Baconschi despre Medvedev: Orice establishment prins în logica electorală iese un pic din regulă

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, miercuri, la RFI, întrebat despre declaraţiile recente ale preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, în legătură cu scutul antirachetă, că "orice establishment prins în logica electorală iese un pic din regula obişnuită".

144 afișări
Imaginea articolului Baconschi despre Medvedev: Orice establishment prins în logica electorală iese un pic din regulă

Baconschi despre Medvedev: Orice establishment prins în logica electorală iese un pic din regulă (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Baconschi şi-a exprimat speranţa că partea rusă "va fi în continuare responsabilă".

"Am luat, fireşte, notă de declaraţiile domnului Medvedev şi, ca stat membru NATO, rămânem pe poziţia exprimată recent de secretarul general al Alianţei, rămânem pe deciziile adoptate la Lisabona, privind cooperarea NATO-Rusia, în domeniul apărării antirachetă. Credem că această decizie e o bază politică bună şi sper că partea rusă va fi în continuare responsabilă, va răspunde acestei oferte, acestei disponibilităţi a NATO, de a dezvolta un parteneriat strategic între NATO şi Federaţia Rusă pentru secolul al XXI-lea, dar vedeţi că în toate democraţiile, inclusiv în cea rusească, au loc alegeri şi asta creşte câteodată temperatura declaraţiilor publice", a spus el.

Ministrul a apreciat însă că "orice establishment prins în logica electorală iese un pic din regula obişnuită".

"Nu văd logica de fond şi cu atât mai puţin geopolitica unei noi fracturi între Federaţia Rusă şi lumea euro-atlantică, ele au interesul comun de a conlucra, atât din punct de vedere civilizaţional, economic, energetic, cât şi din punct de vedere strategic", a spus el.

O nouă staţie radar capabilă să monitorizeze lansările de rachete din Atlanticul de Nord, precum şi scutul american antirachetă din Europa a fost activată marţi în enclava rusă Kaliningrad, în prezenţa preşedintelui Dmitri Medvedev, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.

Preşedintele Rusiei a participat la ceremonia de lansare a staţiei radar în timpul unei vizite în Kaliningrad. "Sper că acest radar va funcţiona adecvat şi îşi va îndeplini sarcinile", a declarat Medvedev în prezenţa echipei care operează staţia.

Liderul rus a avertizat că activarea radarului antirachetă de la Kaliningrad este "un prim semnal" adresat NATO că Rusia este pregătită să răspundă "ameninţărilor" sistemului antibalistic din Europa, informează AFP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici