Băsescu îl acuză pe Olteanu că face afirmaţii false şi că nu cunoaşte legile

Preşedintele Băsescu i-a trimis, miercuri, o nouă scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor în care îl acuză că face afirmaţii false şi are grave carenţe în cunoaşterea legilor, rugându-l ca public să nu lase să se înţeleagă că ar fi avocatul parlamentarilor pentru care s-a cerut urmărirea penală.

15 afișări
Imaginea articolului Băsescu îl acuză pe Olteanu că face afirmaţii false şi că nu cunoaşte legile

Băsescu îl acuză pe Olteanu că face afirmaţii false şi că nu cunoaşte legile (Imagine: Mediafax Foto)

"În ceea ce priveşte frustrările dumneavoastră politice legate de Partidul Democrat Liberal (PDL) vă rog să vă adresaţi preşedintelui acestui partid, domnului Emil Boc", se arată în scrisoarea lui Băsescu trimisă lui Olteanu, care începe cu formula "Stimate Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor".

Băsescu afirmă că a constatat "cu surprindere" că Olteanu îşi permite, din "înalta funcţie pe care o deţine", să facă "afirmaţii false, lipsite de orice temei juridic, dovedind grave carenţe în ceea ce priveşte cunoaşterea legilor".

"Cu regret constat că trebuie să îi aduc la cunoştinţă chiar preşedintelui Camerei Deputaţilor faptul că niciodată nu a existat o Comisie prezidenţială înfiinţată în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.95/2007", îi scrie Băsescu lui Olteanu.

El aminteşte că respectiva ordonanţă a fost declarată neconstituţională de Curtea Constituţională şi respinsă chiar de Camera Deputaţilor.

Băsescu menţionează că, prin Decizia nr. 270/2008, Curtea Constituţională a stabilit că nu există un conflict juridic de natură constituţională în preşedinte şi Parlament în ceea ce priveşte cererile în legătură cu începerea urmăririi penale faţă de unii parlamentari, foşti sau actuali miniştri.

"Astfel, refuzul dumneavoastră de a colabora cu pretinsa Comisie prezidenţială înfiinţată prin OUG nr. 95/2007 sau încălcarea prevederilor legale aşa cum a stabilit Curtea Constituţională, se dovedesc a fi doar simple afirmaţii mincinoase, nedemne de înalta funcţie pe care o ocupaţi. De aceea, am rugămintea ca pe viitor să faceţi efortul elementar de a lectura legile în vigoare", îi mai scrie şeful statului lui Bogdan Olteanu, menţionând că îi trimite şi documentele legale în susţinerea afrimaţiilor sale.

"Am rugămintea, de asemenea, ca în calitatea dumneavoastră de preşedintele al Camerei Deputaţilor, să aveţi luări de poziţii publice care să nu lase să se înţeleagă că sunteţi chiar dumneavoastră avocatul colegilor parlamentari pentru care s-a cerut urmărirea penală", se mai arată în scrisoarea preşedintelui Băsescu.

Camera Deputaţilor nu a avut cvorum, marţi, la votul asupra cererilor de începere a urmăririi penale a lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea, exprimându-şi votul doar 208 deputaţi.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, anunţase anterior votului că pentru a se întruni cvorumul era necesară prezenţa a 220 de deputaţi.

Votul Camerei Deputaţilor în cazurile lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea ar putea fi reluat în toamnă sau într-o eventuală sesiune extraordinară, după ce nici în Biroul Permanent de marţi după-amiază nu a fost cvorum, iar sesiunea parlamentară se încheie miercuri, după şedinţa comună.

Potrivit surselor citate, şeful statului i-a scris, miercuri dimineaţă, o scrisoare lui Bogdan Olteanu, prin care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de faptul că, prin votul de marţi, care a fost anulat din lipsă de cvorum, Camera Deputaţilor întârzie "nepermis de mult" procedura de avizare a începerii urmăririi penale a lui Miron Mitrea şi Adrian Năstase.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, i-a răspuns lui Traian Băsescu la scrisoare, transmiţându-i şefului statului că, dacă ar fi trimis deputaţii PDL în plen, votul ar fi fost valabil exprimat, şi îi reproşează că este "preşedinte jucător" şi lider al PDL doar când are interes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici