Marius Tucă Show. Vlad Ciurea: Izolarea nu e bună, omul e animal social şi activităţile făcute împreună dezvoltă funcţiile cerebrale

  • Vlad Ciurea: Izolarea nu duce la nimic bun, pentru că toate perspectivele sociale, toate uşile se închid. Dacă vrem să prevenim bolile cerebrale, trebuie să deschidem porţile, nu să închidem oamenii în casă.
  • Vlad Ciurea: Divorţul, izolarea, starea de tensiune, revolta, ura, gelozia, invidia, claxoanele în trafic dezvoltă părţi negative în creier şi distrug neuronii. Trebuie să gândim cu zâmbetul pe buze.
  • Vlad Ciurea: Se pare că mai vine şi al treilea val, dar între timp, populaţia se imunizează şi va apărea vaccinul. Trebuie să ne vaccinăm ca să ieşim din acest coşmar în 2021.
4641 afișări

Marius Tucă s-a pus La Mintea Covidului miercuri seara, avându-l invitat pe renumitul neurologul Vlad Ciurea. Medicul ne îndeamnă să gândim pozitiv şi ne dezvăluie, optimist, că în 2021 nu va mai exista această boală.

Prof. univ.dr. doc. Vlad Ciurea trebuia să fie în sudul Chinei la un congress, anul trecut, când a apărut acest virus în acea parte de Asie."Nu m-a surprins acest virus, când a început în China ştiam că de acolo va pleca peste tot în lume. Ca doctor realizezi imediat că acest virus nu poate fi într-un singur punct".

Medicul spune că trebuie să facem tot ce putem ca să luptam împotriva răspândirii acestui virus. Noi, românii, încă nu am avut un comportament corect. "Eu nu pot să critic autorităţile, şi eu poate aş bâjbâi în locul lor."

Virusul pătrunde în organism prin mai multe părţi şi afectează, în primul rând, căile respiratorii superioare. Dacă a ajuns în plămâni e mare nenorocire şi neapărat trebuie mers in spital. "Centrul mirosului şi al gustului este în mijlocul creierului, de acolo e foarte uşor ajungi să fii confuzi, să fii în ceaţă. Aşa au apărut meningita, accidentele vasculare endemic. "

Şcoala nu trebuie închisă, consider că este o mare, mare greşeală să oprim şcoala. Am oprit şcoala, am oprit educaţia!

"Marius Tucă: Domnul profesor, haideţi să vorbim despre şcoală, eu zic că în ceea ce îi priveşte pe copii şi pe părinţii lor au cam fost bătaia de joc a autorităţilor statului, un fel de ping-pong, chiar mai mult. Azi sunt acasă copiii din Bucureşti. Vreau să ne spuneţi punctul dvs. de vedere. Ce înseamnă această şcoală în condiţiile în care oamenii au internet şi au şi tablete. Ce se întâmplă cu noi, în ceea ce priveşte cultura? Teatrele au fost închise. Cum vedeţi dvs. tot ceea ce se întâmplă?

Vlad Ciurea: Foarte prost. Pe baza şcolii ne ridicăm, cum facem paşi, aşa ne trebuie şi şcoală. Fără şcoală nu putem, de jos, de mic, de când pornim la primele beţişoare pe care le facem, primele semne, să învăţăm. Nu se poate online, trebuie să se găsească o soluţie la asta. Am mai fost întrebat şi am spus că fiecare zonă şcolară trebuie să aibă autonomie, să hotărască ce face.

Cine hotărăşte? Conducerea şcolii, persoanele pregătite pentru asemenea problemă dificilă care ştiu datele locale, asocialţiile părinţilor, să rezolve acest lucru de la o şcoală la alta. Şcoala nu trebuie închisă, consider că este o mare, mare greşeală să oprim şcoala. Am oprit şcoala, am oprit educaţia! Şi de aici pleacă totul, de la bază. Masca înseamnă educaţie – copilaşi, hai să ne jucăm! Cei trei purceluşi nu purtau mască şi i-a mâncat lupul şi pe cei care purtau mască şi nu i-a mâncat lupul. Nu trebuie trimişi copiii acasă. Sunt personalităţi în această ţară, inclusiv preşedintele

Academiei a avut un punct de vedere foarte clar. De ce nu ascultăm? De ce nu ascultăm specialiştii, doctorii care pledează pentru şcoală, se pot lua măsuri, copiii trebuie să fie ascultători, cu ocazia asta învăţăm, de la şcoală pleacă totul.

Marius Tucă: Teatrul de ce să se închidă? Nu înţeleg.

Vlad Ciurea: Asta nici eu nu înţeleg. Avem un congres de neuroştiinţe la Iaşi şi ne-am gândit cum să îl facem, eu sunt invitat ca preşedinte de onoare. Cum îl ţinem? Cu distanţare. 150 de persoane au fost în sală.

Mariua Tucă: De ce să închidem teatrul? N-ar trebui cei care sunt în comitete şi comisii să îl cheme şi pe profesoul Ciurea care are o viaţă dedicată medicinii, în slujba oamenilor să îl întrebe?

Vlad Ciurea: Această socializare pe care o ştim, în teatru se vorbeşte, acolo este creaţia, spontaneitatea, muzica, dansul, toate acestea se adună şi duc la dezvoltarea creierului, ori dacă stăm între patru pereţi, să ştiţi că ne tâmpim. Şi ne tâmpim pe zi ce trece. Se doreşte acest lucru? Eu nu cred că toată lumea vrea să ne tâmpim, că au venit ordinele de sus de la Bruxelles - Tâmpiţi-i pe ăia! Tâmpiţii Europei, nu se poate aşa ceva. Românii sunt foarte isteţi, au un IQ foarte bun, sunt foarte spontani în multe lucruri."

Medicul spune că mulţi copii sunt afectaţi de această izolare şi această situaţie poate duce la autism, copilul rămâne cu interiorul lui, nu stie ce mai e în jur.

"Copil năzdrăvan e pleonasm, dacă e potolit e ceva în neregulă."

Izolarea nu duce la nimic bun, pentru că toate perspectivele sociale se închid

"Mariu Tucă: Aş vrea să vorbim despre ce înseamnă izolare. Ştiu că sunteţi împotriva izolării, vreau să ne spuneţi cum vedeţi toată această chestiune?

Vlad Ciurea: Sunt împotriva izolării total. Câteva exemple: omul este un animal social, dacă noi ne întoarcem în oricare altă epocă, omul Sapiens, omul de Neanderthal, oamenii erau în grup, toţi mergeau la vânat, toţi omorau animalele, toţi mâncau împreună. De unde a apărut izolarea? Noi trebuie să luptăm împotriva acestui virus, menţinând măsurile care se transmit la televizor, sunt foarte corecte, dar nu izolare. Izolarea nu duce la nimic bun, pentru că toate perspectivele sociale se închid, toate uşile, toate sertarele se închid. Uitaţi-vă la delfini, înoată în grup, sunt fericiţi, în clipa în care se adună încep să facă acrobaţii, pentru bucuria grupului. Şi noi de ce să nu ne bucurăm în grup? Schimbul de idei, vorba, creativitatea, muzica, dansul toate s-a dovedit că dezvoltă funcţiile cerebrale, iar dacă noi vrem să prevenim toate acele boli de degradare cerebrală, boala iutării, dacă vrem s-o prevenim, noi trebuie să deschidem porţile, nu să închidem oamenii în casă.

În ultimul timp toate cazurile care mi-au venit au fost persoane între două vârste închise în casă. Toate au prezentat dureri de cap, ameţeli, tulburări de echilibru şi au început să prezinte semne ale bolii uitării, pentru că nu mai sunt active, fac greşeli de uitare. Funcţia crează organul, dacă eu folosesc mâna dreaptă şi arunc cu suliţa îmi dezvolt musculature, aşa este şi creierul, dacă îl închid şi nu îl pun să vorbească, atunci sigur că el nu mai funţionează. Nu aveţi idee câte mii şi mii de legături între celule se fac ca să poţi gândi şi vorbi. Einstein a fost deştept că cele două emisfere cerebrale comunică într-o autostradă în mijlocul creierului, acea autostradă împinge un om să fie mai deştept ca noi sau altul mai prost pentru că vorbeşte mai puţin şi nu gândeşte cât gândim noi.

Marius Tucă: Şi mai vorbeaţi de neuronii arşi, prăjiţi, apropos de izolare, de anxietate.

Vlad Ciurea: Aflaţi că cei mai mulţi neuroni distruşi sunt la divorţ. Al doilea motiv este  cearta, furia, în traffic de exemplu, sau când te superi pe şef, de aceea în America s-a inventat să arunci cu ceva în el. Aceşti neuroni odată arşi, arşi rămân. Noi vorbim de neurorecovery, un fel de a drege busuiocul. Izolarea, starea de tensiune, revolata, ura, gelozia, invidia, claxoanele dezvoltă părţi negative în creier care merg în cascadă şi distrug un număr mare de neuroni. Trebuie să gândim cu zâmbetul pe buze"

Creierul uman e mult mai evoluat si mai deştept, dar şi mai sensibil. Totul a evoluat în creierul uman, si spontaneitatea, faţă de acum 100 de ani.

Populaţia se va imuniza şi va apărea vaccinul. Trebuie să facem această vaccinare ca să ieşim din acest coşmar în 2021

"Marius Tucă: Poate părea un slogan – Gândeşte pozitiv! – dar dvs explicaţi pe larg toate acestea.

Vlad Ciurea: Trebuie să gândim pozitiv indiferent ce se întâmplă, altfel am pierde totul, e ca într-o bătălie, numai cei îndrăzneţi înving şi Dumnezeu îi ajută numai pe cei care îndrăznesc şi pe cei care au voinţă. Deci trebuie! Ştiţi că sunt tot felul de fraze unde există o dorinţă, o voinţă atunci se pot deschide şi uşile. Şi în Biblie spune: Bate şi ţi se va deschide!

Când se va termina pandemia? În primul rând, se pare că mai vine şi al treilea val, dar între timp sunt două elemente: populaţia se va imuniza şi va apărea vaccinul şi trebuie să facem această vaccinare ca să ieşim din acest coşmar. În 2021 vom scăpa de acest virus.

Marius Tucă: Asta e deja o veste bună. Acum se vorbeşte să ne carantinăm ca să avem Crăciunul liber, apoi o să ne dorim ca Paştele să fie liber şi tot aşa."

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici