Băsescu admite greşeala, după replica dată de Ponta: Regret sincer eroarea. Scrisoarea Comisiei Europene, datată 10.10.2012

Fostul preşedinte Traian Băsescu a precizat, miercuri, pe Facebook, că a făcut o greşeală susţinând că scrisoarea CE prin care se cereau rezultate concrete în lupta anticorupţie a fost datată 12.07.2012, afirmând că data corectă este 10.10.2012 şi ea a fost adresată Guvernului României.

4846 afișări
Imaginea articolului Băsescu admite greşeala, după replica dată de Ponta: Regret sincer eroarea. Scrisoarea Comisiei Europene, datată 10.10.2012

Băsescu admite greşeala, după replica dată de Ponta: Regret sincer eroarea. Scrisoarea Comisiei Europene, datată 10.10.2012

“Corecţie! În data de 20.03.2018, am avut o intervenţie telefonică la un post de televiziune susţinând greşit că scrisoarea Comisiei Europene prin care se cereau rezultate concrete în lupta anticorupţie a fost datată 12.07.2012, subliniind că la acel moment eram suspendat”, a precizat fostul preşedinte Traian Băsescu, pe Facebook.

Traian Băsescu afirmă că, în realitate, scrisoarea este datată 10.10.2012, data la care revenise în funcţie.

“Regret sincer eroarea făcută. Fac precizarea că scrisoarea nu a fost adresată Preşedintelui României, ci Guvernului României, foarte probabil fostului Prim Ministru Victor Viorel Ponta sau ministrului justiţiei, care, alături de CSM, sunt partenerii Comisiei Europene în monitorizarea pe MCV2”, a spus Băsescu.

Fostul premier Victor Ponta susţine, referitor la o solicitare din 2012 a Comisiei Europene legată de evoluţia unor dosare de corupţie, că Traian Băsescu nu era suspendat la acel moment, aşa cum a precizat fostul preşedinte, menţionând că scrisoarea a venit după o reclamaţie a lui Băsescu şi Macovei

"Băsescu ( marele model al lui Dragnea Mincinosul ) vine iar şi minte de îngheaţă apele - el “era suspendat când a venit scrisoarea”. Scrisoarea este din 10.10.2012 - adica exact când Băsescu suspendatul era de peste o lună înapoi ( de fapt din 28 August) la Cotroceni deşi 90% din votanţii de la Referendum îi spuseseră să plece. Scrisoarea a venit tocmai pentru că Băsescu şi Macovei ne-au reclamat la Comisie - este adresată Ministrului Justiţiei - Doamna Mona Pivniceru ( nici măcar la Guvern nu a venit )", a scris Ponta pe Facebook.

Reacţia vine după ce fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, marţi, că nu a avut cunoştinţă, în timpul mandatului său, de vreun document transmis de către Comisia Europeană, care să conţină nume de persoane cu probleme penale, în acea perioadă fiind suspendat din funcţia de şef de stat de coaliţia USL.

"Am văzut o listă neagră a lui Catherine Day. Nici acea listă nu a ajuns la mine vreodată. Acea scrisoare este datată 18 iulie 2012. La acea dată eram la garaj. Mă luptam cu băiatul ală. La mine nu a ajuns, dacă a ajuns la Crin Antonescu, trebuia să mi-o lase moştenire. Nu am primit aşa ceva la revenirea la Cotroceni. Nu am văzut un to do list", a declarat Traian Băsescu, la România Tv.

Guvernul va transmite Comisiei Europene o adresă în care cere lămuriri despre posibile ingerinţe în Justiţie, după ce un document din 2012 privind MCV, făcut public duminică, avea şi o listă de persoane cu probleme penale.

Este vorba despre un document din 10 octombrie 2012, adresat Guvernului României, care prezintă o listă de 21 de cerinţe ale Comisiei Europene în legătură cu MCV, prezentat de Antena 3.

Unul dintre puncte prevede descrierea situaţei si stabilirea paşilor de urmaţi în cazuri de corupţie cunoscute, fiind date şi nume: Gheorghe Copos, Adrian Năstase, Şerban Brădişteanu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeş, Dan Voiculescu, George Becali, Cătălin Voicu, Tudor Chiuariu.

Comisia Europeană a transmis marţi, într-un răspuns pentru MEDIAFAX, că documentul din 2012, în cadrul MCV, face parte din schimburile tehnice uzuale.

"Acest lucru a fost parte a schimburilor tehnice uzuale efectuate în cadrul MCV în urmă cu câţiva ani (2012), referitor la standardul de referinţă 3, care prevede «Construirea pe baza progreselor făcute deja, continuarea efectuării de investigaţii profesioniste, nepărtinitoare, în cazul acuzaţiilor de corupţie la nivel înalt». După cum ştiţi, MCV este un proces bazat pe un acord, menit să evalueze progresele României în virtutea unor standarde de referinţă stabilite", a declarat Christian Wigand, purtător de cuvânt pentru domeniile Stat de Drept, Carta drepturilor fundamentale, Justiţie din cadrul Comisiei Europene, pentru MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici