Baconschi despre ipoteza unui atac neinterceptat de scut: Nu există război fără pagube

Teodor Baconschi declară, într-un interviu pentru MEDIAFAX, întrebat dacă în negocierile privind scutul s-a luat în calcul ipoteza în care interceptarea unui atac cu rachetă ar eşua, că "nu există război fără pagube", menţionând că trebuie mizat pe funcţia disuasivă şi pe performanţele sistemului.

344 afișări
Imaginea articolului Baconschi despre ipoteza unui atac neinterceptat de scut: Nu există război fără pagube

Baconschi despre ipoteza unui atac neinterceptat de scut: Nu există război fără pagube (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Noi am încheiat negocierile la nivel tehnic, draft-ul acordului este convenit, trebuie asumat politic şi apoi ratificat în Parlament. Este un proces care durează astfel încât operaţionalizarea bazei va avea loc începând cu 2015. Nu pot intra în detalii legate de conţinutul acordului. Este vorba de faptul că vom fi apăraţi de tehnologii foarte avansate. Este vorba de faptul că distrugerea unor rachete, indiferent de încărcătură, se face pe forţă cinetică în spaţiul extra-atmosferic, deci la foarte mare înălţime", declară ministrul de Externe.

"Pe de altă parte, ştim că toţi posesorii de arme nucleare le folosesc în primul rând pentru descurajare, pentru că altfel în timpul Războiului Rece sau după, dată fiind apariţia atâtor puncte de conflict şi focare de război, am fi putut distruge întreaga planetă de foarte multe ori până acum. Însă e clar că interceptorii amplasaţi la Deveselu pot distruge şi rachete balistice cu focoase nucleare", mai spune el.

Întrebat dacă, în acest caz sistemul nu reprezintă, contrar a ceea ce s-a spus până în prezent, un pericol pentru mediu şi oameni, ministrul afirmă: "Pericolul cel mai mare ar fi să nu avem interceptorii şi să fim ţinta unui astfel de atac".

Pe de altă parte, întrebat dacă în înţelegerea cu americanii sunt prevăzute despăgubiri sau măsuri pentru situaţia în care ar avea loc un atac cu rachetă pe care radarul nu l-ar semnaliza sau dacă ar eşua interceptarea unei rachete, ministrul explică faptul că la Deveselu vor fi amplasate sisteme care şi-au dovedit prin teste fiabilitatea.

"Interceptarea se face după testarea acestui sistem. Nu este vorba despre o garanţie ipotetică. Niciun tip de armament ofensiv sau defensiv nu este instalat sau folosit decât după o lungă perioadă în care şi-a demonstrat prin teste fiabilitatea. Nu am expertiza tehnică necesară pentru a estima marja de eroare posibilă în cazul unui atac dar e clar că fiind vorba despre o tehnologie de vârf, de ultimă generaţie, vorbim de marje de eroare infime", spune el.

"Aceşti interceptori tereştri vor distruge orice rachetă balistică pornită în direcţia României. Radarele care vor fi instalate în alte ţări aliate vor fi conectate cu sateliţi şi vor putea transmite cu maximă viteză toate datele pentru ca racheta să-şi atingă ţinta. Dar la război ca la război. Să nu ne dorim un război. Asta e tot ce putem face. Şi putem în acelaşi timp să mizăm pe puterea disuasivă a acestui sistem, deci pe faptul că atacatorul ipotetic ezită înainte de a lansa un atac în condiţiile în care ştie că adversarul vizat este protejat de un astfel de sistem sofisticat", adaugă ministrul, precizând totodată că "nu există război fără pagube".

Interviul acordat de ministrul Teodor Baconschi agenţiei MEDIAFAX va fi difuzat vineri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici