Aurescu, discuţii cu omologul lituanian: România, misiuni de poliţie aeriană la Marea Baltică

România urmează să îşi reia, în 2023, participarea la misiunile de poliţie aeriană din regiunea Mării Baltice, a spus ministrul de Externe Bogdan Aurescu în cadrul unei convorbiri telefonice avute luni cu omologul său din Lituania.

199 afișări
Imaginea articolului Aurescu, discuţii cu omologul lituanian: România, misiuni de poliţie aeriană la Marea Baltică

Aurescu, discuţii cu omologul lituanian: România, misiuni de poliţie aeriană la Marea Baltică

Subiectul aderării României la spaţiul Schengen a fost abordat pe larg în cadrul convorbirii dintre Bogdan Aurescu şi ministrul afacerilor externe al Republicii Lituania, Gabrielius Landsbergis. Aurescu l-a informat pe ministrul lituanian cu privire la dialogul intens derulat în ultimele săptămâni cu omologii din majoritatea statelor membre, inclusiv cu Preşedinţia suedeză a Consiliului UE.

În context, ministrul român a informat cu privire la reconfirmarea, în cadrul acestor convorbiri, a sprijinului ferm al omologilor săi pentru acest obiectiv şi cu privire la hotărârea acestora de a se implica activ în susţinerea României.

„În privinţa dialogului cu Austria, ministrul Bogdan Aurescu a informat cu privire la dialogul iniţiat deja cu partea austrică şi cu privire la deschiderea părţii române pentru un dialog constructiv, fiind necesară o atitudine constructivă, orientată spre soluţii din partea executivului austriac, care să permită depăşirea situaţiei de blocaj. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că România doreşte să se angajeze activ în eforturile de la nivel UE privind formularea de soluţii concrete eficiente la provocările determinate de migraţia ilegală, în continuitate cu acţiunile şi conduita sa de până acum bazată pe solidaritate şi responsabilitate, cu toate că nu acceptă conexiunea artificială între tema migraţiei şi aderarea României”a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Ministrul Gabrielius Landsbergis a reiterat susţinerea fermă a Lituaniei pentru aderarea României la spaţiul Schengen şi a subliniat importanţa acestei decizii pentru ansamblul agendei europene, mai ales în actualul context de securitate deosebit de dificil.

Cei doi demnitari au salutat nivelul foarte bun al relaţiilor bilaterale şi coordonarea eficientă în cadrul UE, NATO şi al formatelor regionale, precum Iniţiativa Celor Trei Mări şi Formatul Bucureşti 9. Miniştrii au avut un schimb de opinii cu privire la obiectivele viitorului Summit NATO de la Vilnius, din vara acestui an.

„Totodată, demnitarul român a subliniat prioritatea acordată de ţara noastră cooperării în domeniul apărării, făcând referire la faptul că România urmează să îşi reia, în 2023, participarea la misiunile de poliţie aeriană din regiunea Mării Baltice. La rândul său, ministrul lituanian de externe a salutat convergenţa de viziune şi caracterul substanţial al cooperării bilaterale dintre România şi Lituania, mulţumind în mod deosebit României pentru atitudinea activă în domeniu şi pentru reluarea participării ţării noastre la misiunile de poliţie aeriană”, arată MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a acceptat invitaţia de a efectua o vizită oficială în Lituania.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici