AUDIERI la Comisia de anchetă a alegerilor din 2009. Fifor: Emil Boc e în China, Adriean Videanu nu ne-a răspuns. Radu Berceanu (fost PD-L): Ştiu tarifele cerute de consultantul Andronic; întrebaţi-l de bani şi de impozite

Comisia parlamentară pentru anchetarea alegerilor din 2009 urma să-i audieze marţi pe Emil Boc, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Gheorghe Flutur, dar şi pe Dan Şova, Dan Nica, Dan Radu Ruşanu.

1284 afișări

În prezent este audiat Radu Berceanu, lider al PD-L, fost ministru al Transporturilor: Am fost invitat prin SMS la Comisia de anchetă; am întrebat cine plăteşte distracţia

Radu Berceanu a declarat, marţi, că a fost invitat la Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 prin SMS, el întrebând, la rândul său, tot prin SMS, cine plăteşte distracţia, şi arătând că, din ce ştie el, cine se distrează trebuie să şi plătească.

„Nu m-am răzgândit. Niciodată nu am spus sau scris că nu o să vin la comisie. Eu am fost invitat miercuri la ora 3.00 printr-un SMS în care se spunea că trebuie să vin azi la 11.00 şi eu tot prin SMS am întrebat cine plăteşte toată distracţia pentru că cine se distrează trebuie să şi plătească – cel puţin aşa ştiu eu”, a spus Berceanu, înainte de a intra la audieri.

El a spus că nu i s-a mai răspuns la SMS-ul iniţial.

„Şi nu mi s-a mai răspuns nimic. Drept urmare nu ştiu cine a tras concluzia că nu vreau să mă prezint la comisie sau că refuz sau că m-am gândit să nu mă prezint şi că m-am răzgândit – nu. Văzând ieri (luni, n.r.) că toată lumea e cam pe direcţia asta, am scris azi dimineaţă un nou SMS, eu, şi am spus: <Domn’e, cum a rămas?”>, şi mi s-a spus că dacă fac nu ştiu ce cerere şi aşa mai departe o să-mi plătească Senatul – ceea ce nu ăsta era scopul, că eu nu am o problemă cu plătitul”, a arătat Berceanu.

El a spus că are o problemă cu modul în care „se fac lucrurile astea”.

„Poate altcineva nu are chef să vină de la Suceava când i se năzare oricui ca să fie întrebat, chemat, aşa mai departe. (...) Mie mi-e foarte clar cu ce se ocupă această comisie – cu a face publicitate pentru membri, pentru poziţiile lor, şi aşa mai departe”, a mai spus Berceanu.

Berceanu: Ştiu tarifele cerute de consultantul Andronic; întrebaţi-l de bani şi de impozite

Radu Berceanu a precizat, marţi, că ştie tarifele cerute de Dan Andronic, în 2009, în calitate de consultant politic, el arătând că acesta trebuie întrebat în ce calitate a participat la întâlnirea de acasă de la Gabriel Oprea, ce bani a luat şi ce impozite a plătit.

„Distracţia asta cu comisiile se vede de vreo 25-26 de ani pe aici şi atâta vreme cât nu se fac lucruri serioase, rămâne o distracţie. Adică rămâne ideea că a lansat cineva aşa un subiect, nu am înţeles - a fost lansat de un ziarist sau de un specialist în campanie electorală? Că eu înţeleg că era vorba de un specialist în campanie electorală”, a spus Berceanu înainte de audieri.

„El (Dan Andronic, n.r.) nu a avut niciodată niciun habar despre campania electorală. Nu poţi să fii consultant în campania electorală când tu niciodată nu ai făcut nicio campanie, nu ai candidat...nu ai nicio... Aşa, de chichi. Dar eu ştiu tarifele şi nu mi-aduc aminte să-l fi întrebat cineva dintre dvs., aşa, între colegi jurnalişti: <Domn’e, da acolo când te-ai dus, ce erai, la întâlnirea aia, ţi-a plăcut? Ce erai? Consultant? Aşa. Şi banii, impozitele? Aaaa? Păi staţi un pic, trebui să-l întrebaţi pe el”, a adăugat Berceanu.

Întrebat despre ce tarife vorbeşte, Berceanu a spus că el ştie „cam ce se cerea” nu numai de către Andronic, dar şi de către alţi consultanţi.

„Dar întrebaţi-l şi o să vă spună”, a adăugat Berceanu.

Întrebat dacă aceste tarife au fost plătite de PDL şi care era valoarea lor, Berceanu a evitat, însă, să răspundă.

„Nu ştiu. Nu vreau să vă spun. Dar ştiu că... dvs. puteţi să puneţi problema în calitatea dvs. de jurnalişti independenţi, aşa, să puneţi întrebarea: <Domn’e, acolo erai în calitate de jurnalist, sau de consultant?> Consultant puteai să fii pentru că erai plătit sau pentru că ţineai cu ăia şi atunci te-ai dus acolo ca şi ăia să vezi cine a ieşit sau cine urmează să iasă, că erai membru, erai parte, erai una din două”, a spus Berceanu.

Secretarul de stat în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Tomac, ulterior lider al PMP, a fost unul dintre cei intervievaţi în cursul zilei de marţi.

Comisia l-a interogat pe Gheorghe Flutur (PNL) , în prezent preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, în 2009 coordonator al campaniei al fostului lider PD-L Traian Băsescu. 

Preşedintele Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, Mihai Fifor, a anunţat însă că o parte dintre invitaţi nu vor veni. El a precizat că Emil Boc se afă în China, Adriean Videanu nu a dat niciun răspuns, iar la Radu Berceanu se lua în calcul o chetă pentru decontarea transportului.

„Domnul Boc ne-a comunicat că este într-o deplasare în China şi va veni săptămâna viitoare fără niciun fel de problemă”, a spus Fifor, înaintea şedinţei de marţi.

Întrebat dacă a vorbit cu Adriean Videanu despre prezenţa acestuia, Fifor a răspuns: „Domnului Videanu i-a fost transmisă invitaţia. Nu avem niciun răspuns până la ora asta”.

El a arătat că, în privinţa lui Radu Berceanu, membrii Comisiei luau în calcul o chetă pentru a-i deconta transportul.

„O să ne vedem azi cu domnul Berceanu. Înteleg că în cele din urmă a confirmat. Ne gândisem să facem o chetă să putem să-i decontăm cheltuielile de transport, dar înţeleg că totuşi a rezolvat problema financiară şi va veni la comisie”, a spus Fifor.

El a spus că miercuri vor exista două audieri importante - Dan Şova şi Dan Radu Ruşanu, iar săptămâna viitoare vor fi aşteptaţi la audieri Emil Boc şi George Maior.

----------------------------------------------------------------------------------

Preşedintele Comisiei, Mihai Fifor, a declarat că marţi, vor fi invitaţi la audieri Emil Boc, preşedinte PDL şi premier, Adriean Videanu, Radu Berceanu şi Gheorghe Flutur, iar miercurea viitoare, Dan Şova, Dan Nica, Dan Radu Ruşanu şi reaudiat Eugen Tomac.

"Pentru marţi îi vom avea invitaţi pe Emil Boc, la vremea aceea preşedintele PDL şi prim-ministru, pe Adriean Videanu, Radu Berceanu, îl vom invită şi pe Gheorghe Flutur, care era şeful de campanie al PDL", a declarat săptămâna trecuta preşedintele comisiei, senatorul PSD Mihai Fifor.

Potrivit lui Fifor, joi vor fi audiaţi ambasadorul României la Roma, Răzvan Rus, şi preşedintele Institutului Naţional de Statistică din 2009.

El a mai arătat, răspunzând unei întrebări, că invitarea lui Traian Băsescu va fi discutată în această săptămână, când se va lua şi o decizie în acest sens.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici