Băsescu cere Parlamentului reexaminarea legii privind combaterea traficului de persoane

Şeful statului a cerut, marţi, Parlamentului, reexaminarea legii privind combaterea traficului de persoane, motivând că acesta introduce pentru infracţiunea de trafic de minori o circumstanţă agravantă pentru care prevede aplicarea unei pedepse mai mici decât la infracţiunea în formă simplă.

22 afișări
Imaginea articolului Băsescu cere Parlamentului reexaminarea legii privind combaterea traficului de persoane

Băsescu cere Parlamentului reexaminarea legii privind combaterea traficului de persoane (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu a trimis, marţi, Parlamentului, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii 678/2001 privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane.

"Actul normativ trimis spre promulgare modifică şi completează Legea 678/2001 în sensul îmbunătăţirii şi extinderii cadrului instituţional referitor la prevenirea şi combaterea traficului de persoane. Însă, cu această ocazie, introduce pentru infracţiunea de trafic de minori o agravantă pentru care prevede aplicarea unei pedepse mai mici decât la infracţiunea în formă simplă", este motivată cererea de reexaminare.

Astfel, Preşedinţia menţionează că, potrivit dispoziţiilor articolului 13 din Legea 678/2001, alineatul 1, "recrutarea, transportarea, transferarea, găzduirea sau primirea unui minor, în scopul exploatării acestuia, constituie infracţiunea de trafic de minori şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 ani la 15 ani şi interzicerea unor drepturi".

Al doilea alineat al acestui articol stipulează că "dacă fapta prevăzută la alin. (1) este săvârşită prin ameninţare, violenţă sau alte forme de constrângere, prin răpire, fraudă ori înşelăciune, abuz de autoritate sau profitând de imposibilitatea minorului de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau prin oferirea, darea, acceptarea ori primirea de bani sau de alte foloase pentru obţinerea consimţământului persoanei care are autoritate asupra minorului, pedeapsa este închisoare de la 7 ani la 18 ani şi interzicerea unor drepturi".

"Dacă faptele prevăzute la alin. (1) si (2) sunt săvârşite în condiţiile prevăzute la art. 12 alin. (2), pedeapsa este închisoare de la 7 ani la 18 ani şi interzicerea unor drepturi, în cazul prevăzut la alin. (1), şi închisoare de la 10 ani la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi, în cazul prevăzut la alin. (2). (…)", menţionează alineatul 3.

Preşedintele subliniază că legea aflată la promulgare introduce, la articolul 13, după alineatul 3, un nou alineat, potrivit căruia, "dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) sunt săvârşite de către un membru de familie, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi, în cazul prevăzut la alin. (1), şi închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi, în cazul prevăzut la alin. (2)".

"În condiţiile în care, potrivit principiilor de drept penal, formele agravante se pedepsesc mai aspru decât cele simple, considerăm că legiuitorul trebuie să aibă în vedere că săvârşirea infracţiunii de trafic de minori de către un membru de familie nu poate fi pedepsită mai uşor decât aceeaşi infracţiune în forma simplă. O asemenea faptă săvârşită de către un membru de familie denotă un pericol social mai mare deoarece victima, bazându-se pe afecţiunea presupusă a autorului, nu este avizată despre intenţiile acestuia şi nu ia măsuri de apărare ceea ce poate să înlesnească comiterea infracţiunii", argumentează şeful statului solicitarea transmisă Parlamentului.

De asemenea, potrivit preşedintelui, Codul penal în vigoare stabileşte pedepse mai aspre atunci când sunt săvârşite de membrii familiei, de exemplu în cazul infracţiunii de omor, infracţiunii de lovire sau alte violenţe, infracţiunii de vătămare corporală, infracţiunii de viol.

"De aceea, pentru identitate de raţiune, considerăm corect şi necesar să se procedeze la fel şi în cazul infracţiunii de trafic de minori", se arată în cererea de reexaminare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici