Antonescu: Suntem împotriva accizei suplimentare dacă nu se duce la reducerea CAS sau la autostrăzi

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că liberalii sunt împotriva aplicării accizei suplimentare la carburanţi în condiţiile în care sumele provenite din această taxă nu sunt direcţionate la CAS sau la construcţia de autostrăzi, vorbind de o posibilă moţiune de cenzură.

328 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Suntem împotriva accizei suplimentare dacă nu se duce la reducerea CAS sau la autostrăzi

Crin Antonescu (Imagine: Alexandru Raita/Mediafax Foto)

Antonescu a declarat că PNL a susţinut introducerea accizei suplimentare la carburanţi la momentul construirii bugetului de stat, prin intermediul ministrului de Finanţe. El a menţionat că poziţia PNL era pentru aplicarea accizei suplimentare de la 1 ianuarie, existând două scenarii în care banii obţinuţi să fie direcţionaţi fie spre reducerea CAS cu 5%, fie spre "un fond special destinat investiţiilor din infrastructura mare cu precădere construcţiei de autostrăzi".

"Aceasta a fost decizia asumată de către ministrul Finanţelor de atunci, aceasta a fost decizia asumată de membrii Guvernului, aceasta a fost decizia asumată de PNL. În acest moment, în care încep să apară neclarităţi, neconcordanţe, contradicţii flagrante între primul-ministru şi actualul său ministru de Finanţe, în acest moment în care unul nu ne mai spune nimic, nici că se duc aceşti bani în infrastructură, autostrăzi, nici că se bagă în oala cea mare a Guvernului, în care ministrul Finanţelor ne spune clar că trebuie introdusă accciza că altfel nu sunt bani de pensii şi salarii, deci înţelegem că nici nu mai poate fi vorba de bani de autostrăzi, evident că noi luăm distanţa necesară şi facem aceste precizări pentru a arăta că, în condiţiile în care acciza avea o destinţie precisă şi oficială, noi continuăm să o acceptăm, să o susţinem în continuare", a afirmat Antonescu.

"În condiţiile în care banii nu sunt destinaţi acestui obiectiv (construcţia de autostrăzi sau reducerea CAS, n.r.) şi sunt destinaţi acelui loc general din care, de fapt, prioritatea rezultă a fi întotdeauna clientela politică, evident că nu mai suntem de acord cu acest lucru şi nu mai susţinem această măsură a Guvernului. Atenţie încă o dată! Acciză pentru autostrăzi, da, sau varianta acciză împreună cu reducerea CAS-ului la angajator, da, acciză pentru a spori bugetul nediferenţiat în care alocă dânşii după aceea cum şi mai ales cui vor, nu", a declarat Antonescu.

Preşedintele PNL a fost întrebat prin ce demers parlamentar ar putea fi oprită acciza suplimentară pe carburanţi, pentru a nu fi alocată în altă parte decât obiectivele anunţate de PNL.

"În diferite forme, inclusiv cea mai puternică reacţie ar putea fi o moţiune de cenzură", a răspuns Antonescu.

El a fost întrebat când ar putea fi luată o decizie în sensul introducerii unei moţiuni de cenzură.

"O să discutăm după 1 aprilie, când vom vedea dacă intră sau nu în vigoare această măsură guvernamentală", a mai spus preşedintele PNL.

Ulterior, Antonescu a fost întrebat dacă va mai fi iniţiată moţiunea de cenzură convenită iniţial de liberali cu privire la măsurile vizând reducerea CAS şi a neimpozitarea profitului reinvestit.

"Eu v-am anunţat o moţiune de cenzură pe acciză, m-aţi întrebat care sunt formele şi am spus: toate formele parlamentare, inclusiv asta ar putea să fie, nu iau eu acum decizia", a răspuns liderul PNL.

De asemenea, el a fost întrebat cum anume şi când va constata PNL că cei 7 eurocenţi din acciza suplimentară la carburanţi se vor orienta în alte scopuri decât cele anunţate iniţial.

"Din punctul meu de vedere, nici nu mai avem ce verifica atâta vreme cât primul ministru a dat un răspuns cu totul evaziv la această chestiune şi cât ministrul Finanţelor, deci nu vreun alt personaj, ne-a spus foarte clar că nu acolo se duc banii (la autostrăzi, n.r.). În aceste condiţii, ne opunem introducerii acestei taxe", a menţionat Antonescu.

La solicitarea jurnaliştilor de a clarifica, în acest context, dacă PNL va depune o moţiune de cenzură pe subiectul accizei, Antonescu a spus: "O să vedem dacă nu depunem, eu nu am spus nici că depunem, nici că nu depunem".

Preşedintelui PNL i s-a precizat că actul normativ privind majorarea accizei este în vigoare, însă aplicarea efectivă a acesteia se va fi de la 1 aprilie, fapt pentru care, pentru a fi oprită, ar fi necesar un demers parlamentar printr-o iniţiativă legislativă.

"Păi, noi, în primul rând vrem să ştim poziţia foarte clară a Guvernului, am aflat-o. Demersul nostru legislativ ce înseamnă, că iniţiem acum o propunere legislativă care să oprească acest lucru. Este foarte clar că la sfârşitul lunii martie, şi din opoziţie fiind, poţi să iniţiezi aşa ceva, dar fără a avea şansa de a împiedica acest lucru. Eu deocamdată v-am spus poziţia noastră politică (...) Împreună (cu PSD, n.r.) am optat pentru această taxă cu această condiţie. Nu e această condiţie, noi suntem împotriva intrării în vigoare şi sigur că reacţia noastră politică, mijloacele de acţiune parlamentară sau de altă natură rămân să fie stabilite", a afirmat Antonescu.

Acciza la carburanţi va fi aplicată din luna aprilie, iar Guvernul va introduce şi un set de măsuri fiscale care să permită transportatorilor corecţi, neimplicaţi în acte de evaziune fiscală, să recupereze o parte importantă din suma aferentă acestei accize, a afirmat premierul Victor Ponta.

"O avem în buget, o aplicăm, am discutat împreună cu Petrescu şi Şova (ministrul Finanţelor şi cel al Transporturilor-n.r.) cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Transportatorilor, pentru că, într-adevăr, trebuie să găsim măsuri fiscale care, pe de-o parte, să păstreze competitivitatea, iar, pe de altă parte, să combată concurenţa neloială şi evaziunea fiscală", a spus Ponta, în şedinţa de guvern.

El a precizat astfel că Guvernul va adopta un set de măsuri prin care "transporatorii corecţi, cu facturi" să poată recupera o parte importantă din acciza care urmează să fie introdusă la carburanţi din luna aprilie.

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta în care reia cererea privind renunţarea la creşterea anunţată a accizei la carburant, şeful statului menţionând că măsura ar genera o presiune mult prea mare şi inutilă asupra mediului economic şi asupra consumatorului.

Potrivit preşedintelui, în cazul transportatorilor, creşterea accizei cu 7 eurocenţi pe litru va conduce la pierderea competitivităţii la nivel regional, cu impact direct asupra cifrei de afaceri, iar în plan intern, această majorare va forţa societăţile de transport să transfere aceste costuri asupra beneficiarilor finali, generând, astfel, o creştere a preţurilor.

Miercuri dimineaţa, premierul Ponta a afirmat că preşedintele Traian Băsescu trebuie să indice şi sursa prin care poate fi acoperite veniturile lipsă care ar rezulta din renunţarea accizei la carburanţi, dacă nu vrea să fie doar un demagog pe final de mandat, pregătit de pensie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici