Băsescu, întrebat dacă vor fi alegeri anticipate: "Doamne fereşte!"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, la Realitatea TV, că obiectivul său este ca până în 24 decembrie să existe un nou guvern şi că va face tot ce poate pentru a nu se ajunge la alegeri anticipate.

74 afișări
Imaginea articolului Băsescu, întrebat dacă vor fi alegeri anticipate: "Doamne fereşte!"

Băsescu, întrebat dacă vor fi alegeri anticipate: "Doamne fereşte!" (Imagine: Mediafax Foto)

Întrebat dacă la începutul anului viitor vor avea loc alegeri anticipate, Băsescu a răspuns: "Vă rog să mă credeţi că spun din tot sufletul: Doamne fereşte! Iar tot ce va ţine de mine voi face ca acest lucru să nu se întâmple. Dimpotrivă, obiectivul meu este ca pe 24 decembrie să avem guvern", a spus Băsescu.

El a adăugat că are şi alte obiective importante, "apropo de discuţia privind noul premier", printre care introducerea monedei euro în 2014 şi "ridicarea clauzei pe justiţie".

Băsescu a spus că, în desemnarea premierului, va respecta prevederile constituţionale şi, în primul rând, voinţa exprimată de electorat.

El a spus că nu este un susţinător al unui guvern de uniune naţională, precizând că, în opinia sa, ideea este exagerată.

Preşedintele a mai spus că nu susţine ideea ca în fruntea guvernului să fie numit un tehnocrat, pentru că acesta nu va avea autoritate asupra Executivului. Băsescu a adăugat însă că premierul poate desemna în Cabinetul său tehnocraţi sau poate cere expertiză de la specialişti, fără ca aceştia să facă parte din guvern.

El a susţinut totodată că nu îi va da viitorului premier o listă cu miniştri.

Băsescu a mai spus că, în opinia sa, în viitorul guvern vor fi minim două partide. Unul dintre moderatori a apreciat, în acest context, că unul dintre cele două partide va trebui, în acea situaţie, să renunţe la funcţia de premier, în condiţiile în care, în prezent, cele mai importante trei partide şi-au desemnat candidaţi pentru acest post. Preşedintele a răspuns: "Da, avem această înţelepciune".

Şeful statului a declarat, de asemenea, că nu el se va ocupa de alcătuirea unei majorităţi după alegeri, ci acela desemnat premier.

"Mi-aş dori un guvern de 60-65-70 la sută", a mai spus Băsescu, susţinând totodată că "orice este sub 50 la sută nu este legitim pentru democraţie" şi că nu exclude "o mare coaliţie".

Preşedintele a mai apreciat că, în perioade de criză economică, se aplică mai degrabă măsuri de dreapta decât de stânga, fiind necesare reduceri ale cheltuielilor bugetare. La intervenţia unuia dintre moderatori, Băsescu a admis că nu crede în premieri de stânga în perioade de criză economică.

Întrebat ce părere are de şeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu şi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în calitate de posibili premieri, Băsescu a răspuns: "Îi consider foarte apţi pentru ceea ce fac acum".

Întrebat cum va răspunde în cazul în care desemnarea viitorului premier va fi un eşec, Băsescu a menţionat că va răspunde ca un politician, la vot, amintind că în 2009 vor avea loc alegeri prezidenţiale. El a adăugat că va împărţi responsabilitatea referitoare la viitorul premier cu Parlamentul, şeful statului având, potrivit Constituţiei, rolul de a desemna şeful guvernului, iar Parlamentul de învestire a Cabinetului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici