Antonescu: Serviciile secrete sunt uneori implicate "fraudulos" în jocul politic

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, în debutul dezbaterii Legilor siguranţei, că serviciile secrete riscă să fie şi sunt uneori implicate "fraudulos" în jocul politic, menţionând că Legile siguranţei trebuie eliberate astfel de influenţa acestui joc politic şi dezbătute serios.

18 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Serviciile secrete sunt uneori implicate "fraudulos" în jocul politic

Preşedintele PNL, Crin Antonescu (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

"Suspectăm fără îndoială cu toţii că, din păcate, instituţii aşa de importante şi delicate sub aspectul raporturilor cu societatea civilă riscă să fie, şi sunt adeseori implicate, atrase fraudulos, ilegal, în jocul politic. Este una din bănuielile cele mai apăsătoare, care deopotrivă obstrucţionează şi funcţionarea în parametrii fireşti, în regim democratic, a acestor instituţii şi încrederea societăţii civile în instituţii", a susţinut Crin Antonescu, referindu-se la serviciile secrete.

Liderul PNL a menţionat că "forţele politice nu au, din cauza aceluiaşi context, încrederea şi atitudinea normală faţă de acest tip de instituţii".

El a explicat că "atitudinea PNL a fost deseori greşit înţeleasă", formaţiunea liberală părând "mai suspicioasă decât altele" şi având în continuare "suspiciuni solide"

"Asta nu înseamnă că nu suntem partizanii convinşi ai necesităţii existenţei acestor instituţii, că nu vrem să dăm şi prin cadrul legislativ, şi prin funcţionarea normală a lor, să dăm şansa tuturor acelor ofiţerii oneşti, formaţi în regim democratic, să-şi facă meseria în standarde performante. Meseria lor nu implică serviciul în slujba unui om politic, a unui Guvern sau unui partid, ci doar în forme speciale serviciul în slujba cetăţeanului", a declarat liderul liberal.

Pe de altă parte, Antonescu a subliniat necesitatea dezbaterii publice a Legilor siguranţei naţionale, menţionând că "acest fragment de legislaţie necesită o dezbatere publică serioasă, nu doar formală, îndreptată pe cât posibil mai mult spre conţinut şi eliberarea de influenţa sau conotaţiile contextului jocului politic într-un moment sau altul".

"E limpede că sursa tărăgănării adoptării acestor legi vine din spaţiul politic. Procesul legiferării va trebui pe cât posibil eliberat de o asemenea viziune. Noi pornim de la ideea că aceste legi sunt necesare şi ar trebui să servească cetăţeanului. Noi nu facem aceste legi nici pentru ofiţeri de informaţii, nici pentru instituţii şi conducătorii lor, nici pentru Guvern, nici pentru Parlament, nici pentru preşedintele României, le facem pentru cetăţenul român", a conchis Crin Antonescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici