Băsescu a înaintat în grad doi veterani de război şi a decorat alţi trei

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, duminică, la Castelul Karoly din Carei, cu aproximativ 150 de veterani de război şi cadre militare în rezervă, doi dintre veterani fiind înaintaţi în grad, iar alţi trei fiind decoraţi de şeful statului.

123 afișări
Imaginea articolului Băsescu a înaintat în grad doi veterani de război şi a decorat alţi trei

Băsescu a înaintat în grad doi veterani de război şi a decorat alţi trei (Imagine din arhivă: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Întâlnirea de la Castelul Karoly a avut loc la iniţiativa şefului statului, la eveniment participând circa 150 de veterani de război din nord-vestul ţării şi cadre militare în rezervă, printre aceştia aflându-se mulţi dintre cei care au luptat, în urmă cu 65 de ani, pentru eliberarea Ardealului de nord.

Prin decret prezidenţial, generalul de flotilă aeriană Constantin Dragomir Petrache a fost avansat în gradul de general maior cu două stele în retragere, iar colonelul în retragere Ioan Radu Petrea a fost avansat la gradul de general de brigadă cu o stea.

Preşedintele i-a decorat cu Ordinul "Virtutea Militară" în Grad de Cavaler cu însemn militar pe colonelul în retragere Petru Valeriu Achim, colonelul în retragere Vasile Haralambie Cacina şi pe maiorul Ioan Emil Olteanu.

Preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război, generalul maior în retragere Constantin Dragomir, i-a urat preşedintelui, în numele celor 80.000 de veterani şi invalizi de război şi al celor 250.000 de văduve de război, "sănătate multă ca îi poată conduce".

Ulterior, s-a păstrat un moment de reculegere.

"Ştiu că aţi avut o perioadă grea şi lungă în care societatea românească şi politică a ezitat să vă acorde recunoştinţa meritată, dar în democraţie, încet, societatea v-a recunoscut meritele. Evenimentele de azi (duminică - n.r.) sunt în măsură să exprime încă o dată recunoştinţa şi contribuţia excepţională pe care aţi avut-o, chiar riscându-vă viaţa", le-a spus Băsescu veteranilor.

El a menţionat că ştie că nu sunt rezolvate toate problemele veteranilor, dar speră că în timp ele se vor rezolva.

"Dar ştiu că dumneavoastră nu aveţi timp şi vă asigur că vă purtăm toată grija, vă asigur că veţi dobândi toate drepturile înscrise azi în lege", a afirmat Băsescu.

La final, şeful statului a oferit o plachetă aniversară, la 65 de ani de la eliberarea ultimei brazde de pământ românesc, Asociaţiei Veteranilor de Război.

El a spus că în ţări precum Ungaria, Slovacia şi Cehia cimitirele ostaşilor români sunt îngrijite şi respectate atât de românii de acolo, cât şi de statele respective. În acest context, el a adăugat că, duminică, în Republica Moldova "a fost deschis" un asemenea cimitir, în prezenţa preşedintelui interimar al acestei ţări.

Şeful statului s-a fotografiat apoi cu veteranii şi a plecat spre Satu Mare, ieşind pe o uşă laterală, în condiţiile în care la intrarea principală îl aşteptau în jur de o sută de simpatizanţi.

Preşedintele Traian Băsescu a participat, duminică dimineaţă, la manifestările organizate de Ziua Armatei în municipiul Carei, unde s-au adunat aproximativ o mie de persoane care au asistat la ceremonia de la Monumentul Ostaşului Român.

La Satu Mare, şeful statului se va întâlni cu sătmărenii în Piaţa 25 Octombrie din centrul oraşului şi în sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici