Austin: Întâlnirea lui Xi Jinping cu Putin este "îngrijorătoare". Livrarea de arme ar putea extinde conflictul

Vizita efectuată în Rusia de preşedintele Chinei, Xi Jinping, pentru întâlnirea cu omologul său, Vladimir Putin, transmite un semnal "foarte îngrijorător", afirmă secretarul Apărării din SUA, Lloyd Austin, avertizând că eventuala decizie de a livra armament ar putea genera un conflict "global".

827 afișări
Imaginea articolului Austin: Întâlnirea lui Xi Jinping cu Putin este "îngrijorătoare". Livrarea de arme ar putea extinde conflictul

Xi Jinping tocmai a efectuat o vizită de trei zile în Rusia, pentru discuţii cu preşedintele Vladimir Putin, o iniţiativă percepută de Occident ca fiind o intensificare a sprijinului Beijingului pentru Moscova, în contextul invaziei militare ruse în Ucraina.

"Vizita lui Xi Jinping la Vladimir Putin şi faptul că s-a aflat câteva zile acolo, cred că acest lucru transmite un mesaj foarte îngrijorător, un mesaj de susţinere", a declarat Lloyd Austin, potrivit publicaţiei The Hill, în cursul unei audieri în Subcomisia pentru resurse în domeniul apărării din Camera Reprezentanţilor.

Armata SUA nu a stabilit cu certitudine dacă Beijingul a furnizat deja armament Moscovei. "Dar, în mod categoric, doar demonstraţia de susţinere prin prezenţa preşedintelui chinez acolo, cred că acest lucru este foarte îngrijorător", a subliniat Lloyd Austin.

În cazul în care China va decide să furnizeze armament Rusiei, "acest lucru ar prelungi conflictul, cu potenţialul extinderii conflictului, nu doar regional, ci global", a avertizat şeful Pentagonului.

Administraţia de la Washington a avertizat constant că vor fi "consecinţe" dacă Beijingul va furniza armatei ruse armament pentru ofensiva militară din Ucraina. Preşedintele Xi Jinping îi oferă lui Vladimir Putin "suport diplomatic", a afirmat luni secretarul de Stat american, Antony Blinken.

China, care a catalogat vizita la Moscova a preşedintelui Xi Jinping ca având scopul "prieteniei, cooperării şi păcii", insistă că menţine neutralitatea faţă de conflictul din Ucraina şi vrea să promoveze lansarea negocierilor. Beijingul subliniază că nu a furnizat armament Moscovei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici