Armatele României şi Republicii Moldova vor putea participa le misiuni comune multinaţionale

Armatele României şi Republicii Moldova se vor putea pregăti şi participa în comun la misiuni şi operaţii în cadrul organizaţiilor şi coaliţiilor multinaţionale, precum cele sub egida EU, potrivit unui document semnat, vineri, de miniştrii Apărării de la Bucureşti şi Chişinău.

316 afișări
Imaginea articolului Armatele României şi Republicii Moldova vor putea participa le misiuni comune multinaţionale

„În marja convorbirilor oficiale avute vineri, 24 mai, la sediul MApN, ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a semnat, împreună cu omologul de la Chişinău, Anatolie Nosatîi, cel de-al doilea Protocol de amendare a Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul militar, semnat iniţial la Chişinău, la 20 aprilie 2012”, potrivit unui comunicat de presă.

Documentul va permite susţinerea pregătirii şi participării în comun la misiuni şi operaţii în cadrul organizaţiilor şi coaliţiilor multinaţionale, precum cele sub egida Uniunii Europene.

„Semnarea acestui act este esenţială în eforturile de creştere a rezilienţei Republicii Moldova vizând, în special, întărirea capacităţii armatei sale de a contribui la securitatea internaţională. Acest document va facilita participarea efectivelor Armatei Naţionale a Republicii Moldova la misiuni şi operaţii în sprijinul păcii, ceea ce va contribui la creşterea nivelului de instruire şi a interoperabilităţii cu armatele partenere. Ministerul Apărării Naţionale este gata să sprijine acest obiectiv. Este un proiect la care s-a lucrat intens în ultimele luni şi mă bucur că se concretizează într-o perioadă în care Republica Moldova are nevoie de tot sprijinul nostru în atingerea obiectivelor de integrare europeană“, a spus ministrul apărării naţionale.

Angel Tîlvăr a evidenţiat, de asemenea, faptul că asistenţa de apărare şi securitate pe care România o oferă autorităţilor de la Chişinău are caracter multidimensional, respectă statutul de neutralitate al ţării şi va fi adaptată permanent la nevoile concrete de transformare şi modernizare a Armatei Naţionale.

În context, ministrul apărării naţionale a salutat semnarea, în premieră, a Parteneriatului pentru securitate şi apărare dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, care a avut loc în marja Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova, din 21 mai.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici