Antonescu: Cred că va trebui umblat la Constituţie şi clarificată problema desemnării premierului

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, se pronunţă pentru modificarea Constituţiei, în sensul de a reglementa explicit rolul preşedintelui şi al unei majorităţi parlamentare în desemnarea premierului, pentru evitarea interpretărilor actuale.

10 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Cred că va trebui umblat la Constituţie şi clarificată problema desemnării premierului

Antonescu: Cred că va trebui umblat la Constituţie şi clarificată problema desemnării premierului (Imagine: Mediafax Foto)

Antonescu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, la Cluj, că "va trebui umblat la Constituţie".

"Va trebui să avem o pronunţare a Curţii Constituţionale, dacă nu cumva atunci când vom umbla la Constituţie, şi cred că va trebui umblat la Constituţie, dar în linişte şi cu gândul la modificări constituţionale, nu alegeri prezidenţiale, va trebui să clarificăm această situaţie. Mie îmi pare clar că preşedintele nu poate, de capul lui, să îl numească premier pe Gigel de pe stradă", a afirmat Antonescu.

Liderul PNL a explicat că este clar că desemnarea unui premier "este o acţiune complementară cu roluri bine stabilite, a unei majorităţi parlamentare şi a preşedintelui".

"E clar că preşedintele este în situaţia de a acţiona în consecinţa voinţei unei majorităţi parlamentare, nu invers", a spus Crin Antonescu.

Acesta a precizat că nu şi-ar dori, totuşi, schimbarea Constituţiei, "în sensul unui puternic prezidenţialism".

Crin Antonescu a menţionat că problema sesizării Curţii Constituţionale privind desemnarea premierului va fi discutată, luni, în grupurile parlamentare şi cu partidele care constituie majoritatea parlamentară.

Antonescu a afirmat că ar trebui aplicată acum o soluţie care să îi arate preşedintelui Băsescu că există o majoritate în Parlament.

"Soluţia pe care ar trebui să o aplicăm acum pentru a-l ajuta pe preşedinte să ia măsura corectă este de a discuta într-o şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului situaţia privitoare la criza politică şi de a exprima un vot, după sau înaintea căderii fantomaticului Guvern Croitoru. De a exprima un vot prin care îi arătăm preşedintelui o majoritate în Parlament în susţinerea unei soluţii. Sunt discuţii şi vom vedea", a spus Antonescu, care a adăugat că este cert că Lucian Croitoru cu echipa sa, cu programul cu care va veni, "nu va primi votul de investitură din partea parlamentarilor PNL".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici