 1,6 miliarde de euro, care au intrat in conturi. Comisia nu a suplimentat fondurile nerambursabile. Statele membre au făcut solicitări să acorde aceste ajutoare fie din imprumuri, fie din fondurile proprii. 
 
Marius Tucă: Cum atragem fondurile europene?
 
Marcel Boloş: Dacă discutăm de proiecte, trebuie să avem în vedere că proiectele se pregătesc cu mare greutate. Uitaţi-vă la modelul polonez. Ca să ai proiecte de infrastructură, e nevoie de 3-4-5 ani de pregatire şi să poţi să produci absorbţia. Proiectele care vin din mediul privat produc cel mai repede absorbţia. Proiectele de infrastructură sunt cele la care trebuie să acordăm mare atenţie.

Marius Tucă: Să spunem că o să mai fiţi ministru încă 4 ani. Câţi km de autostradă credeţi că ar face România cu dumneavoastră?
 
Marcel Boloş: România a avut ani de glorie în ceea ce priveşte realizarea de autostrăzi. Media anuală a fost 50 de km pe an. Tronsonul Sibiu-Piteşti e cel mai important tronson. N-aş putea să vă dau un număr.
 
Marius Tucă: Ce am termina în 4 ani de zile?
 
Marcel Boloş: Sibiu- Piteşti, cu siguranţă.

Despre fondurile pentru pachete cu alimente

Marius Tucă: 225 de milioane pentru pachete alimentare
 
Marcel Boloş: E un lucru de care mă bucur foarte mult. Avem 225 de milioane de euro care sunt alocaţi către pachete alimentare. Începând cu data de 1 iunie pachetele vor fi distribuite. Pachetele alimentare trebuie să ajungă la cei care au nevoie de ele.
 
Despre proiectele dedicate sistemului sanitar
 
Marcel Boloş: În funcţie de volumul şi de numărul de cereri de finanţare depuse, noi imediat trecem la evaluarea cererilor de finanţare. Colegii mei sunt mobilizaţi. Am constituit o echipă specială care să asigure această consultare.
 
50 de miliarde de euro vor fi împărţite între statele membre. Aceşti bani ar urma să fie orientaţi spre plata şomajului tehnic, sprijinirea IMM-urilor şi pentru unităţile de sănătate publică. S-ar putea să avem parte de o surpriză plăcută. Este un cadru financiar prelungit.

Ca să întărim serviciul de sănătate, o să avem un program operaţional. Bugetul e impresionant. 4,5 miliarde euro. Nu e puţin lucru pentru infrastructura spitalicească.

Ministerul Finanţelor lucrează la un produs bancar destinat întreprinderilor mari. El se află în lucru.
 
Marius Tucă: La autostrăzi - unde e blocajul?
 
Marcel Boloş: România are problema capacităţii de implementare.
 
Revigorarea cercetării româneşti
 
MMarcel Boloş: Un miliard de euro au aceste proiecte. Sper să putem să schimbăm modalitatea de alocare a banilor. Urmărim ca cercetarea să meargă spre piaţă.
 
Inotech student e un program destul de aşteptat de studenţi. Suntem în curs de definitivare a ghidului. Inseamnă 100.000 de euro granturi pentru studenţi. 1 iunie - 20,000 valoare minimă, 100,000 valoare maximă. Suma alocataă e de 30 de milioane de euro. Proiectele se depun în format electronic.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici