Andronescu, despre raportul privind plagiatul lui Ponta: Am citit. Am nevoie de determinare juridică

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, vineri, că a citit raportul Universităţii Bucureşti (UB) privind plagiatul lui Victor Ponta şi că are nevoie de "determinare juridică" în acest caz, subliniind, o dată în plus, că va respecta legea.

1021 afișări
Imaginea articolului Andronescu, despre raportul privind plagiatul lui Ponta: Am citit. Am nevoie de determinare juridică

Andronescu, despre raportul privind plagiatul lui Ponta: Am citit, am nevoie de determinare juridică (Imagine: Marius Dumnbraveanu/Mediafax Foto)

Întrebată dacă a citit raportul trimis de UB în legătură cu plagiatul premierului, Andronescu a răspuns: "Am citit, am nevoie de determinare juridică. Voi respecta legea, nu eu am făcut această lege, nu eu am aplaudat-o. Voi respecta legea", a spus ministrul Educaţiei.

Rectorul UB, Mircea Dumitru, a declarat, joi, că raportul a fost trimis în urmă cu o zi Ministerului Educaţiei.

"Raportul cuprinde tot ceea ce am anunţat public de fiecare dată şi poartă semnătura tuturor experţilor care s-au pronunţat pe respectiva lucrare. Raportul a fost semnat de mine, în calitate de rector al Universităţii Bucureşti", a spus Mircea Dumitru.

Rectorul UB a precizat că, din punct de vedere legal, el nu poate face nicio recomandare Ministerului Educaţiei, dar a ţinut să precizeze că a solicitat să fie luate măsurile care se impun. "Nu putem face noi recomandări, am cerut să fie luate măsurile care se impun în acest caz. Toate datele privind opiniile specialiştilor cu privire la teza de doctorat a lui Victor Ponta sunt postate pe site-ul Universităţii Bucureşti", a mai spus rectorul.

Tot joi, întrebată dacă ar putea lua vreo măsură în condiţiile în care legea prevede că numai Consiliul Naţional de Etică poate judeca plagiatul în cazul demnitarilor, Ecaterina Andronescu a spus că "este legea domnului Funeriu".

"Legea domnului Funeriu stabileşte că numai CNE poate analiza plagiatul în cazul demnitarilor", a precizat ministrul Educaţiei, precizând că va citi raportul UB.

Ministrul Ecaterina Andronescu nu a vrut să precizeze dacă va lua vreo măsură în acest caz, rezumându-se să menţioneze că trebuie respectată legea.

Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, declara, în 12 septembrie, că doar Ministerul Educaţiei poate decide retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, întrucât acesta este demnitar, precizând că raportul Comisiei de Etică şi al juriştilor confirmă plagiatul.

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a hotărât, în iulie, că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiată, "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele".

Comisia de Etică a stabilit că teza de doctorat a lui Ponta "încalcă principiile eticii, integrităţii şi bunei conduite în activitatea de cercetare".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici