Băsescu îi mulţumeşte lui Taubman pentru "atenta şi onesta" observare a realităţii româneşti

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat, marţi, pe ambasadorul SUA la Bucureşti, Nicholas Taubman, cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Cruce mulţumindu-i acestuia pentru "atenta şi onesta" observare a realităţii româneşti.

22 afișări
Imaginea articolului Băsescu îi mulţumeşte lui Taubman pentru "atenta şi onesta" observare a realităţii româneşti

Băsescu îi mulţumeşte lui Taubman pentru "atenta şi onesta" observare a realităţii româneşti (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Decorarea a avut loc marţi, la Palatul Cotroceni, şi a început cu 20 de minute întârziere faţă de ora programată.

La eveniment au fost prezenţi, alături de şeful statului şi de ambasador, soţia diplomatului, consilieri prezidenţiali, reprezentanţi ai Ambasadei SUA la Bucureşti precum şi directorii SRI şi SIE, George Cristian Maior şi Mihai Răzvan Ungureanu.

Potrivit decretului semnat de şeful statului, decoraţia a fost conferită, la propunerea ministrului de Externe, în semn de apreciere pentru contribuţia remarcabilă în reformarea instituţiilor publice româneşti şi pentru întreaga activitate pusă de Nicholas Taubman în slujba dezvoltării relaţiilor româno-americane.

În discursul rostit, Traian Băsescu a enumerat momentele principale ale mandatului ambasadorului american la Bucureşti, menţionând semnarea Acordului de acces al trupelor americane staţionate în România, consolidarea relaţiilor militare dintre România şi SUA, "fie că vorbim de Balcanii de Vest, Irak sau Afganistan" şi faptul că tot în timpul mandatului lui Taubman Parteneriatul strategic România-SUA a dobândit o puternică dimensiune economică.

"La fel de adevărat este că în timpul mandatului dumneavoastră am întărit Parteneriatul pentru Marea Neagră. Nu mai puţin importantă a fost promovarea firmelor româneşti în Statele Unite, ambasadorul promovând o iniţiativă de schimb de informare între companiile româneşti şi americane", a spus Băsescu.

Şeful statului a apreciat că implicarea ambasadorului american în procesele de reformă din România "a fost bine venită".

"Vă mulţumesc domnule ambasador pentru atenta şi onesta observare a realităţii româneşti. (...) Vă mulţumesc pentru că ne-aţi sprijinit enorm prin transmiterea corectă a informaţiilor către administraţia americană astfel încât la Bucureşti s-a organizat cel mai mare summit NATO din istoria alianţei. Domnule ambasador regret plecarea dumneavoastră şi îmi exprim speranţa că succesorul dumneavoastră va fi la fel de apropiat de România cum a-ţi fost dumneavoastră", a spus Băsescu.

La rândul său Nicholas Taubman a mulţumit pentru distincţia primită, declarându-se onorat de aceasta şi menţionând că o acceptă "cu sentimentul că orice ai face nu este suficient".

Taubman a mai spus că România are un viitor strălucit, fiind cea mai de succes ţară din Balcani.

"Aştept cu nerăbdare ca acest viitor să devină realitate pentru că ştiu că îl aşteptaţi", a spus Taubman. El a ţinut să-i mulţumească soţiei sale pentru sprijinul pe care l-a primit din partea acesteia în timpul mandatului.

La final şeful statului şi ambasadorul american au ciocnit o cupă de şampanie cu toţi cei prezenţi.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Nicholas F. Taubman, se află la final de mandat. Acreditat în 2005, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Nicholas Taubman, i-a prezentat scrisorile de acreditare preşedintelui Traian Băsescu, la 5 decembrie 2005.

Conducerea ambasadei va fi asigurată de însărcinatul cu afaceri Jerry Guthrie-Corn, până la numirea unui nou ambasador de către administraţia Obama.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici