Antonescu: Calendarul revizuirii Constituţiei va fi rediscutat în USL. Vom informa Comisia despre amânarea intervenită - AUDIO

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat sâmbătă pentru MEDIAFAX că la nivelul USL se va discuta din nou calendarul revizuirii Constituţiei, iar Comisiei de la Veneţia se va comunica faptul că a intervenit o amânare de calendar asupra procedurii modificării legii fundamentale.

235 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Calendarul revizuirii Constituţiei va fi rediscutat în USL. Vom informa Comisia despre amânarea intervenită - AUDIO

Crin Antonescu (Imagine: Andrei Alex Moise/ Mediafax Foto)

Antonescu a fost întrebat în ce măsură proiectul de revizuire a Constituţiei mai poate fi adoptat în Senat până la finalul lunii decembrie, de vreme ce avizul Comisiei de la Veneţia nu poate fi emis în octombrie cum au anunţat iniţial liderii USL.

"Într-adevăr, atunci când a avut loc o întâlnire preliminară cu reprezentanţi ai Comisiei de la Veneţia, la încheierea lucrărilor pe proiectul de modificare a Constituţiei în comisia parlamentară noi am convenit cu dânşii termenul de final de septembrie pentru forma definitivă având în minte calendarul pe care ni-l propusesem la acea dată şi care presupunea abordarea imediat după reluarea sesiunii parlamentare, în Senat, a acestui proiect", a declarat Antonescu.

Liderul PNL a menţionat că nu a fost luată în calcul la momentul respectiv modificarea de calendar "impusă de decizia Curţii Constituţionale".

"Din acest motiv noi am calculat finalul lunii septembrie pentru a avea avizul oficial al Comisiei de la Veneţia, în ideea că după aceea se discuta şi în cealaltă cameră şi până la sfârşitul anului avea loc şi referendumul. Survenind modificarea impusă de decizia Curţii Constituţionale, proiectul nu a mai rămas în prioritate pe agenda Senatului şi în sensul acesta vom comunica şi Comisiei de la Veneţia că termenul se prelungeşte şi că în momentul în care va fi discutat într-o cameră, forma respectivă va fi supusă examenului acestei Comisii", a precizat Antonescu.

El a mai fost întrebat dacă estimează o perioadă de timp în care discuţia pe revizuirea Constituţiei va fi reluată la nivelul Senatului.

"E o discuţie de purtat şi în coaliţie, Senatul poate să abordeze oricând acest subiect, numai că trebuie să ne înscriem într-un calendar. Aşteptăm şi promulgarea legii referendumului pentru a putea calcula şi decide momentul când acest referendum se face – în aşa fel încât să fie vorba de cel puţin un an de la promulgarea legii – şi atunci vom stabili în funcţie şi de această dată şi discuţia şi adoptarea în Parlament. Pentru că, pe de altă parte din momentul în care modificarea Constituţiei este votată în Parlament, avem un termen limită la care trebuie supus referendumul. În sensul acesta într-o singură cameră se poate discuta oricând, dar în cea de-a doua cameră trebuie calculat termenul de discutare pentru ca după aceea să putem intra în convocarea referendumului", a mai declarat Antonescu.

Comisia de la Veneţia aşteaptă până la finalul lunii septembrie ca proiectul de Constituţie să-i fie înaintat spre analiză, după ce partea română i-a cerut să nu studieze varianta iniţială dorind mai mult timp pentru noi modificări, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici