Băsescu l-a desemnat pe Lucian Croitoru pentru funcţia de premier - VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, că l-a desemnat pentru funcţia de premier pe Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

364 afişări
Imaginea articolului Băsescu l-a desemnat pe Lucian Croitoru pentru funcţia de premier - VIDEO

Băsescu l-a desemnat pe Lucian Croitoru pentru funcţia de premier

Băsescu a spus că nu mai putea prelungi perioada de consultăriîntre partide.

El a mai spus că a semnat decretul de numire în funcţieca premier desemnat pentru Lucian Croitoru.

Băsescu a mai spus că Lucian Croitoru este potrivit pentruaceastă funcţie, că a lucrat cu acesta şi că îi apreciazăprofesionalismul.

"Opţiunea mea pentru domnul Lucian Croitoru a fost generată defaptul că aveam nevoie de un prim-ministru competent în probleme deeconomie, probleme macroeconomice la nivel naţional, dar şi lanivel global. De asemenea, domnia sa corespunde dezideratului de aavea un prim-ministru neangajat politic, formulat de o parte dinpartidele parlamentare", a explicat Băsescu.

"Nu în ultimul rând, eu am lucrat cu domnul Croitoru în timpulGuvernului Isărescu, atunci când conduceam programul BănciiMondiale, iar dânsul lucra la Guvern şi răspundea din parteaprim-ministrului de derularea programului cu Banca Mondială. Atunciam lucrat foarte bine cu domnia sa şi am rămas cu o impresie deprofund profesionalism", a spus şeful statului.

Video Stirileprotv.ro

El l-a invitat pe Lucian Croitoru să spună câteva cuvinte. Lasfârşit, cei doi şi-au strâns mâna, preşedintele urându-i să facăGuvernul cât mai grabnic.

Lucian Croitoru, consilierpe probleme de politică monetară al guvernatoruluiBNR, este un doctor îneconomie care a ocupat în guvernele postdecembriste numai posturide consilier sau expert, lucrând în paralel pentru instituţiiprecum FMI sau USAID sau în programe PHARE.

Lucian Croitoru are 52 de ani şi, potrivit CV-ului oficial, areo vechime de 11 ani în BNR, în prezent fiind consilierul peprobleme de politică monetară al guvernatorului BănciiNaţionale, post pe care îl deţine din septembrie 2007 şipe care l-a mai ocupat în 1998 - 2003. S-a născut la 13 februarie1957, în Otopeni.

În perioada 1979 - 1982 a urmat cursurile Academiei de StudiiEconomice Bucureşti - Facultatea de Planificare şi CiberneticăEconomică, iar în 1995 a obţinut diploma de doctor în economie.

Din septembrie 2003 până în iulie 2007 a fost consilierprincipal al Directorului Executiv al FMI pentru Armenia,Bosnia Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Cipru, Georgia, Israel,Olanda, Republica Macedonia, Moldova, România şi Ucraina, avândpeste 200 de intervenţii la boardul instituţiei.

Între 1995 şi 1996 a fost consultant Bucharest Investment Group,după care, până în 1997, a fost partener în programul "Firms, Banksand Financial Distress in Central and Eastern Europe" al PHAREpentru România, Bulgaria, Marea Britanie şi Grecia, poziţie în carerevine, din ianuarie 2001 şi până în mai 2002, ca partener, deaceastă dată în programul de cercetare "Public finance intransition countries: problems of compliance, opportunism and softbudget constraints" al PHARE pentru Romania, Ungaria, MareaBritanie şi Grecia.

Din octombrie 1998 până în septembrie 2003 esteconsilier al guvernatorului BNR, după ce, dinianuarie şi până în septembrie 1998, a fost consilier principal alministrului Finanţelor.

În anul 2000 devine consilier personal al primului-ministru. Amai lucrat în Guvern între anii 1991 şi 1995, ca expert laDepartamentul pentru Reformă Economică.

Din 1984 şi până în 1998, Lucian Croitoru a fostcercetător principal, gradul I, la Institutul de EconomiaIndustriei. Din 1998 şi până în 2003 a fost profesor laAcademia de Studii Economice, predând macroeconomie internaţionalăla Facultatea de Relaţii economice internaţionale.

Din 2002 este consultant USAID şi IRIS, dar şi consultant PHAREla Institutul European din România.

Are expertiză în proiectarea şi implementarea politicilormonetare, fiscale şi în politici de restructurare aîntreprinderilor.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici