Băsescu: Pentru numirea lui Motoc la MAE, Ponta să contrasemneze revocarea din funcţia de ambasador

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că decretul de revocare a lui Mihnea Motoc din funcţia de ambasador trebuie contrasemnat de către premier, iar când se va întâmpla acest lucru, actele pentru numirea ca ministru de Externe se vor publica în MO şi va avea loc ceremonia de învestitură.

556 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Pentru numirea lui Motoc la MAE, Ponta să contrasemneze revocarea din funcţia de ambasador

Mihnea Motoc (Imagine: Stefan Micsik/ Mediafax Foto)

Şeful statului a ţinut să menţioneze că a discutat cu Motoc, pe care îl consideră un bun ambasador şi cu a cărui numire în funcţia de ministru este de acord.

Băsescu a menţionat că pentru a nu intra în stare de incompatibilitate, înainte de numirea lui Motoc în Guvern acesta trebuie să nu mai aibă calitatea de ambsador, fiind necesar un decret de revocare din funcţia de ambasador la UE.

El a explicat că acest decret de revocare trebuie contrasemnat de către premier.

Preşedintele a spus că atunci când această contrasemnare va avea loc, actele se vor publica în Monitorul Oficial, iar ceremonia de învestitură va avea loc.

Traian Băsescu a menţionat că a decis să facă numirea ministrului de Externe şi a celui al Culturii simultan. "În momentul de faţă avem chestiuni de ordin legal care trebuie derulate înainte de numirea minsitrului de Externe. Înainte de a fi nominalizat, am discutat cu domnul ambasador Mihnea Motoc şi l-am asigurat de toată deschiderea mea pentru numirea dânsului în funcţia de ministru de Externe, nu vreau să fie speculaţii pe această temă. Este un excelent ambasador, care cu certitudine va fi un excelent ministru de Externe", a spus Băsescu.

Potrivit şefului statului, deşi a semnat decretele de numire, trebuie duse până la capăt procedurile pentru prevenirea situaţiei de incompatibilitate pentru Mihnea Motoc şi a precizat că aceste lucruri implică două acţiuni.

"Una este demisia domniei sale din corpul diplomatic şi a doua, revocarea din funcţia de ambasador", a menţionat Traian Băsescu, precizând că, potrivit articolului 84 din Legea 161/ 2003, funcţia de minsitru este incompatibilă cu orice altă funcţie de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau senator sau alte situaţii prevăzute în Constituţie

Preşedintele a menţionat că în momentul de faţă Mihnea Motoc este şi ambasador şi, pentru a elimina această incompatibilitate, trebuie să existe emiterea decretului de chemare din funcţia de ambasador, iar acest lucru se poate întâmpla când şi premierul contrasemnează decretul de încetare a mandatului lui Motoc ca ambasador.

"Imediat ce acest lucru va fi posibil vom publica în Monitorul Oficial, întâi rechemarea domniei sale de la post, decret care trebuie contrasemnat de premier, şi după ce se publică decretul de rechemare de la post, trebuie publicat în Monitorul Oficial decretul de numire a lui Motoc ca minsitrul de Externe, după care se poate depune jurământul", a mai anunţat Traian Băsescu.

Preşedintele a pecizat că a trimis proiectul de decret la Cancelaria prim-ministrului şi, imediat după ce va fi contrasemnat, îl va semna pentru a fi trimis la Monitorul Oficial.

Potrivit şefului statului, nu există niciun dubiu asupra competenţelor lui Mihnea Motoc, dar acesta "nu trebuie pus în situaţia de incompatibilitate".

Băsescu a semnat, marţi seară, decretele privind numirea lui Mihnea Motoc în funcţia de ministru de Externe şi a lui Hegedüs Csilla ca ministru al Culturii, ceremonia de depunere a jurământului urmând să aibă loc miercuri, după publicarea decretelor în Monitorul Oficial.

Motoc este propus pentru Externe în locul lui Teodor Meleşcanu, care a demisionat din funcţie în urma scandalului legat de organizarea turului doi al prezidenţialelor.

Premierul Victor Ponta va intra într-un scurt concediu, până la începutul săptămânii viitoare, interval în care activitatea Guvernului va fi coordonată de către vicepremierul Gabriel Oprea, au declarat surse oficiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici