Sezonul de combatere a căderilor de grindină aprilie-octombrie 2022 a început

Sezonul de combatere a căderilor de grindină din acest an a început în 15 aprilie, cele şase Unităţi operaţionale din cadrul Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor (SNACP) fiind pregătite pentru realizarea intervenţiilor active în atmosferă.

279 afișări
Imaginea articolului Sezonul de combatere a căderilor de grindină aprilie-octombrie 2022 a început

Sezonul de combatere a căderilor de grindină aprilie-octombrie 2022 a început

Scopul pregătirii celor şase Unităţi operaţionale din cadrul Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor (SNACP) pentru intervenţiile active în atmosferă este de a reduce riscurile de fenomene meteorologice periculoase, potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

În sezonul 2022 de combatere a căderilor de grindină, respectiv în perioada 15 aprilie-15 octombrie, Unităţile de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) vor proteja o suprafaţă de aproximativ 2,2 milioane ha, prin funcţionarea, pentru început, a unui număr de 94 de puncte de lansare (PL), amplasate astfel:

  • UPCCG Prahova care asigură, cu 22 de PL, protecţia culturilor agricole în judeţele Prahova, Buzău, Teleorman şi Olt;
  • UCCG Iaşi care asigură, cu 16 PL, protecţia culturilor agricole din judeţele Iaşi şi Vaslui;
  • UCCG Vrancea care asigură, cu 20 PL, protecţia culturilor agricole în judeţele Vrancea şi Galaţi;
  • UCCG Oltenia care asigură, cu 19 PL, protecţia culturilor agricole din judeţele Olt, Dolj, Vâlcea şi Mehedinţi;
  • UCCG Timiş care asigură, cu 7 PL, protecţia culturilor agricole din judeţul Timiş;
  • UCCG Mureş care asigură, cu 10 PL, protecţia culturilor agricole din judeţul Mureş.
  • Alte 12 PL din cadrul UCCG Timiş şi Mureş se află în diferite stadii de realizare (construcţie, finalizare lucrări, dotare sau punere în funcţiune) urmând să intre în operare pe parcursul sezonului.

Potrivit MADR, în ultimii ani, suprafaţa protejată a crescut constant, de la 116.000 ha protejate împotriva fenomenelor meteorologice periculoase, în anul 2015, la peste 1,5 milioane ha în anul 2021, cu perspectiva de a depăşi 2,3 milioane ha în acest sezon.

„SNACP nu are în acest moment capacităţi de intervenţie pentru combaterea căderilor de grindină la nivelul întregii ţări, ci doar în zonele protejate de infrastructura antigrindină din cadrul unităţilor operaţionale. Serviciile de protecţia antigrindină şi capacităţile de creştere a precipitaţiilor sunt în curs de dezvoltare la nivelul întregii ţări şi de conectare la nivel transfrontalier”, potrivit MADR.

Sistemul naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor a devenit funcţional începând cu anul 2000, ca urmare a necesităţii adoptării unor măsuri preventive de reducere a riscurilor climatice asociate fenomenelor meteorologice extreme: grindină, ploi torenţiale, secetă etc.

Scopul SNACP este de a asigura protecţia culturilor agricole cu înaltă valoare economică (vii, livezi, sere, etc) precum şi al comunităţilor rurale din zonele de intervenţie, faţă de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice. Activităţile de combatere a grindinei generează modificări ale condiţiilor meteo-climatice la nivel local, cu rază limitată de acţiune, în spaţiu şi timp.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici