Băsescu: Pactul, o soluţie găsită de mine, să probez că Ponta e capabil să semneze un angajament

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că nu ambasadele i-au spus să semneze pactul de coabitare şi că a fost o ideea a sa, împreună cu consilierii de la Palatul Cotroceni, prin care să probeze, după momentul 2012, că Victor Ponta este capabil să îşi pună semnătura pe un angajament.

388 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Pactul, o soluţie găsită de mine, să probez că Ponta e capabil să semneze un angajament

Băsescu: Pactul, o soluţie găsită de mine, să probez că Ponta e capabil să semneze un angajament (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

”Eu nu l-am declinat niciodată, l-a declinat Victor Ponta”, a spus Traian Băsescu, întrebat, într-o emisiune la TVR 1, dacă pactul de coabitare mai este în vigoare.

El a afirmat că orice declaraţie a sa sau a premierului ”este procesată în orice Cancelarie”. ”Pot să vă spun că oricine ar spune: Noi, de afară, noi, ambasadele, i-am spus preşedintelui să facă un pact cu Ponta, eu îi spun că e un mincinos. Nu a existat”.

Şeful statului a continuat: ”A fost vorba despre o soluţie găsită de mine, cu consilierii mei, la Preşedinţie, prin care, după neîncrederea uriaşă instalată în vara lui 2012, să probez că, totuşi, omul acesta, care a încălcat toate regulile democraţiei, a fost capabil să îşi pună semnătura pe un angajament. L-am şi distribuit, pentru că eu ştiu cât de rău era văzută România. Toţi spuneau: Domnule preşedinte, vă ştim, dar ceea ce s-a întâmplat la dumneavoastră în ţară în vara lui 2012 e de neconceput”.

Traian Băsescu a făcut comparaţie cu situaţia din Franţa, unde preşedintele Hollande a ajuns la un minimum de încredere şi a precizat că, ”dacă parlamentarii francezi ar avea minte cât Călin Popescu Anton Tăriceanu, inimă zburdalnică, cu siguranţă, ar propune o suspendare, dar acolo sunt oameni politici care respectă Constituţia”.

Preşedintele s-a referit la Călin Popescu Tăriceanu, spunând că ”îi place de el, pentru că este zburdalnic”.

”Când mă uit la el, că arată ca un pensionar, şi îl duce capul la suspendări, nu îţi vine să crezi”, a mai comentat şeful statului.

Acordul de colaborare instituţională a fost încheiat cu acele instituţii cu care era important ca România să lucreze în continuare şi care l-au susţinut pe preşedintele Traian Băsescu la momentul suspendării din 2012, şi nu cu şeful statului, care era doar un "mandatar", a afirmat miercuri premierul Victor Ponta.

Ponta a precizat că textul documentului a fost scris de consilierul prezidenţial Iulian Chifu şi "corectat" de Radu Stroe şi Liviu Dragnea.

El a arătat că prin semnarea acordului s-a transmis un semnal de către noua putere rezultată în urma alegerilor că parteneriatul acestor instituţii cu România va fi păstrat şi nu se va ajunge din nou la o nouă criză politică internă, dar a punctat faptul că, după un an şi jumătate de la semnarea acordului, dintre cele patru persoane prezente atunci la semnarea documentului, una spune că a fost o păcăleală, alta susţine că nici nu a fost acolo, iar a treia este în justiţie şi nu poate vorbi.

"Eu sunt singurul supravieţuitor din cei patru prezenţi la semnarea acordului, m-am şi gândit dacă nu cumva mi l-am semnat singur în ambele părţi", a adăugat, ironic, Ponta legat de semnarea acordului de colaborare cu preşedintele Traian Băsescu în decembrie 2012.

Şeful Guvernului a făcut aceste afirmaţii la Biblioteca Naţională, cu ocazia lansării unei cărţi denumite "STATUL SUNT EU! Un raport asupra politizării justiţiei româneşti", scrisă de profesorul universitar Alexandru Radu şi lectorul universitar Daniel Buti.

Premierul Ponta a declarat de mai multe ori în ultimele luni că la semnarea acordului de colaborare instituţională cu preşedintele Traian Băsescu au fost prezenţi Crin Antonescu, atunci lider al PNL, şi Liviu Dragnea.

În luna august, după ce preşedintele Traian Băsescu a declarat că Victor Ponta este un politician "mai slab" decât el şi că l-a păcălit pe acesta să semneze pactul de coabitare, premierul Ponta i-a transmis o scrisoare lui Băsescu, în care i-a precizat că pactul de coabitare nu mai este valabil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici