Alianţa PSD+PC va compara CNP-urile alegătorilor din străinătate

Alianţa PSD+PC a cerut copii ale listelor de votare din străinătate şi va compara CNP-urile, în special din Italia, Spania şi R. Moldova, în urma semnalelor privind votul multiplu în diaspora, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, reprezentantul PSD+PC în în Biroul Electoral pentru străinătate.

72 afișări
Imaginea articolului Alianţa PSD+PC va compara CNP-urile alegătorilor din străinătate

Alianţa PSD+PC va compara CNP-urile alegătorilor din străinătate (Imagine: Mediafax Foto)

"Vom compara CNP-urile persoanelor care au votat în secţiile de votare din străinătate, pentru că avem semnale privind comiterea de nereguli. Conform Deciziei 49 a BEC, reprezentanţii partidelor politice pot cere şi obţine copii ale listelor de alegători ai secţiilor de votare din străinătate. Noi am făcut acest lucru şi vom face o comparare a CNP-urilor alegătorilor, mai ales în Italia, Spania şi R.Moldova, în urma semnalelor privind existenţade voturi multiple", a reprezentantul Alianţei PSD+PC în Biroul Electoral pentru Secţiile de Votare din străinătate, Andi Lucian Cristea.

El a confirmat că atât PSD+PC cât şi PNL, UDMR, PRM, dar şi Partidul Verzilor au refuzat să semneze procesul-verbal cu rezultatele alegerilor din diaspora, contestându-l astfel la BEC.

"Există şi trei sesizări ale Parchetului. Două dinte ele vizează cazuri înregistrate în Italia. Într-unul dintre aceste cazuri, o femeie care a votat la Roma a prezentat o carte de identitate pe care era deja un autocolant care atesta faptul că mai votase o dată. Al doilea caz este tot din Italia, unde o femeie s-a prezentat la o secţie de votare şi a prezentat un paşaport pe care erau două autocolante care atestau că votase deja de două ori la primul tur al alegerilor", a mai spus reprezentantul PSD+PC.

El a precizat că o sesizare este legată de acţiunile primarului Dorin Chirtoacă, de la Chişinău, care "a dus oamenii la vot cu autocare".

Dorin Chirtoacă a declarat pentru MEDIAFAX că a pus la dispoziţie din partea Partidului Liberal din Moldova două autocare cu care a transportat aproximativ 60-80 de persoane la diverse secţii de votare.

"A fost o acţiune benevolă de spirit civic. Am dat instrucţiuni clare ca acelor oameni pe care i-am transportat să nu li se dea instrucţiuni despre cum să voteze. Doar i-am ajutat să se ducă la secţii de votare unde nu era coadă, tocmai pentru ca procesul electoral să se poată desfăşura mai uşor şi acele persoane să îşi poată exprima opţiunea electorală. A fost vorba de circa 60-80 de persoane, pe care le-am transportat în două autocare", a declarat Chirtoacă, duminică, pentru MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici