Adrian Sârbu: Să scoatem statul din calea noastră. Antreprenorii privaţi, dezvoltatorii, constructorii români să construiască şcoli, împinşi de propria conştiinţă, de interesul comunitar şi de business

  • • După 1989, guvernele au mutat banii pentru şcoală în buzunarele lor şi ale partidelor care le-au susţinut, falimentând educaţia din România
  • • Elevul nu este în centrul educaţiei, ci profesorii care sunt parte a votanţilor Democrativei PNL-PSD
  • • Educaţia trebuie să primească 10% din PIB, iar banii şi proiectele să fie gestionate de un nou leadership
  • • Un sondaj Mediafax-ZF-Aleph News arată că 87% din respondenţi sunt de acord ca legea să oblige dezvoltatorii imobiliari să construiască şcoli în noile proiecte rezidenţiale, iar 13% nu
  • • Pentru ca piaţa de şcoli şi de educaţie să se deschidă masiv trebuie să renunţăm la iluzia că statul poate să mai facă ceva, să ocolim sistemul birocratic de stat construit de partide care ne-au confiscat banii şi fac ce vor cu ei, afirmă Adrian Sârbu.
Urmărește
1295 afișări

“Eşti de acord ca legea să oblige dezvoltatorii imobiliari să construiască şcoli în noile proiecte rezidenţiale?”, este întrebarea sondajului Mediafax-ZF-Aleph News care a stârnit discuţii aprinse miercuri, la Ştiu pe ce lume trăiesc, de la Aleph News.

Adrian Sârbu, Hofi şi Nemo au dezbătut rezultatele acestui sondaj, iar discuţiile au pornit de la starea deplorabilă a educaţiei din România, în ciuda declaraţiilor sforăitoare ale liderilor politici la început de an şcolar.

Şcolile nu mai produc oameni de valoare, competitivi. Investiţia în elev este sub nivelul UE, infrastructura şcolară este veche şi insuficientă, elevii români sunt în coada clasamentului la testele PISA, abandonul şcolar este de 33%.

Am ajuns aici din cauza guvernelor care au băgat educaţia în faliment

“Aceste guverne, în ultimii 30 de ani, au mutat şcoala la profesori şi la partide acasă. Adică în buzunarul lor. Şcoala nu este a elevului. Nu este elevul în centrul educaţiei. Este profesorul, ministrul şi preşedintele, partidele, democrativa”, a afirmat Adrian Sârbu.

Statul s-a dovedit incapabil, construind doar 385 de şcoli după 89, spre deosebire de fostul ministru al învăţământului, Spiru Haret, care între 1897 şi 1910 a ridicat 2000 de şcoli.

“Ce face statul? Îţi cheltuie banii tăi, adică ţi-i prăduieşte. Cine e statul? Reprezentanţii partidelor, ai căror lideri, tocmai i-am evocat aici, cu entuziasm şi speranţă să se care. Să vină alţii care ştiu să facă treabă. Eu spun aşa, obligaţia antreprenorului, dezvoltatorului (…) este să se gândească, să pună presiune prin asociaţiile de constructori. (…) Ca să se poată deschide piaţa de şcoli, ca şi piaţa de educaţie, în mod masiv şi să terminăm cu această iluzie că statul poate să mai facă ceva”, a argumentat Adrian Sârbu.

Banii să meargă în construcţia de şcoli noi, nu la Democrativă

Alocarea a 10% din PIB şi un alt leadership sunt soluţii pentru un nou mod de a face educaţie în România.

“Ai spus că eşti de acord să dăm 10% din PIB la educaţie, adică să alocăm banii elevului, nu profesorilor, votanţi pentru Ciucă, Ciolacu şi Deca (…) Dacă ai fost de acord, hai să şi facem cumva ca banii ăştia să se întâmple (…) Du-te şi votează un preşedinte independent, nu de partid şi la o săptămână după asta, pe 1 decembrie, votează candidaţi independenţi de la parlament”, a spus Adrian Sârbu.

Bani ar fi, din PNRR, dar ei nu prea ajung la şcoli, a spus Nemo.

“PNRR-ul se bagă în buzunar, nu se bagă în şcoală (…) Parte din bani nu sunt folosiţi, sunt întârziaţi. Vine Ciolacu şi spune că sunt investiţii masive. Ce, să dea cu bidineaua? (…) Nu, noi trebuie să facem următorul lucru, Nemo şi Hofi. Să scoatem statul din calea noastră. Când spun statul, partidele şi votanţii lor, 1.300.000 de bugetari. Să scoatem educaţia de la stat, să o desfiinţăm, să punem elevul în centrul educaţiei.

Pentru că elevul, adică copilul nostru, e centrul universului în care o să trăim”, a explicat Adrian Sârbu.

Rezultatele sondajului Mediafax-ZF- Aleph News arată că 87% din respondenţi sunt de acord ca legea să oblige dezvoltatorii imobiliari să construiască şcoli în noile proiecte rezidenţiale, iar 13%, nu.

“Să-i oblige, dar să-i şi sprijine. Eşti de acord, da? Adică banii de la PNRR să nu meargă la Democrativă. Nu, banii, într-o formă sau alta, că sunt soluţii pentru ca dezvoltătorii să construiască şcoli (…) Trebuie să fie o şcoală cu teren de sport, cu natură, o şcoală integrată (…), a afirmat Adrian Sârbu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici