A început procedura pentru ocuparea funcţiei de procuror general al României. Iată cerinţele candidatului ideal

Ministerul Justitţiei a lansat, miercuri, procedura pentru ocuparea funcţiei de procuror general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, "ca urmare a vacantării funcţiei", infomează un comunicat al ministerului.

2015 afișări
Imaginea articolului A început procedura pentru ocuparea funcţiei de procuror general al României. Iată cerinţele candidatului ideal

A început procedura pentru ocuparea funcţiei de procuror general al României. Iată cerinţele candidatului ideal (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Cu această ocazie, ministrul Justiţiei, Raluca Prună a declarat: "Doresc să încurajez procurorii să participe într-un număr cât mai mare la această procedură de selecţie în vederea propunerii pentru numirea în cea mai înaltă funcţie in Ministerul Public, şi îi asigur pe toţi cei care, prin rezultatele lor au dovedit integritate şi imparţialitate, precum şi un înalt nivel de profesionalism, că vor avea şanse egale".

Pe site-ul Ministerului Justiţiei sunt expuse criteriile pentru ocuparea funcţiei dar şi calendarul.

Potrivit paginii ministerului, candidatul trebuie să respecte criterii de integritate precum "obiectivitate şi imparţialitate în exercitarea funcţiei, având ca unic temei legea, fără a da curs presiunilor şi influenţelor de orice natură". De asemenea, sunt vizate "respectarea standardelor de conduită conforme cu demnitatea şi onoarea profesiei, standarde etice ridicate şi capacitate de decizie obiectivă", "absenţa oricărui conflict care ar putea dăuna interesului public de înfăptuire a justiţiei sau de apărare a intereselor generale ale societăţii".

De asemenea, candidatul trebuie să aibă "vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror", "calificativul "foarte bine" la ultima evaluare", şi să nu fi fost "sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani".

Persoana care va aplica pentru acest post trebuie să aibă capacitatea să organizeze "activitatea Ministerului Justiţiei, pentru o bună administrare a justiţiei", "o viziune managerială", "experienţă profesională relevantă", "capacitatea decizională şi asumarea răspunderii", "capacitatea de a gestiona situaţiile de criză", "motivare" şi "capacitatea de relaţionare şi comunicare".

Conform calendarului, candidaturile se pot trimite până pe data de 16 martie, în perioada 18-22 martie vor avea loc discuţii cu ministrul Justiţiei, iar pe 23 martie va fi transmisă propunerea la CSM pentru aviz.

Propunerea Ministrului Justiţiei către Preşedintele României va fi transmisă până la data de 22 aprilie 2016.

Potrivit legii, numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se face de Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici