Băsescu: Mi-am menţinut mandatul prin aplicarea Constituţiei. Un lucru trebuie înţeles şi în România: nicio majoritate nu este deasupra legii şi a Constituţiei

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, joi, la Academia Română, că şi-a menţinut mandatul "numai prin aplicarea Constituţiei", el arătând că "nicio majoritate nu este deasupra legii şi deasupra Constituţiei". Declaraţia a avut loc la dezbaterea ştiinţifică naţională cu tema „Revizuirea Constituţiei: necesitate, oportunitate, obiective posibile”.

1337 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Mi-am menţinut mandatul prin aplicarea Constituţiei. Un lucru trebuie înţeles şi în România: nicio majoritate nu este deasupra legii şi a Constituţiei

Băsescu: Mi-am menţinut mandatul prin aplicarea Constituţiei. Un lucru trebuie înţeles şi în România: nicio majoritate nu este deasupra legii şi a Constituţiei (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Mi-am menţinut mandatul numai prin aplicarea Constituţiei, altfel de mult nu aş mai fi fost preşedintele României", a afirmat Traian Băsescu în încheierea discursului susţinut la dezbaterea organizată de Academia Română pe tema revizuirii Constituţiei.

"Cred că orice modificarea de Constituţie s-ar face, orice obiective şi-ar propune, un lucru trebuie înţeles şi în România, şi vă rog să mă credeţi că nu o spun deloc polemic, şi anume acela că nicio majoritate nu este deasupra legii şi deasupra Constituţiei. Poţi să ai şi o majoritate de 90%, ea trebuie să rămână în interiorul legii, în interiorul Constituţiei. Orice altă abordare este nedemocratică şi pune sub semnul întrebării existenţa statului de drept. Avem această experienţă, îi suportăm consecinţele şi trebuie să arătăm că am înţeles un lucru fundamental al democraţiei: majoritatea nu este deasupra legii", a mai spus şeful statului.

Declaraţiile preşedintelui:

  • Cred că orice modificare de Constituţie s-ar face, orice obiective s-ar propune, un lucru trebuie înţeles şi în România: nicio majoritate nu este deasupra legii şi a Constituţiei.

  • Toată lumea anunţă revizuirea Constituţiei, nimeni nu anunţă obiectivele revizuirii.

  • Din punct de vedere al activităţii justiţiei, am propus modificarea termenului de reţinere de la 24 de ore la 48 de ore. În multe situaţii termenul de 24 de ore este inoperant.

  • Am înlăturat prerogativa preşedintelui de a prezida şedinţele CSM.

  • Prima premiză de la care am pornit a fost referendumul din 2009, care a vizat Parlament unicemeral şi reducerea numărului de parlamentari la 300.

  • Al doilea obiectiv a fost clarificarea relaţiilor instituţionale între preşedinte şi Parlament.

  • Astăzi s-a constituit o comisie parlamentară, o comisie a societăţii civile şi încă nu ştim ce vor să modifice aceste comisii în Constituţie. Niciuna din entităţile deja anunţate ca fiind viitorii părinţi ai Constituţiei nu porneşte de la referendumul din 2009.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici