Video Marina Constantinescu, la ”Marius Tucă Show”: A fi sau a nu fi teatru. Oamenii simt nevoia să asculte şi altceva decât numărul morţilor

  • Invitat a fost Marina Constantinescu, critic de artă, fosta directoare a Festivalului Naţional de Teatru şi realizatoarea emisiunii ”Nocturne” la Televiziunea Publică.
  • Marina Constantinescu: De ce starea de urgenţă a început cu închiderea grabnică a teatrelor?
  • Marina Constantinescu: Teatrul e artă dialogului şi ne învaţă să comunicăm
550 afișări
Criticul de teatru, Marina Constantinescu, vorbeşte în cadrul emisiunii Marius Tucă Show despre condiţia artistului român în vreme de COVID 19. Aceasta explică faptul că timp de două luni şi jumătate nu a existat un dialog real şi constructiv între guveranţi şi oamenii de cultură.
 
Marina Constantinescu: De ce starea de urgenţă a început cu închiderea grabnică a teatrelor?

,,Teatrul e arta dialogului şi ne învaţă să comunicăm. Am încercat să fac o analiză din perspectiva omului care asta face de aproape 30 de ani. Ce e trist la noi şi nu am găsit justificare, de ce starea de urgenţă a început cu închiderea grabnică a teatrelor? La început am interpretat-o ca pe o grijă. Dar e cumva o grijă bizară pentru că mall-urile s-au inchis ultimele.

Marina Constantinescu: Grav este că s-au tăiat bani de la cultură şi sănătate, existând alte priorităţi

,,Ca om de cultură cumva mi se pare că prima oară când nu sunt bani se taie de la cultură, de la învăţământ, de la sănătate. Cumva oamenii de cultură trebuie să înţeleagă. După 30 de ani simţim graba cu care s-a taiat în loc să se investească pe termen lung în cultură şi în educaţie. Graba a fost să se taie, existând alte priorităţi. ”

Marina Constantinescu: Măsuri de protecţie nu doar pentru spectatori, ci şi pentru actori

,,Artiştii au boli. În primul rând, curentul de pe scenă, schimbările de temperatură, praful. Nu neaparat vârstnicii. Eşti foarte, foarte expus. Eşti expus la stres. Această breslă este foarte expusă cu toate componentele ei. De ce să fim excluşi cu totul? ”

Marina Constantinescu: Cultura nu este pe gratis!

,,Nu cred că arta este pe gratis. Nu cred că accesul la cultură se face pe gratis, apăsând pe un buton, în pijama, de acasă. Există miracol, există seducţie, există ora de spectacol, întâlnirea între public şi actor. Numai împreună. Arta teatrului este o artă efemeră. Ea are loc atunci şi acolo, în momentul reprezentanţiei respective.”

 

M: Eu văd Marius Tuca Show de când a început pandemia. Ai ţinut garda sus în profesia asta.

T: Teatrele sunt închise de luni de zile şi nimeni n-a zis vreun cuvant. De ce artiştii au dispărut? Ce s-a întâmplat cu teatrul?

M: Principalul lucru e sa comunicam. Teatrul e arta dialogului si ne invata sa comunicam. Am incercat sa fac o analiza din perspectiva omului care asa face de 30 de ani. Ce e trist la noi si nu am gasit justificare, de ce starea de urgenta a inceput cu inchiderea grabnica a teatrelor? La inceput am interpretat-o ca o grija. Dar e cumva o grija bizara pentru ca mall-urile s-au inchis ultimele. Cumva oamenii de cultura trebuie sa inteleaga. Dupa 30 de ani simtim graba cu care s-a taiat.

T: N-am auzit pe nimeni vorbind despre cultura.

M: Nu am o explicatie. Probabil ca aceasta situatie teribila ne-a naucit pe toti si intotdeauna s-a incercat sa se rezolve o prioritate. Prioritatea a fost de la o zi la alta. Sunt in contact cu prieteni, regizori de teatre mari din lume. In Japonia la radio e invitat Murakami sa vorbeasca oamenilor. Oamenii simt nevoia sa asculte si altceva decat numarul mortilor. Intr-un fel am fost provocati sa ne gandim si la noi insine. Toata lumea e lovita in plin. E o situatie mondiala care ne-a blocat. Metropolitan a organizat o gala in direct in care marii muzicieni din lume au cantat  pentru a strange donatii.

T: Guvernul nu poarta nici cel mai  mic dialog despre teatru

M: Traditia familiei mele e  traditie liberala. E normal ca simpatia mea sa fie spre partea liberala. E normal sa am asteptarile cele mai mari de la aceasta platforma politica.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici