Aurescu: Voi face prima vizită la Chişinău. Alegerile din Republica Moldova, un moment istoric

Noul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, marţi, că va face prima vizită la Chişinău, pe 1 decembrie, imediat după alegerile din R. Moldova, "un moment istoric", care pentru România reprezintă "o problemă de securitate naţională".

390 afișări
Imaginea articolului Aurescu: Voi face prima vizită la Chişinău. Alegerile din Republica Moldova, un moment istoric

Bogdan Aurescu (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

"Alegerile din R. Moldova din 30 noiembrie reprezintă un moment istoric pentru societatea de peste Prut, care trebuie să marcheze, sperăm noi, consolidarea parcursului ireversibil spre Europa al R. Moldova şi continuarea reformelor democratice. În caz contrar, toate eforturile depuse de guvernul pro-european, dar şi de către UE, inclusiv eforturile foarte intense ale României în această direcţie strategică, vor fi în zadar. De aceea, acest moment este, pentru România, aflată la frontiera externă a UE şi a NATO, o problemă de securitate naţională", a declarat, marţi, Bogdan Aurescu, adăugând că prima sa vizită în calitate de ministru o va face la Chişinău, pe 1 decembrie, de Ziua Naţională, şi imediat după alegerile din 30 noiembrie.

Totodată, ministrul a precizat că primul său contact diplomatic cu un omolog a fost cu Natalia Gherman, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova.

El a anunţat că a doua vizită va avea loc la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor de externe NATO din 2 decembrie.

Pe 3 decembrie, Aurescu va participa, tot la Bruxelles, la reuniunea coaliţiei internaţionale anti-ISIL.

În perioada 4-5 decembrie, şeful diplomaţiei va participa, la Basel, în Elveţia, la reuniunea miniştrilor de Externe ai OSCE. Ministrul a precizat că reuniunea "se va concentra mai ales pe situaţia din Ucraina", dar şi pe teme precum conflictele îngheţate, inclusiv din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici