Băsescu: Dacă Ponta nu înţelege de unde să reducă cheltuielile, sunt gata să îi arăt

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că este gata să îi spună, în 30 de minute, de unde să reducă cheltuielile, pentru a nu mai introduce acciza suplimentară pe combustibil de la 1 aprilie, dacă premierul "nu înţelege de unde să reducă aceste cheltuieli".

446 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Dacă Ponta nu înţelege de unde să reducă cheltuielile, sunt gata să îi arăt

Băsescu: Dacă Ponta nu înţelege de unde să reducă cheltuielile, sunt gata să îi arăt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful statului a arătat că "acciza pe care premierul se cramponează să o introducă este o suferinţă inutilă pentru economie şi populaţie".

"Este o nevoie politică, pentru a avea bani pentru baroni", a spus Traian Băsescu, adăugând că această taxă pe combustibil este un abuz în condiţiile în care România a ajuns la limita maximă de impozitare. Preşedintele a arătat că dacă premierul nu înţelege de unde să ia bani pentru a nu mai adăuga această acciză suplimentară pe combustibil, atunci poate să îi arate în 30 de minute.

"O spun public, dacă Victor Viorel Ponta nu înţelege de unde să reducă cheltuielile, eu sunt gata să îi arăt în 30 de minute, de unde poate să reducă cheltuielile", a spus şeful statului.

Preşedintele a spus că introducerea accizei pe combustibil reprezintă "o suferinţă inutilă pentru economie şi pentru populaţie". "Nu are nevoie de aceşti bani. Poate evita adăugarea a 42 de bani la fiecare litru de benzină şi la fiecare litru de motorină, prin reducerea cheltuielilor acolo unde ele nu sunt necesare sau acolo unde a prevăzut cheltuieli mai mari decât trebuie în bugetul de stat", a spus şeful statului, precizând că, practic, miza lui Victor Ponta prin această taxă suplimentară de 42 de bani la fiecare litru de benzină şi motorina este să-şi creeze resurse pentru a alimenta baronii locali în vederea campaniilor din acest an, în mod deosebit a campaniei prezidenţiale.

Preşedintele a arătat că nu înţelege de ce premierul insistă să introdeucă această taxă. "Cred că e şi un act de sadism, vrea să-şi arate puterea de prim-ministru. Nu înteleg exact ce-l mână, dincolo de faptul că baronii au pus piciorul în prag şi i-au spus «Frate Viorele, ori ne dai banul, ori la alegeri praf şi pulbere se alege, că nu vom scoate oameni la vot»", a spus Traian Băsescu.

Referitor la înţelegerea pe care a făcut-o premierul cu transportatorii, şeful statului a spus că acesta este un lucru complicat, pentru că "o sa primească finanţele camioane de facturi pentru maşini care n-au alimentat niciodată şi vei da înapoi echivalentul a 4 cenţi, ceea ce va fi o lovitură pentru bugetul de stat".

"Sunt convins că imaginaţia românilor va funcţiona şi, la fel cum au fost perioade şi mai sunt şi acum când se făceau restituiri de TVA nejustificate pentru exporturi fictive, la fel va afla domnul Victor Viorel cum e să consumi mult mai multă motorină decât în mod real s-a consumat. După scripte va ieşi că s-a consumat mult mai multă motrină, va fi o competiţie, cine produce bonuri de alimentare, şi, sigur, pentru că tot avem instituţiile de control politizate, unii vor fi prinşi, alţii vor fi toleraţi", a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a menţionat că se introduce în sistemul fiscal românesc o perturbare care va duce la costuri foarte ridicate şi în plus, şi costurile de administrare vor fi foarte mari. "Vor trebui să găsească funcţionari care să se uite de dimineaţă până seara în bonurile de alimentare. Mă întreb cum vor scoate, când conducătorul auto va cumpara şi covrigi din staţia de alimentare. (..) Va fi o muncă titanică, în care foarte mulţi oameni vor plăti nevinovaţi când va veni controlul in urma lor", a mai afirmat preşedintele Băsescu.

Potrivit acestuia, se creează o nişă de evaziune şi de încasare de venituri nejustificate foarte mare. "Vor fi foarte mulţi care vor face un sport din restituirea accizei de 4 eurocenţi pe seama Ministerului de Finanţe. Administrarea este un cost foarte ridicat, iar relaţia cu toţi furnizorii de combustibil privaţi români, străini, va fi extrem de dificilă (...) Deci cred că băgăm aparatul administrativ românesc într-o situaţie căreia nu îi va face faţă", a explicat preşedintele.

Şeful statului a mai declarat că cea mai bună solutie este renunţarea în ultimul moment la această acciza. "Ajung cele 35 de taxe noi introduse deVictor Viorel, ajunge intrarea în plată a taxei pe stâlp de la 1 aprilie, nu mai trebuie şi taxa de 42 de bani.Vreau să înţelegeţi foarte bine un lucru: dacă ar fi fost o necesitate, n-as fi spus nimic, dar este o nevoie politică pentru a avea bani să dea baronilor", a mai spus Băsescu.

Guvernul va înapoia transportatorilor 4 cenţi din cei 7 cenţi reprezentând acciza la carburant care va fi introdusă din aprilie, sumă care va fi achitată trimestrial şi pe baza facturii de achiziţionare a carburantului, declara, săptămâna trecută, premierul Ponta.

De asemenea, Ponta spunea că acciza la carburanţi va fi aplicată din luna aprilie, iar Guvernul va introduce şi un set de măsuri fiscale care să permită transportatorilor corecţi, neimplicaţi în acte de evaziune fiscală, să recupereze o parte importantă din suma aferentă acestei accize.

Recuperarea unui procent din acciza pentru carburanţi platită de transportatori trebuie să se facă într-un mod simplu şi eficient, urmărind modelul taxei pe valoarea adăugată (TVA), se arata într-un comunicat al Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) transmis, săptămâna trecută, MEDIAFAX.

Ordonanţa de Urgenţă prin care transportatorii rutieri îşi vor recupera cei 4 cenţi plătiţi la acciza pe carburant va fi aprobată "cel mai probabil" miercuri, în şedinţa de guvern, a declarat luni premierul Victor Ponta, el precizând că banii vor fi recuperaţi doar în baza facturilor. "Sigur că da, vom da Ordonanţă de Urgenţă. Aşteptăm ultimele discuţii azi şi cu uniunile de transportatori, şi cu Comisia Europeană şi probabil că miercuri luăm decizia", a spus Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici