Băsescu, despre Forumul economic China-Europa Centrală şi de Est: Este o şansă şi, dacă proiectele prezentate vor fi realiste şi convingătoare, România nu poate decât să câştige

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că Forumul economic China-Europa Centrală şi de Est de la Bucureşti este o şansă pentru România şi, dacă proiectele prezentate vor fi realiste şi convingătoare, România nu poate decât să câştige.

612 afișări
Imaginea articolului Băsescu, despre Forumul economic China-Europa Centrală şi de Est: Este o şansă şi, dacă proiectele prezentate vor fi realiste şi convingătoare, România nu poate decât să câştige

Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Arhiva Mediafax Foto)

Declaraţiile preşedintelui la Radio România Actualităţi:

  • China ar avea disponibilitatea de a investi circa 10 miliarde de dolari în perioada următoare. Lucurile trebuie privite cu prudenţă, dar mai ales cu profesionalism. Dacă vom înşira iar lista de proiecte şi memorandumuri vor rămâne literă moartă. Aici trebuie profesionalism, trebuie prezentate măcar studii de pre-fezabilitate care să îi facă pe investitori atenţi la propunerile României.

  • În China noi avem un partener care are încredere în noi. Ne trebuie atenţie, respectarea normelor europene şi un parteneriat cât mai profesionalizat. România este o ţară avantajată, pentru că premierul chinez are o zi în care discută cu autorităţile române cum se va putea coopera. Summit-ul trebuie privit cu profesionalism, este o şansă pentru România şi, dacă proiectele prezentate vor fi realiste şi convingătoare, România nu poate decât să câştige.

  • Aşa cum se prefigurează acum, Vilnius va fi un eşec pentru UE, dar un succes pentru România şi Republica Moldova. Rezultatul important este că se marchează pentru prima dată în mod oficial tendinţa Repulbicii Moldova de a se apropia UE. Marele risc pentru Republica Moldova ar fi un tratament cu aroganţă din partea UE şi care nu ar ţine cont de realităţile din ţară.

  • UE trebuie să ţină cont de realităţile Republicii Moldova, şi noi vom pleda pentru acest lucru.

  • Am privit cu atenţie bugetul în forma în care a fost prezentat la Parlament. Nu îmi era clar dacă fără acciza suplimentară pe benzină se pot mări salariile profesorilor, se pot indexa pensiile şi venitul minim garantat. După ce am văzut am constatat că toate acestea se pot face fără să creştem acciza la benzină şi motorină.

  • Eu sunt un om care are experienţa unei creşteri de taxe, doar că aceea a fost făcută când nu mai puteam să ne mişcăm pe piaţă, iar aceasta este pentru a duce nişte bani la Ministerul Dezvoltării pentru baronii locali pentru alegeri.

  • Nu mă pronunţ pe legea descentralizării până nu ajunge la mine.

  • România este în momentul de faţă una din ţările în care profitul întreprinderilor este cel mai afectat de fiscalitate. Suntem cam pe locul 20 din 27.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici