Băsescu: L-am sunat pe Iohannis din bun-simţ

Preşedintele Băsescu a declarat joi, la B1Tv, că l-a sunat pe Klaus Iohannis din bun-simţ, pentru că îl respectă şi pentru că nu a dorit ca acesta să afle de la televiziuni că nu va fi desemnat premier, şi au adăugat că dacă Lucian Croitoru ar fi fost propunerea PSD, ar fi acceptat.

49 afișări
Imaginea articolului Băsescu: L-am sunat pe Iohannis din bun-simţ

Băsescu: L-am sunat pe Iohannis din bun-simţ (Imagine: Mediafax Foto/Mircea Roșca)

"Un om excepţional, atras într-o capcană politică", a spus Băsescu referindu-se la Klaus Iohannis.

Întrebat de ce l-a sunat pe Klaus Iohannis înainte de a face anunţul privind desemnarea premierului, Băsescu a spus: "Din bun-simţ, pentru că îl respect pe Iohannis. Am vrut să afle de la mine, nu de la televizor. El a fost păcălit şi când a fost chemat la întâlnirea de la Senat, de la Parlament, cu şefii partidelor care au format această coaliţie ad-hoc. Lui i s-a spus că ei îl fac prim-ministru, iar dânsul a plecat liniştit că îl face domnul Geoană prim-ministru".

Întrebat dacă i-a dat explicaţii primarului, Băsescu a răspuns negativ. "Nu am stat de o explicaţie, pentru că este om matur şi să judece singur în ce a fost băgat".

"Aici a fost şi o mare vină a celor plătiţi să mintă - eu le-am spus tonomate. Cum poţi să spui că un grup de partide a format o majoritate şi preşedintele trebuie să-l numească?", a spus Băsescu.

El a adăugat că Parlamentul este cel care numeşte premierul, dar este prerogativa preşedintelui şi a nimănui altcuiva să îl propună.

Băsescu a spus că dacă îl propunea pe Iohannis premier "îşi bătea joc de cinci ani de mandat". "Ceea ce eu ştiam, domnul Iohannis nu ştia: Voiculescu, Iliescu, Geoană, la Grivco au stabilit cum vor merge lucrurile în România în continuare", a adăugat el. El a spus că, din acest punct de vedere, s-a încercat o "mare încălcare a Constituţiei"

Întrebat dacă a fost deranjat că un preşedinte de partid nu a venit la consultări, Băsescu a răspuns negativ. "Un preşedinte de partid care refuză să vină la o consultare cu preşedintele României este liber să nu vină dar nici nu poate avea pretenţia să fie ascultat când vrea el", a comentat Băsescu.

Întrebat dacă l-ar fi propus premier pe Lucian Croitoru în cazul în care numele acestuia i-ar fi fost sugerat de PSD, Băsescu a răspuns afirmativ.

"Era prim-ministru. (...) Pe Lucian Croitoru îl cunosc. (...) L-am cunoscut ca fiind un specialist care m-a ajutat extraiordinar de mult să duc acel program complicat la îndeplinire şi am constatat în el un om cu un bun-simţ extraordinar Deci dacă venea PSD-ul cu Lucian Croitoru, în mod categoric spuneam «Da»", a spus el.

Băsescu a mai spus şi că "prima caracteristică a oamenilor din BNR este patriotismul".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici