Aurescu reconfirmă disponibilitatea României de a găzdui elemente de comandă şi control ale NATO

Ministrul Bogdan Aurescu a reconfirmat, miercuri, într-o întrevedere cu secretarul general Jens Stoltenberg, disponibilitatea României de a găzdui elemente de comandă şi control ale NATO pe teritoriul naţional, precizând, totodată, că Alianţa trebuie să menţină în atenţie securitatea Mării Negre.

133 afișări
Imaginea articolului Aurescu reconfirmă disponibilitatea României de a găzdui elemente de comandă şi control ale NATO

Bogdan Aurescu (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut, miercuri, la Bruxelles, o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul căreia au fost evaluate progresele înregistrate în implementarea deciziilor şefilor de stat şi de guvern adoptate la Summit-ul NATO din Marea Britanie, din septembrie, cu accent pe obiectivele prioritare ale României, potrivit unui comunicat MAE, remis MEDIAFAX.

Şeful diplomaţiei române a apreciat progresele obţinute până în prezent în cadrul NATO în ceea ce priveşte punerea în aplicare a deciziilor Summit-ului din Marea Britanie, subliniind că Bucureştiul acordă o importanţă deosebită obţinerii, încă din 2015, a unor rezultate concrete şi vizibile privind aplicarea Planului de acţiune pentru creşterea nivelului de reacţie al Alianţei (Readiness Action Plan), inclusiv sub forma unei prezenţe aliate pe teritoriul României.

În acest sens, Bogdan Aurescu a reconfirmat "disponibilitatea României de a găzdui elemente de comandă şi control ale NATO pe teritoriul naţional", apreciind că "implementarea deplină şi susţinută a acestui Plan de acţiune este extrem de importantă pentru consolidarea securităţii Alianţei, în contextul provocărilor de securitate ce continuă să se agraveze în vecinătatea estică şi sudică a NATO", se arată în comunicatul MAE.

El a apreciat că Alianţa trebuie să menţină în atenţie securitatea Mării Negre, acest fapt trebuind să fie reflectat în cadrul măsurilor de întărire a securităţii aliate, inclusiv prin continuarea exerciţiilor comune, a schimbului de informaţii şi evaluări.

Potrivit MAE, ministrul român de Externe a reiterat invitaţia adresată secretarului general al NATO de a efectua o vizită oficială în România în cursul anului 2015, invitaţie acceptată de Jens Stoltenberg.

Tot miercuri, Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu omologul francez, Laurent Fabius, în marja participării la conferinţa internaţională informală împotriva ISIL, de la Bruxelles.

Cei doi demnitari au convenit organizarea unui mecanism de consultări regulate pe teme de afaceri europene, respectiv de securitate, între cele două ministere.

Bogdan Aurescu şi Laurent Fabius au discutat despre modalităţile de sprijinire în continuare a parcursului european al Republicii Moldova, şeful diplomaţiei române prezentând concluziile vizitei efectuate pe 1 decembrie la Chişinău, imediat după alegerile parlamentare.

De asemenea, Aurescu şi Fabius au realizat un schimb de opinii asupra stadiului implementării Readiness Action Plan, ministrul român mulţumind omologului francez pentru prezenţa navală franceză consistentă în Marea Neagră din acest an, ca răspuns la situaţia din Ucraina, şi a exprimat speranţa că aceasta va continua.

Ministrul francez de Externe a adresat invitaţia ca şeful diplomaţiei române să efectueze o vizită la Paris la începutul anului 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici