Băsescu, deranjat de aprecierile unei comentatoare TV faţă de declaraţiile lui Iuşcenko

Preşedintele Traian Băsescu a fost deranjat de afirmaţiile unei comentatoare TV în legătură cu declaraţiile preşedintelui Ucrainei, Viktor Iuşcenko, referitoare la problema canalului Bâstroe.

2 afișări
Imaginea articolului Băsescu, deranjat de aprecierile unei comentatoare TV faţă de declaraţiile lui Iuşcenko

Băsescu, deranjat de aprecierile unei comentatoare TV faţă de declaraţiile lui Iuşcenko

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit, marţi, la Cotroceni, pe omologul său ucrainean, Viktor Iuşcenko, cei doi declarând, după întâlnire, că problema Bâstroe a fost abordată în cadrul discuţiilor. Iuşcenko a declarat că Bâstroe este teritoriu suveran ucrainean, iar Ucraina are dreptul să desfăşoare pe acel teritoriu orice activitate suverană.

După declaraţia de presă comună, preşedintele Traian Băsescu a participat la şedinţa CSAT.

După şedinţa CSAT, a susţinut o declaraţie de presă în care a spus că a observat comentarii referitoare la declaraţia preşedintelui Iuşcenko.

"Am observat comentarii sau am fost informat, pentru că între timp am fost în CSAT", a spus Băsescu.

El a adăugat că a existat o comentatoare care s-a referit la declaraţiile preşedintelui ucrainean, dovedind, potrivit lui Băsescu, că nu a înţeles ce înseamnă suveranitate şi dovedind de asemenea că nu ştia că Bâstroe se află în Ucraina şi nu în România.

"Sigur, declaraţia de presă a fost relativ eliptică, dar se pare că au apărut comentatoare care se strâmbau pe la o televiziune către public «cum adică suveranitatea Ucrainei în ceea ce priveşte Bâstroe». Probabil că doamna comentatoare nu ştia că Bâstroe este pe teritoriul Ucrainei şi sigur că nu este pe teritoriul României", a declarat Băsescu.

Potrivit şefului statului, memorandumul semnat marţi, la întâlnirea cu preşedintele Ucrainei de partea română cu partea ucraineană "face foarte clar faptul că cele două părţi convin să respecte legislaţia internaţională şi rezultatul anchetelor internaţionale pe tema efectelor şi să monitorizeze împreună efectele oricărei construcţii în Delta Dunării".

"Ceea ce, din punctul nostru de vedere, este tot ceea ce se putea obţine la această dată - respectarea concluziilor anchetelor internaţionale pe temă şi monitorizarea comună a construcţiilor din acea zonă, precum şi a convenţiilor internaţionale", a spus Băsescu.

El este de părere că respectiva comentatoare, pe care nu a nominalizat-o, are o înţelegere incompletă a termenului "suveranitate" şi nu cunoaşte frontierele României. "Este ca şi cum, dacă noi am spune că avem suveranitate pe canalul Sulina sau pe canalul Dunăre-Marea Neagră, comentatorii ucraineni s-ar răsti către public spunând «cum ne permitem să spunem că suntem suverani pe teritoriul naţional?»", a spus Băsescu.

El a anunţat că memorandumul semnat marţi la Cotroceni cu partea ucraineană va fi făcut public miercuri.

"Şi veţi constata, fără să faceţi comentarii pe date eliptice sau date asupra cărora nu există informaţii despre valoarea pentru ambele părţi, despre memorandumul semnat azi cu preşedintele Iuşcenko", a spus Băsescu.

El a ţinut să adauge că, probabil, dacă în declaraţia de presă comună cu Iuşcenko cineva l-ar fi întrebat dacă Bâstroe este pe teritoriul României, ar fi răspuns că este în Ucraina, "ceea ce ar fi lămurit ceva din neînţelegeri".

"În plus, mi se pare relativ ridicol când preşedintele României primeşte o singură întrebare şi preşedintele Ucrainei trei, să te întrebi de ce nu a intervenit preşedintele României sau de ce nu a vorbit. La conferinţele de presă vorbeşte fiecare demnitar, răspunde la întrebările care i se adresează", a spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici