Angela Cristea, reprezentanta Comisiei Europene la Bucureşti, despre legile justiţiei: Există opţiunea nucleară - infringementul

Şefa Reprezentanţei CE la Bucureşti, Angela Cristea, a declarat, vineri, după ce Guvernul a adoptat OUG pe justiţiei, că Bruxelles-ul are mai multe „instrumente” la dispoziţie, precum „procedura de infringement, opţiunea nucleară” pentru sancţionarea unor eventuale încălcări ale statului de drept.

2453 afișări
Imaginea articolului Angela Cristea, reprezentanta Comisiei Europene la Bucureşti, despre legile justiţiei: Există opţiunea nucleară - infringementul

Reprezentanta Comisiei Europene la Bucureşti, despre legile justiţiei: Există opţiunea nucleară - infringementul

„Vom folosi cu mare atenţie instrumentele pe care le avem la dispoziţie... există procedura de infringement, există opţiunea nucleară, dar sperăm să nu ajungem acolo”, a spus Angela Cristea, cu referire la eventualele încălcări ale principiilor statului de drept de către autorităţile de la Bucureşti după adoptarea OUG pe legile justiţiei, potrivit RFI România.

De asemenea, sefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti a precizat că prin proteste magistraţii vor să arate că „simt că independenţa le este ameninţată”.

”Încercăm să ne uităm mai mult la fapte şi mai puţin la vorbe, asta este foarte important, dar suntem foarte îngrijoraţi. (...) Mă aşteptam să apară aceste proteste ale magistraţilor, pentru că aceste ordonanţe se emit peste noapte, fără consultări publice cu părţile implicate, iar magistraţii simt că independenţa le este ameninţată”. a precizat Angela Cristea.

Mai mult, Angela Cristea a afirmat, cu privire la înfiinţarea Secţiei speciale de investigare a magistraţilor, că apariţia acestei structuri, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia, ridică mari semne de întrebare, iar ”primele sale acţiuni nu sunt de natură să ne liniştească”, potrivit sursei citate.

Totodată, cât priveşte cele mai recente acuzaţii venite dinspre partidele puterii, mai exact: rapoartele MCV ar folosi date ”măsluite”, Angela Cristea a menţionat că toate datele provin din surse publice, marea lor majoritate de la instituţiile statului român.

”Restul e manipulare... Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns”, a adăgat ea, conform sursei precizate.

Ordonanţele de Urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei a fost publicate, miercuri seară, în Monitorul Oficial.

OUG pentru legile justiţiei prevede o serie de modificări, precum numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuţiile şefului Secţiei de anchetă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici