Temperaturile globale din 2023 vor fi printre cele mai ridicate înregistrate vreodată

  • Temperaturile medii de anul viitor vor fi cu aproximativ 1.2 grade Celsius mai mari decât erau înainte ca oamenii să înceapă să influenţeze schimbările climatice, potrivit Met Office.
  • Dacă se confirmă, acesta ar fi al zecelea an consecutiv în care temperaturile medii globale vor depăşi cu cel puţin 1 grad C faţă de cele din perioada preindustrială, adică perioada 1850-1900.
1352 afișări
Imaginea articolului Temperaturile globale din 2023 vor fi printre cele mai ridicate înregistrate vreodată

Temperaturile globale din 2023 vor fi printre cele mai ridicate înregistrate vreodată

Anul viitor se preconizează că va fi unul dintre cei mai fierbinţi înregistraţi vreodată, temperaturile medii globale urmând să fie cu aproximativ 1.2 grade C peste ceea ce erau înainte ca oamenii să înceapă să determine schimbările climatice, preconizează Met Office din Marea Britanie.

Cel mai cald an actual din înregistrările care datează din 1850 este 2016, un an în care s-a înregistrat un model climatic "El Niño" în Pacific, care împinge în sus temperaturile globale pe lângă tendinţele de încălzire globală, potrivit The Guardian.
 
Prof. Adam Scaife, şeful departamentului de predicţii pe termen lung de la Met Office, a declarat: „În acest raport, se estimează că va fi un an mai cald. Fără un "El Niño" precedent care să stimuleze temperatura globală, 2023 ar putea să nu fie un an record, dar, având în vedere că creşterea de fond a emisiilor globale de gaze cu efect de seră continuă în ritm alert, este probabil ca anul viitor să fie un alt an notabil în această serie”.
 
Dr. Nick Dunstone, de la Met Office, care a condus prognoza temperaturii globale pentru 2023, a declarat: „temperatura globală din ultimii trei ani a fost influenţată de efectul unei perioade prelungite de La Nina, când în Pacificul tropical se înregistrează temperaturi mai scăzute decât media la suprafaţa mării”.
 
„La Nina are un efect temporar de răcire asupra temperaturii medii globale".
 
„Pentru anul viitor, modelul nostru climatic indică un sfârşit al celor trei ani consecutivi cu starea La Nina, cu o revenire la condiţii relativ mai calde în unele părţi ale Pacificului tropical. Această schimbare este probabil să ducă la o temperatură globală în 2023 mai caldă decât în 2022”.
 
Dr. Doug Smith, un expert de frunte al Met Office în predicţia climatică, a adăugat: „Faptul că temperaturile medii globale se situează la sau peste 1 grad C timp de un deceniu maschează variaţia considerabilă a temperaturilor în întreaga lume. Unele locaţii, cum ar fi Arctica, s-au încălzit cu câteva grade din perioada preindustrială”.
 
Met Office prognozează o temperatură medie globală cu 1.08 grade C şi 1.32 grade C peste cea din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
 
Anul trecut, Met Office a prezis că în 2022 temperatura globală va fi între 0.97 grade C şi 1.21 grade C peste nivelurile preindustriale, cu o estimare centrală de 1.09 grade C. Datele pentru anul care se încheie în octombrie sugerează că temperatura este cu aproximativ 1.16 grade C peste cea din era preindustrială.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici