Băsescu: Guvernul să-şi rezolve o carenţă "extrem de mare" legat de explicarea măsurilor luate

Preşedintele Traian Băsescu susţine că Guvernul trebuie să îşi rezolve o carenţă "extrem de mare" pe care a avut-o în procesul de explicare a măsurilor luate, adăugând că membrii Executivului trebuie se le explice românilor "de ce au făcut ceea ce au făcut".

28 afişări
Imaginea articolului Băsescu: Guvernul să-şi rezolve o carenţă "extrem de mare" legat de explicarea măsurilor luate

Băsescu: Guvernul să-şi rezolve o carenţă "extrem de mare" legat de explicarea măsurilor luate (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Băsescu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presăsusţinută în staţiunea Covasna, că Guvernul trebuie să îşirezolve o carenţă "extrem de mare" pe care a avut-o în procesul deexplicare a măsurilor luate.

"Veţi observa atunci când tot programul legislativ va fifinalizat, practic vom discuta de o altă Românie decât ceaconstruită la începutul anilor '90. Până acum România aevoluat pe structurile administrative politice şi pe legislaţiaconstruită la începutul anilor '90, cu suficient de multăreminiscenţă a vechiului sistem", a spus şefulstatului.

El a precizat că ceea ce a făcut acest Guvern înseamnăconstrucţia statului român modern, adăugând că lucrurile se vorsimţi pe măsură ce ele vor începe să fie implementate.

"Procesul de reformare a statului nu esteîncheiat. Avem într-adevăr cele patru Coduri, care vorînsemna un nou tip de justiţie, o nouă Lege a educaţiei, Legeaunică a salarizării, o Lege unică a sistemului de pensii, Legeamicii reforme, dar trebuie să urmeze Legea sănătăţii şi foartecurând Legea dialogului social", a spus Băsescu.

Potrivit acestuia, legile au fost adoptate, a începutimplementarea lor, dar acest Guvern are o mare problemă legată demodul de comunicare.

"Este un efort pe care va trebui să îl asum şi eu, fărăa-l face în numele unui partid, dar în calitate de şef al statuluitrebuie să încep să explic ce înseamnă schimbarea României,aşezarea României pe alte criterii de funcţionare în interiorulsocietăţii, plecând de la modernizarea modului de a funcţionainstituţiile statului, cu mai puţină birocraţie, cu mai multăeficienţă, spre exemplu", a afirmat Băsescu.

Traian Băsescu a adăugat că noua legislaţie desfiinţează statulsocial, "statul- tătuc", şi asta se va întâmpla odată cuimplementarea noilor legi, în mod deosebit a Codului Muncii, acelei care vizează dialogul social.

"Trebuie să înţelegem că nu poate exista stat socialînainte de a fi un stat performant. Cum poţi să faci unstat social dacă economia, şi chiar poporul, are performanţelimitate? Mă refer la un lucru simplu: când vom învăţa că trebuiesă muncim opt ore, când vom învăţa să nu mai lăsăm trei milioane dehectare nemuncite, că nu vin miniştrii să cultive pământul. Cândvom învăţa că decât să stăm la cârciuma satului mai bine mă duc şibag plugul în hectarul jumătate din spatele casei? Trebuie să nehotărâm să fim performanţi", a subliniat Traian Băsescu.

Şeul statului a arătat că românii trebuie să înţeleagă că nu s-adorit răul, chiar dacă unele măsuri au fost dureroase temporar,pentru a reduce dependenţa ţării de împrumuturi.

"Dacă vom reuşi să îi facem pe români să înţeleagă acestlucru, nu cred că actualele partide care formează majoritateaparlamentară îşi vor pierde susţinerea. Dar vor trebui să explicede ce au făcut ceea ce au făcut (...). Măsurile de austeritatetrebuie explicate şi acceptate. Statul nu dă, statul creeazăoportunităţi", a afirmat Băsescu.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici