Aurescu: Trebuie demarat un proces de îmbunătăţire a cadrului juridic pentru românii din diaspora

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, afirmă, într-un mesaj de Ziua Românilor de Pretutindeni, că este necesară demararea unui proces de îmbunătăţire a cadrului juridic şi instituţional privind românii din străinătate, adaptat celor mai bune modele europene şi internaţionale.

173 afișări
Imaginea articolului Aurescu: Trebuie demarat un proces de îmbunătăţire a cadrului juridic pentru românii din diaspora

Aurescu: Trebuie demarat un proces de îmbunătăţire a cadrului juridic pentru românii din diaspora (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, transmit un salut călduros tuturor compatrioţilor aflaţi în afara graniţelor ţării. Această zi este una specială pentru fiecare român, oriunde s-ar afla. Fie că sunt mai aproape, în directa vecinătate a României, sau la mii sau zeci de mii de kilometri departe de ţară, fie aparţinând comunităţilor tradiţionale sau plecaţi de curând ori de zeci de ani, conaţionalii noştri de pretutindeni sunt parte integrantă a poporului român şi reprezintă un vector esenţial de promovare a imaginii României în lume", se arată în mesajul ministrului de Externe, Bogdan Aurescu.

El precizează că promovarea valorilor identitare româneşti în afara graniţelor, "cu mândrie şi demnitate", trebuie să reprezinte "o prioritate principală" a Ministerului Afacerilor Externe.

"În acest sens, este necesară demararea unui proces de îmbunătăţire a cadrului juridic şi instituţional privind românii din străinătate, adaptat celor mai bune modele europene şi internaţionale. Această necesitate este generată de dinamica şi amploarea unică în istoria modernă a României prin care comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării s-au constituit în ultimii 25 de ani. Este pentru întâia oară în istoria statului român modern când o comunitate de asemenea dimensiuni, de ordinul milioanelor de români, alege să trăiască în străinătate. Gestionarea relaţiilor cu aceste comunităţi, precum şi cu cele istorice care trăiesc în proximitatea ţării, reprezintă un proiect politic important, pe termen lung, al statului român", afirmă Aurescu, subliniind că acest proiect va fi un succes dacă românii din ţară şi cei de pretutindeni vor lucra împreună.

Totodată, ministrul subliniază că soarta comunităţilor tradiţionale româneşti constituie "o preocupare centrală" a MAE, deoarece românii din vecinătate sunt "o componentă esenţială a spiritualităţii româneşti şi un model de perenitate a valorilor noastre identitare".

"În această zi, simbolic legată de sărbătoarea Sfântului Andrei, Apostolul Românilor, să preţuim împreună valorile comune care ne sunt specifice: limba română, tradiţiile şi simbolurile naţionale", mai spune şeful diplomaţiei.

În mesajul său, ministrul a evocat şi alegerile parlamentare din Republica Moldova.

"În această zi specială, istorică, în care Republica Moldova îşi alege viitorul, îmi exprim speranţa în înţelepciunea, responsabilitatea şi caracterul vizionar al acestei alegeri, astfel încât să putem construi împreună, în continuare, calea europeană a societăţii de peste Prut", a afirmat Bogdan Aurescu.

Ziua Românilor de Pretutindeni se sărbătoreşte pe 30 noiembrie începând din anul 2007, când a fost promulgată Legea nr. 299 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici